uit de Spaanse keuken
Als je bij een varken de filet wegsnijdt, hou je een karkas van ribben over. Tussen deze ribben zit heerlijk doorregen vlees. Doodzonde, natuurlijk, om weg te gooien. Moeder Natuur heeft hier echt haar best op gedaan. Godzijdank hebben we een manier bedacht om dit vlees naar waarde te vermarkten: sparerib fingers! Deze reepjes vlees worden een voor een tussen de ribben weggesneden. Ze kunnen op allerlei manier worden verwerkt: grillen, bakken, stoven, wat u maar wil. Het mooie van deze spareribfingers is dat ze, omdat ze zo doorregen (gemarmerd) zijn, ze zowel heel snel kunnen worden verhit (à la minute) als heel langzaam (slow cooking). De smaak is en blijft…..weergaloos.
Ibéricovarkens, dat weten we nu zo langzamerhand allemaal wel, zijn heerlijke beesten die zacht, doorregen vlees leveren door hun bijzondere voedingspatroon. Ze voeden zich in de uitgestrekte bossen van Extremadura in Spanje regelmatig met eikels, die een bijzondere touch aan de smaak van hun vlees geven. Van Ibéricovarkens wordt de beroemde Jamon Serrano gemaakt. De andere delen van dit varken hebben inmiddels echter ook de weg gevonden naar de beteren keuken van Spanje en Europa. Zo zijn de Ibérico varkenshaas, de bavette, de filet, de buik, de nek (procureur) en zelfs de wangen in Nederland steeds meer in trek.
Maak de spareribfingers droog met wat keukenpapier en kruid ze met uw eigen dry rub of met onze meerdanvlees.nl kruidenmix.
Draai de fingers vervolgens om en schroei ze dicht aan de andere kant. Matig het vuur en laat de sparerib fingers een minuutje of 5 garen. U zult zien dat er aardig wat vet is vrijgekomen. U zou hier een rijke jus van kunnen maken voor bij een mooie magere varkensfilet bijvoorbeeld. Bij deze sparefingers kunt u het uitgelopen vet beter niet serveren, want dat wordt aan de vette kant allemaal. Klaar!
Deze sparerib fingers zijn heerlijk als tapa. Een andere tapa die hier prima bij past zijn patatas bravas (klik voor recept)
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Hartelijk dank voor deze dikke TIEN!