Kardoen, een heerlijke wintergroente. Echt het proberen waard.
Kardoen
De kardoen (Cynara cardunculus) is een distel. Hij is nauw verwant is aan de artisjok. Een typisch mediterrane plant die in Zuid-Europa veel gegeten wordt. IN de lage landen is het onkruid. Kardoen lijkt in de verte op selderij, maar dan harig. Hij smaakt bitter en zoet, een beetje als de artisjok. Net als met molsla wordt de plant een paar weken voor de oogst omwikkeld met zwarte folie om hem te bleken. Kardoen moet vliegensvlug worden verwerkt: hij verkleurt bijna ogenblikkelijk na het snijden, net als de artisjok. Behalve als groente wordt de kardoen ook gebruikt als stremsel voor vegetarische kazen. Kardoenbloemen doen dienst als snijbloem. Veelzijdige plant dus!
Flan van kardoen:
De kardoen moet goed gewassen worden. Verwijder daarna de harde stengels aan de buitenkant die duidelijk nog distels bevatten. Die krijgt u niet gaar. Schil daarna met een dunschiller zoveel mogelijk van de vezels aan de buitenzijde van de stengels schoon. Dit kunt u ook bereiken door de buitenste huidlaag te “stropen” zoals met rabarber. De uiteindelijke bedoeling is dat u geen lange draden overhoudt. Die zijn en blijven taai. Verwarm de oven voor op 180° C.
Deze kardoenflan is heerlijk met köfte!
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Graag gedaan!