Een Engelse traditie op Goede Vrijdag
Hot cross buns, ronde broodjes gemaakt van een rijk gistdeeg, worden in Engeland traditioneel gegeten op Goede Vrijdag. Ze zijn versierd met een kruis, ingesneden in het deeg of samengesteld uit losse stroken daarvan. ook komt de variant voor met een kruis van glazuur. Het teken van het kruis is van oude oorsprong en houdt verband met het ritueel offeren van brood, een gewoonte die ontstond doordat in de oudheid langzamerhand het offeren van bloed steeds minder acceptabel werd ondervonden. De Egyptenaren kenden kleine ronde cakejes, gemarkeerd met een gestileerde weergave van de horens van een os, die traditioneel werden geofferd aan de godin van de maan. De Grieken en Romeinen hadden soortgelijke praktijken en de Saksen aten broodjes gemarkeerd met een kruis ter ere van de godin van het licht, Eostre, wiens naam we nu nog terugvinden in het Engelse woord voor Pasen, Easter. Het gebruik van de hot cross buns zoals ze we nu kennen is terug te leiden tot de Tudors, gedurende het bewind waarvan “zoete broodjes alleen op Goede Vrijdag, Kerstmis en begrafenissen” verkocht mochten worden. In de literatuur vonden we ze voor het eerst in Poor Robin’s Almanack (1733): ‘Good Friday comes this month, the old woman runs, with one or two a penny hot cross buns‘ .
Doe de bloem, het zout, de suiker en de gist in een kom. Vermeng water en melk en voeg genoeg van dit mengsel toe om een kneedbaar deeg te verkrijgen. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met meel bestoven werkbank. Kneed het deeg 5 minuten. Leg het daarna terug in de kom en laat het 1 uur rijzen. Voeg de rozijnen, de sukade, de kaneel, de sinaasappelschil (zest) toe en kneed nogmaals goed door. Laat weer 1 uur rijzen. Leg een laag bakpapier op een oven. Maak van het deeg ballen van rond de 75 g. Leg deze op de bakplaat en laat ze nogmaals 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C.
Maak een glazuur met poedersuiker en melk en doe dit in een garneerspuit of spuitzak met kleine ronde opening.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Hartelijk dank voor deze dikke TIEN!