Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Kalfsfond – fond de veau

Kalfsfond – fond de veau

Bereidingswijze

Hier kan geen keuken omheen

Hier kan geen keuken omheen. Als de kok geen kalfsfond in voorraad heeft is hij zo goed als verloren. Dit is een van de basisproducten voor elke keuken. 

In de professionele keuken staat de fond de veau in de hoek van de koeling, op een makkelijk toegankelijke plaats. De kok moet er bij kunnen tijdens de service omdat veel sauzen die à la minute worden gemaakt een ‘lik’ van deze kalfsfond behoeven.

Kalfsfond is niet moeilijk. Het is een kwestie van geduld en ervaring. Geduld omdat het een typisch product uit de categorie slow cooking is; ervaring omdat iedere kok zijn eigen kalfsfond maakt en daarmee zijn eigen stempel op zijn keuken drukt. Naar mate u meer fond maakt zult u het basisrecept steeds meer naar uw eigen hand zetten.

Broeipoot

Stap voor stap

Kalfsfond – fond de veau

Voorbereiding

Verwarm de oven tot 250 °C. Maak een bouquet garni van de kruiden. 

Kalfsfond – fond de veau

Maak de groenten schoon en snij ze in blokjes en reepjes. 

Kalfsfond – fond de veau

Hak de broeipoot, indien mogelijk,  in grove brokken. Zagen kan ook. Uw ijzerzaag doet wonderen.

Broeipoot gezaagd

Kalfsfond – fond de veau

Roosteren

Rooster de botten en de broeipoot in de oven op 250 °C, op een bakblik zonder vetten. 

Kalfsfond – fond de veau

Zweten

Leg, zodra alles mooi bruin is, de gesneden groenten er bovenop. Laat een minuutje of 10 stoven en zweten.

Kalfsfond – fond de veau

In de pan

  • Doe het vlees en de groenten in een faitout of soeppan. Giet er koud water bij tot alles net onder staat
  • Voeg nu toe: het bouquet garni, daarna de knoflook, en dan de tomaten en tomatenpuree
  • Breng aan de kook, zonder deksel
  • Kook 1,5 – 2 uur op een middelhoog  vuur, net boven het kookpunt (107 °C)
  • Verlaag het vuur en laat, net tegen het kookpunt aan, 4 uur trekken
  • Blijf voortdurend het bovenop drijvende schuim verwijderen met een schuimspaan (ecumeren)
Kalfsfond – fond de veau

Ontvetten en passeren

Verwijder het overtollige vet dat bovenop drijft. Zeef de fond daarna door een chinois, sans fouler, zoals de Fransen zeggen – zonder te helpen met een lepel. Doet u dat wel, dan komen er teveel onreinheden in de bouillon terecht.

Reduceren

Een goede fond laat een dun laagje achter als u er een lepel doorheen haalt en vervolgens uit de fond trekt. Mocht de fond niet stroperig genoeg zijn kunt u deze nog reduceren door hem op hoog vuur in te laten koken tot de gewenste dikte.

Kalfsfond – fond de veau

Terugkoelen en nogmaals ontvetten

  • Koel de fond daarna zo snel mogelijk af tot koelkasttemperatuur
  • Schraap met een lepel het overtollige vet voorzichtig van de bovenkant af
  • Laat de fond nu minstens 48 uur rusten.
Kalfsfond – fond de veau

Handige tip blokjes

In een professionele keuken komt zo’n fond wel op – thuis heeft u er waarschijnlijk veel te veel aan om in korte tijd op te gebruiken. Een goede tip is dan om de fond  in de vorm van ijsklontjes in te vriezen. Zo kunt u elke keer dat u iets nodig heeft de juiste hoeveelheid tevoorschijn toveren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een siliconen cupcakevorm.

Kalfsfond – fond de veau

Geen zout

Goed gezien! Kalfsfond kun je beter maken zonder zout. Als je namelijk met deze fond een saus maakt die sterk gereduceerd moet worden, krijg je een veel te zoute boel. Nee, de fond is neutraal op smaak, zout doen we pas later in het culinaire ‘scheppingsproces’.

