Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Bereidingswijze

Zelf maken is het lekkerst!

Sauce Hollandaise is een basissaus, één van de vijf “Sauces mères”, moedersauzen, van de Franse klassieke keuken. Het is een emulsie, net als mayonaise, maar in dit geval warm. Hollandaise is de tafelgenoot van een groot aantal visgerechten en onmisbaar bij witte asperges. Het is de eerste keer even wennen, maar echt moeilijk is het niet. Wel moeten, zoals altijd het geval is bij emulsies, bepaalde zaken in de gaten worden gehouden:

  • De bestanddelen moeten juist verdeeld zijn en zuiver zijn (geen restjes van andere dingen bevatten)
  • de temperatuur (niet te hoog, niet te laag)
  • schone werkinstrumenten

Stap voor stap

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Gastrique maken

Giet de azijn in een pannetje, voeg de peperkorrels toe en, als u wilt, een “brunoise” gesneden sjalot. Niet alle recepten van Hollandaisesaus vragen om deze sjalot. Ook in ons recept komt u hem niet tegen verder.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Reduceren à sec

Laat de azijn bijna geheel verdampen.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Doof de warmtebron. Voeg nu evenveel eetlepels water toe als u eidooiers heeft. Vermeng het water met de gereduceerde gastrique.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Stap 4

Zeef het vocht door een zeef in een kom.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Stap 6

Splits de eieren. Zorg voor een zo schoon mogelijke dooier. Gooi de eiwitten niet weg, daar is nog van alles mee te maken!

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Zet de kom “au bain-marie” op het vuur (in een pan met net niet kokend water).

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Klop de eidooiers op tot een sabayon. Let goed op de temperatuur van de bol!! Als deze ook maar iets te warm wordt, slaat de saus om en gaat het ei stollen. De sabayon moet luchtig zijn en de garde moet duidelijke strepen achterlaten.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Voeg nu heel voorzichtig de eerste paar druppels gesmolten boter toe, net als u zou doen met de eerste druppels olie bij het maken van mayonaise. Dit is het moment waarop de saus kan gaan schiften, dus blijf goed kijken wat u doet! Blijf met de garde rustige 8-vormige lussen te trekken over de bodem van de bol terwijl u voelt hoe de saus begint te binden.

hollandaise

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)
  • Voeg nu steeds weer boter toe tot deze volledig in de emulsie is opgenomen.
  • Breng op smaak met zout, een paar druppels citroensap indien gewenst en eventueel wat cayennepeper.
  • Houd de saus lauwwarm als u hem niet meteen serveert. Te warm betekent weer dat hij kan gaan stollen.

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Deeg voor Flammkuchen
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Basisrecept
Kalfsbouillon
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
goed
ik heb de bestelling ontvangen zag der goed uit en nu maar hopen dat het kalfs lever is groetjes S A Kobs
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Haarlem
7
Ziet er goed uit
Ziet er goed uit. Een vraagje: kan het ook per stuk verpakt worden? Ben thuis alleen de vleeseter. Van oorsprong een goede slager gewend in Twenthe. Hier in W ijchen is geen slager meer, alleen de grootgrutters. Als ik uw waren heb gegeten laat ik u weten wat ik van de kwaliteit vind. Vriendelijke groeten, Frans Stanko
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Wijchen
10
Super
Mooi verpakt, volgens afspraak op de juiste data geleverd. Mooie kalkoen met een heerlijke vulling. Niets op aan te merken!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor u prachtige cijfer! Mooi om te horen! Happy Thanksgiving!

- Hillegom
9
Altijd weer goed .
Ik bestel elk jaar bij jullie , en ben een tevreden klant,
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zijn gek op tevreden klanten. Overigens - wat ons betreft hoeft u echt niet telkens een jaar te wachten, hoor....we zijn elke dag open!!:)

- Groningen
10
Perfect verpakt en sublieme smaak
Hertensucade gestoofd in bier en fond etc.; 4 uur in Aga-oven van 100 graden, kon met de achterkant van het mes gesneden worden. Fantastisch stuk vlees, echt sublieme smaak! Overigens was alles enorm goed verpakt. Hert was nog beetje bevroren en heb ik daags na de levering gestoofd. De kalfsschenkel en sukadelapjes heb ik in de vriezer gedaan, in de hoop dat dit vlees niet eerder bevroren is geweest. Dat weet ik eigenlijk niet.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw mooie recensie! Of producten bij ons vers gekoeld of diepgevroren vertrekken kunt u per product zien op de desbetreffende productpagina. Wat betreft uw twijfels over diepvries en (her)invriezen - u kunt daar een heleboel over vinden op onze pagina met veelgestelde vragen: http://www.meerdanvlees.nl/klantenservice/faqs

- Avenhorn
10
Super
Heerlijk vers vlees op tijd geleverd
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk bedankt. We blijven ons inzetten voor uw steun en vertrouwen. Klaar voor de feestdagen? Wij in ieder geval wel!:)

- Hobrede
10
Geweldig
Mooi verzorgd vlees, gehakt op een fijne manier gedraaid en heerlijk rul te bakken.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Hartelijk dank! Inderdaad, wij hechten veel waarde en besteden veel aandacht aan ons eigengemaakte gehakt. Gemaakt van stukjes vlees uit eigen productie en dus supervers!

- Nuth
10
Top kwaliteit.
Vlees besteld en keurig geleverd ( goed gekoeld )en mooi stuk vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!!

- Alkmaar
9.2
3437 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10