Ibérico
Een topper voor op de grill! Ibéricovarken is mooi gemarmerd vlees, dat zich op de gril helemaal thuisvoelt – de buitenkant schroeit meteen dicht en het intramusculaire vet, de marmering, zorgt voor een volle, sappige smaak. Het Ibéricovarken levert de vermaarde Jamon Iberico en de Pata Negra. Ze worden in de Extremadura, in kuddes in de open lucht gefokt. Ze voeden zich in het seizoen bij voorkeur in de dehesa‘s, de uitgestrekte eikenbossen, met eikels van 4 verschillende soorten eik. Dat constant snuffelen en zich verplaatsen zorgt voor stevige, ranke botten, typisch voor de Pata negraham. Het eten van zoveel eikels als je opkunt zorgt voor gemarmerd (doorregen met vet en dus zeer smakelijk) vlees. Dit vlees combineert goed met een mooi kruidenboeket (knoflook, rozemarijn, tijm) en een goede olijfolie. Gegrilde groenten, zoals in dit recept, zijn een perfecte aanvulling (zie recept)….heerlijk!
Snij de groenten in plakken van ongeveer 5 mm dikte. U kunt 2 dingen doen – of u stooft de wortelplakken heel even voor in de magnetron in een stoofschotel of u grilt de wortel eerst een minuut of 7 voor u aan de courgette begint. Wrijf de plakken in met knoflook en olijfolie. Verhit de barbecue tot matig vuur en grill de groenten zachtjes tot ze mooi beetgaar zijn. Doe er DAN PAS een klein beetje zout op. U kunt deze groenten, vooral op een warme zomeravond, gerust laten afkoelen – ze zijn koud minstens zo lekker als warm. Maak ze voor het opdienen nog even aan met wat verse olijfolie.
Zorg voor een goed hete barbecue. Wrijf de filets in met knoflook en grill ze snel op hoog vuur zodat ze mooi kleuren aan de buitenkant en binnenin zo’n 55-60℃ bereiken (zie ook onze kerntemperaturentabel). Wikkel ze in de tijm en rozemarijn, daarna in zilverpapier en laat ze even rusten, een minuut of 3 is voldoende. Verwijder de tijm en rozemarijn, kruid ze voor het serveren met zout en peper. Garneer af met wat takjes verse tuinkruiden zoals peterselie en bieslook.
Erg lekker hierbij zijn “patate al forno” (zie recept).
Deze heerlijke schotel , met als hoogtepunt die zachte spiervezels doordrongen van microscopische vetadertjes, vraagt om een fruitige rode wijn met een zijdezachte textuur. Een mooie wijn uit Almansa ( Castilla – La Mancha ) van Garnacha Tintorera druiven zou goed kunnen. Ook witte wijn misstaat hier niet maar dan wel een stevige.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank u! Mooi om the "heur'n"!:) Binnenkort staat ie weer online want het seizoen is in aantocht!