Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Bereidingswijze

Zelf maken is het lekkerst!

Sauce Hollandaise is een basissaus, één van de vijf “Sauces mères”, moedersauzen, van de Franse klassieke keuken. Het is een emulsie, net als mayonaise, maar in dit geval warm. Hollandaise is de tafelgenoot van een groot aantal visgerechten en onmisbaar bij witte asperges. Het is de eerste keer even wennen, maar echt moeilijk is het niet. Wel moeten, zoals altijd het geval is bij emulsies, bepaalde zaken in de gaten worden gehouden:

  • De bestanddelen moeten juist verdeeld zijn en zuiver zijn (geen restjes van andere dingen bevatten)
  • de temperatuur (niet te hoog, niet te laag)
  • schone werkinstrumenten

Stap voor stap

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Gastrique maken

Giet de azijn in een pannetje, voeg de peperkorrels toe en, als u wilt, een “brunoise” gesneden sjalot. Niet alle recepten van Hollandaisesaus vragen om deze sjalot. Ook in ons recept komt u hem niet tegen verder.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Reduceren à sec

Laat de azijn bijna geheel verdampen.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Doof de warmtebron. Voeg nu evenveel eetlepels water toe als u eidooiers heeft. Vermeng het water met de gereduceerde gastrique.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Stap 4

Zeef het vocht door een zeef in een kom.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Stap 6

Splits de eieren. Zorg voor een zo schoon mogelijke dooier. Gooi de eiwitten niet weg, daar is nog van alles mee te maken!

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Zet de kom “au bain-marie” op het vuur (in een pan met net niet kokend water).

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Klop de eidooiers op tot een sabayon. Let goed op de temperatuur van de bol!! Als deze ook maar iets te warm wordt, slaat de saus om en gaat het ei stollen. De sabayon moet luchtig zijn en de garde moet duidelijke strepen achterlaten.

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)

Voeg nu heel voorzichtig de eerste paar druppels gesmolten boter toe, net als u zou doen met de eerste druppels olie bij het maken van mayonaise. Dit is het moment waarop de saus kan gaan schiften, dus blijf goed kijken wat u doet! Blijf met de garde rustige 8-vormige lussen te trekken over de bodem van de bol terwijl u voelt hoe de saus begint te binden.

hollandaise

Hollandaisesaus (Sauce Hollandaise)
  • Voeg nu steeds weer boter toe tot deze volledig in de emulsie is opgenomen.
  • Breng op smaak met zout, een paar druppels citroensap indien gewenst en eventueel wat cayennepeper.
  • Houd de saus lauwwarm als u hem niet meteen serveert. Te warm betekent weer dat hij kan gaan stollen.

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Basisrecept
Kalfsbouillon
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Heel positief.
Goede communicatie, prima verpakking, heel mooi vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Nijmegen
#organization Meerdanvlees.nl
8
Goed
Netjes afgeleverd. Goed verpakt en gekoeld.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Vroomshoop
#organization Meerdanvlees.nl
10
HEEEEEEERLIJK!!!
Heerlijk mals vlees, stuk voor stuk. We hebben zeer genoten van dit verrukkelijke vlees, dat duidelijk anders (beter!) smaakt dan dat wat je bij de supermarkt koopt.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Meppel
#organization Meerdanvlees.nl
10
goed
Goede kwaliteit snelle levering goede verzorging voor gekoeld leveren
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Enschede
#organization Meerdanvlees.nl
10
Geweldig
Vlees/visschotel was heerlijk! Alles verder Keurig afzonderlijk verpakt!
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- S’Gravenzande
#organization Meerdanvlees.nl
10
Prima.
Mooi vlees, ruime keuze en snelle bezorging.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- KLOOSTERZANDE
#organization Meerdanvlees.nl
9
Goed kwaliteit en snel levering
Hele tevreden
Reactie bekijken
Onze reactie

Hartelijk dank!

- Helmond
#organization Meerdanvlees.nl
9
Vorig weekend hebben wij een tomahawk en een beefhammer besteld voor een winter bbq bij MeerdanVlees.nl De tomahawk was zonder meer van uitstekende kwaliteit! Daarentegen liet de beefhammer te wensen over (weinig vlees en veel pees). Na contact te hebben gehad met het bedrijf en onze ervaring te hebben gedeeld , werd ik al binnen 2 werkdagen gebeld met oprechte excuses! Als compensatie voor de beefhammer hebben ze ons kostenloos een tomahawk aangeboden waar wij zeker geen nee tegen zeggen. Kortom, door hun snelle reactie, oprechte excuses en de compensatie zullen we ook in de toekomst klant blijven. Sterker nog, de nieuwe bestelling is er alweer besproken
Enthousiast
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Bemmel
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3247 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl