Een Oostenrijkse delicatesse
Dit goddelijke gerecht, dat daadwerkelijk een keizer waardig is, is in de tweede helft van de 19e eeuw bedacht in Bad Ischl, waar zich één van de zomerresidenties van de Oostenrijkse keizer Franz-Josef bevond. Bad Ischl dankt zijn faam aan het feit dat hier de keizer voor het eerst aan Helena von Possenhofen werd voorgesteld, het meisje dat voorbestemd was zijn bruid te worden. De rest is geschiedenis: Franzl gaf aan het hele huwelijk zijn eigen smaakje door pardoes verliefd te worden, niet op Helena, maar op haar zus Elisabeth, die met haar grote zus mee was om de keizer te ontmoeten. Elisabeth, wij kennen haar beter als Sissi, werd uiteindelijk ook zijn vrouw.
Het beroemde hotel “Gasthaus Rettenbachmühle” in Bad Ischl, dat nog steeds bestaat, was een geliefde uitrustplaats van de keizerlijke familie. Naar verluidt is hier voor het eerst de Kaiserschmarrn geserveerd, en wel aan de keizer in persoon. De naam van het gerecht is op zijn minst curieus: Schmarrn, in Zuid-Duitse en Oostenrijkse dialecten, betekent zoveel als “rommel”, “onzin”. Zooitje van de keizer….? Dat moet je toch maar durven. Of, en dat bleek ook wel, je moet verdraaid goed kunnen koken…
Dit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.