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Delivered on time. Very good quality of meat
Perfectly packed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Heerlen
#organization Meerdanvlees.nl
10
snel geleverd, ziet er mooi uit en smaakt heerlijk
snel geleverd, ziet er mooi uit en smaakt heerlijk
Reactie bekijken
Onze reactie

weer een tien! Dank u wel!

- Voorst gem voorst
#organization Meerdanvlees.nl
8
Vlees smaakte heerlijk
Eerste keer dat ik hier bestelde, vlees kwam gekoeld aan, mede door de ijskast elementen die er bijzitten, vlees ook mooi vacuum verpakt en gelabeld. Aangezien met post.nl verstuurd, die ineens bij mij laat op de dag leveren zoals tussen 17-19 is dit toch een mindere mode van verzending. Er zijn ook leveranciers die met een koel wagen rijden en laten bezorgen..
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw hoge waardering! Inderdaad, er zijn webwinkel die andere transportvormen hebben gekozen. Ook wij blijven zoeken naar de meest ideale optie: betaalbaar voor de klant en 100% betrouwbaar.Zoals u met uw bestelling heeft kunnen zien komen onze spulletjes netjes koel aan, mede door de ingenieuze, speciaal ontwikkelde, volledig recyclebare koelboxen en koelelementen. Deze zijn berekend op het nabootsen van de temperatuur in uw koelkast gedurende 48 uur. Dus ook al zou de vervoerder een hele dag te laat zijn, zitten we nog ruim binnen de marge. Bezorging laat op de dag is voor ons dus geen enkel probleem!We zijn erg blij met de titel van uw recensie: "het vlees smaakte heerlijk". Daar gaat het ons om. We zouden het erg vervelend vinden als klanten zouden kiezen voor vlees van mindere kwaliteit, puur om de verzendmethode. Dan zou de wereld op zijn kop staan.

- Julianadorp
#organization Meerdanvlees.nl
7
Het vlees was niet meer bevroren
Er waren slechts 3 koelelementen toegevoegd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u voor deze mededeling! We hebben uw bestelling er even bijgepakt. Wat u besteld had waren producten, zoals de meeste producten die wij voeren, die vers gekoeld worden verstuurd en helemaal nooit bevroren zijn geweest. Op de productpagina kunt u altijd zien in welke toestand (vers of diepvries) een product wordt verstuurd. We hopen uw twijfels hiermee te hebben weggenomen.

- Ruinerwold
#organization Meerdanvlees.nl
9
Zeer verrassend en perfect koel verpakt.
De kwaliteit is erg goed, erg blij met deze eerste- en zeker niet de laatste bestelling. Direct de varkensfilet rollade klaar gemaakt en geproefd, erg goed en lekker.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Wehl
#organization Meerdanvlees.nl
9
Supergoed vlees!
Al meerdere keren genoten van heerlijk stuk vlees! Enige halve minpuntje nu bij laatste bestelling is dat de gekonfijte eendenpoten niet konden worden geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw reactie! Gelukkig komt het nauwelijks voor maar heel af en toe moeten we inderdaad een klant teleurstellen. Dan grijpen we nét mis in de voorraad bij het verzamelen van de producten voor verzending. We blijven dit continu perfectioneren!

- Bilthoven
#organization Meerdanvlees.nl
8
Een nieuwe verrassende ervaring
Uitgebreid aanbod van artikelen Aantrekkelijk gepresenteerd Snelle levering Professioneel verpakt
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw positieve reactie. We hopen u snel weer bij ons in de webwinkel te treffen. We hebben een aantal lekkere dingetjes in petto voor het najaar en de feestdagen! Wellicht is het - mits u dat nog niet heeft gedaan - een idee om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen en heeft u als eerste toegang tot onze interessante aanbiedingen. Inschrijven is eenvoudig: https://www.meerdanvlees.nl/nieuwsbrief/

- Noordhorn
#organization Meerdanvlees.nl
8
Vers, snel, maar bovenal: kwaliteit.
Vers, snel, maar bovenal: kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw beoordeling!

- Soest
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3111 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl