Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Kalfsfond – fond de veau

Kalfsfond – fond de veau

Bereidingswijze

Hier kan geen keuken omheen

Hier kan geen keuken omheen. Als de kok geen kalfsfond in voorraad heeft is hij zo goed als verloren. Dit is een van de basisproducten voor elke keuken.

In de professionele keuken staat de fond de veau in de hoek van de koeling, op een makkelijk toegankelijke plaats. De kok moet er bij kunnen tijdens de service omdat veel sauzen die à la minute worden gemaakt een ‘lik’ van deze kalfsfond behoeven.

Kalfsfond is niet moeilijk. Het is een kwestie van geduld en ervaring. Geduld omdat het een typisch product uit de categorie slow cooking is; ervaring omdat iedere kok zijn eigen kalfsfond maakt en daarmee zijn eigen stempel op zijn keuken drukt. Naar mate u meer fond maakt zult u het basisrecept steeds meer naar uw eigen hand zetten.

Broeipoot

Stap voor stap

Kalfsfond – fond de veau

Voorbereiding

Verwarm de oven tot 250 °C. Maak een bouquet garni van de kruiden. 

Kalfsfond – fond de veau

Maak de groenten schoon en snij ze in blokjes en reepjes.

Kalfsfond – fond de veau

Hak de broeipoot, indien mogelijk,  in grove brokken. Zagen kan ook. Uw ijzerzaag doet wonderen.

Broeipoot gezaagd

Kalfsfond – fond de veau

Roosteren

Rooster de botten en de broeipoot in de oven op 250 °C, op een bakblik zonder vetten.

Kalfsfond – fond de veau

Zweten

Leg, zodra alles mooi bruin is, de gesneden groenten er bovenop. Laat een minuutje of 10 stoven en zweten.

Kalfsfond – fond de veau

In de pan

  • Doe het vlees en de groenten in een faitout of soeppan. Giet er koud water bij tot alles net onder staat
  • Voeg nu toe: het bouquet garni, daarna de knoflook, en dan de tomaten en tomatenpuree
  • Breng aan de kook, zonder deksel
  • Kook 1,5 – 2 uur op een middelhoog  vuur, net boven het kookpunt (107 °C)
  • Verlaag het vuur en laat, net tegen het kookpunt aan, 4 uur trekken
  • Blijf voortdurend het bovenop drijvende schuim verwijderen met een schuimspaan (ecumeren)
Kalfsfond – fond de veau

Ontvetten en passeren

Verwijder het overtollige vet dat bovenop drijft. Zeef de fond daarna door een chinois, sans fouler, zoals de Fransen zeggen – zonder te helpen met een lepel. Doet u dat wel, dan komen er teveel onreinheden in de bouillon terecht.

Reduceren

Een goede fond laat een dun laagje achter als u er een lepel doorheen haalt en vervolgens uit de fond trekt. Mocht de fond niet stroperig genoeg zijn kunt u deze nog reduceren door hem op hoog vuur in te laten koken tot de gewenste dikte.

Kalfsfond – fond de veau

Terugkoelen en nogmaals ontvetten

  • Koel de fond daarna zo snel mogelijk af tot koelkasttemperatuur
  • Schraap met een lepel het overtollige vet voorzichtig van de bovenkant af
  • Laat de fond nu minstens 48 uur rusten.

Handige tip blokjes

In een professionele keuken komt zo’n fond wel op – thuis heeft u er waarschijnlijk veel te veel aan om in korte tijd op te gebruiken. Een goede tip is dan om de fond  in de vorm van ijsklontjes in te vriezen. Zo kunt u elke keer dat u iets nodig heeft de juiste hoeveelheid tevoorschijn toveren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een siliconen cupcakevorm.

Kalfsfond – fond de veau

Geen zout

Goed gezien! Kalfsfond kun je beter maken zonder zout. Als je namelijk met deze fond een saus maakt die sterk gereduceerd moet worden, krijg je een veel te zoute boel. Nee, de fond is neutraal op smaak, zout doen we pas later in het culinaire ‘scheppingsproces’.

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Deeg voor Flammkuchen
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Bestelling netjes afgeleverd
Netjes in koelbox geleverd op afgesproken dag
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Weer een tien!

- Den helder
10
Snelle levering
De bestelling werd snel geleverd. Het vlees zat in een koeldoos met koelelementen erbij. Al met al voor herhaling vatbaar
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zitten klaar voor uw volgende bestelling!

- Eindhoven
10
Mooi stukje vlees
Prachtig mooi stukje vlees afgeleverd in een nette koelbox met een aantal koelelementen er bij in. Dat wordt weer smullen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een topscore. Zijn we enorm blij mee, dank u wel!

- Beuningen
10
Heel goed
Bestelling goed verpakt en netjes geleverd en kwaliteit is ook heel goed
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel erg bedankt. Weer een tien!

- Volendam
10
Wederom heel goed!
Wederom een prima levering met kwalitatief goed vlees. Prima spul!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor deze megascore!

- Soest
10
Verzorging: Hartstikke goed
Smaak weet ik nog niet. Zijn vrijdagavond de beurt.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We vertrouwen erop dat u de smaal minstens zo goed zal bevallen als de afhandeling!

- Gouda
10
Meer dan tevreden
Lekker vlees goed op tijd bezorgd en heel netjes verpakt dit was de tweede keer dat ik besteld heb en ben heel tevreden
Reactie bekijken
Onze reactie

Hartelijk dank voor deze maximum score!

- Zwolle
10
Uitstekend
Uitstekend
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Alphen a/d rijn
9.2
3516 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10