Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Koelietsj – Russisch orthodox paasbrood

Koelietsj – Russisch orthodox paasbrood

Bereidingswijze

Heerlijk, na een maand vasten

Koelietsj paschalni (Kulich paskhal’nyj, Кулич пасхальный) – Russisch paasbrood

Koelietsj (Russ.: кулич, oorsponk. Gr. κόλλιξ – kollix, wat “een brood” betekent is een typisch Paasbrood uit de Russische Orthodoxe christelijke geloofssfeer en komt daarom veel voor in bijvoorbeeld Rusland, Bulgarije, Wit-Rusland, Moldava, Roemenië, Oekraiene, en Servië. De koelietsj, kleurig versierd met allerlei motieven en bloemen, behoort traditioneel door een priester te worden gewijd, na de Paasdienst. Gewijde koelietsj wordt rond Pasen net voor het ontbijt gegeten. Ongewijde koelietsj als dessert bij de Paasmaaltijd.

Als ie gebakken wordt zoals het hoort, dient hij versierd te worden met de letters XB, in het Cyrillisch alfabet overeenkomend met Ch en V, de eerste letters van “Христос” (Christus) en “воскресе” (voskrese – oftewel is opgestaan), wat de Russisch Orthodoxe uitdrukking is voor ons Vrolijk Pasen . Koelietsj wordt gegeten tussen Pasen en Pinksteren. Hij is verwant aan de Italiaanse panettone, een feestbrood dat met Kerstmis wordt genuttigd.

Stap voor stap

Voorbereiding

Los de gist samen met een eetlepel suiker op in de warme melk. Voeg geleidelijk 250-200 g bloem toe. Vermeng het geheel zodat er geen klonters over zijn. Bedek met een doek en zet weg op een plaats waar het niet te koud is. Scheidt de dooiers van het eiwit. Zet de eiwitten apart in de koelkast en vermeng 5 dooiers met de rest van de suiker. Houd een dooier apart. De boter laten smelten in een pannetje en weer laten stollen.

Wanneer het deeg gerezen is tot twee maal de hoeveelheid hier de eierdooiers met suiker aan toevoegen, alsmede de boter, een mespuntje zout en de vanillesuiker. Alle goed mengen.

De afgekoelde eiwitten opkloppen tot sneeuw en deze massa voorzichtig met een spatel aan het deeg toevoegen. Probeer het geheel zo luchtig mogelijk te houden. Voeg nu de bloem toe. Meng het deeg in de keukenmachine met deeghaken totdat luchtbellen in het deeg onstaan. Deze geven aan dat het deeg voldoenda van zuurstof is voorzien. Het deeg moet elastisch zijn, vrij makkelijk van de wand loslaten, maar toch niet al te stug (droog) zijn. Het deeg nu weer wegzetten voor verdere gisting, afgesloten met een doek, op een niet te koude plaats.

Na ongeveer 1 uur kunt u de sukade, amandelen en rozijnen aan het deeg toevoegen. Het deeg weer een minuut of 5 mengen en weer wegzetten voor verdere gisting.

Oven voorverwarmen op 180° C.

Beboter een of meerder hoge, cilindrische bakvorm(en) en bestuif deze met bloem. Leg op de bodem een rondje bakpapier. Hoge bakvormen zijn niet makkelijk te vinden. In de dagen van de Sovjetunie, toen goed keukenmateriaal schaars was en Koelietsj bovendien niet erg regimevriendelijk werd beschouwd, gebruikte men allerlei maten conserveblikken.

Laat het deeg nu nogmaals rijzen en bestrijk de bovenkant met eidooier.

Bak de koelietsj op 180° C in de oven gedurende 40-60 minuten (hangt af van de grootte van de bakvorm). Het beste resultaat verkrijgt u met een oven waarin het onderste en bovenste element aanstaan, maar de ventilator uit. Wanneer de bovenkant mooi begint te kleuren kunt u het bedekken met een natgemaakt stuk bakpapier om verbranden tegen te gaan.

Of de koelietsj gaar is controleert u op de zelfde manier als met cake: Een stokje (shashlikpen of breinaald, liefst houten) erin steken en kijken of er deegresten aanzitten. Geen deegresten? Gaar!

Haal de koelietsj heel voorzichtig uit de vorm. Leg deze op een hoofdkussen en bedek met een doek, draai de koelietsj regelmatig om de vorm te behouden terwijl hij langzaam afkoelt.

Na het afkoelen kan het glazuur worden aangebracht: Klop 1 eiwit op tot sneeuw, voeg de poedersuikeren het citroensap toe. Breng het glazuur in een dikke laag aan, aan de bovenkant van de koelietsj. Het glazuur mag iets langs de zijkanten druipen.

U bent er nog niet….. Nu kan de koelietsj in een ruime pan worden geplaatst en, met een doek erover, worden weggezet voor een nacht rust op een goed verwarmde plaats (in de buurt van een verwarmingsradiator bijvoorbeeld). Koelietsj moet namelijk een aantal uren “doorrijpen”.

Serveertip

Koelietsj hoort rijkelijk versierd te worden, en vergezeld te zijn van gekleurde eieren. Zo ziet hij er van binnen uit.
 

Koelietsj, open

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10