De Russen noemen ze golubtsy
Koolrolletjes kom je in de hele wereld tegen. Vooral in Oost-Europa. In Hongarije heten ze töltött káposzta en zijn ze gevuld met rijst en gehakt. In Oekraïne zijn het holubtsi. De Russen noemen ze golubtsy (голубцы), oftewel “duifjes”, wat waarschijnlijk in de verte weer verband houdt met onze “blinde vink” of de Vlaamse “vogel zonder kop”. De Poolse versie lijkt veel op de Russische en wordt geserveerd met een zoet-zure tomatensaus. Ook de Chinezen kennen ze. Er is zelfs een Chinese koolrolletjessoep. Een voedzaam gerecht, economisch, van eenvoudig te verschaffen bestanddelen en makkelijk te maken. Vandaar waarschijnlijk de populariteit. Hier een Nederlandse variant met een “eigen” draai.
Ik heb de ingrediënten zo simpel mogelijk gehouden. In sommige recepten zie je een veel complexere saus, soms met tomatenpuree, soms met een vleugje kerrie. Dat kan natuurlijk allemaal en ligt aan uw eigen smaak. Experimenteren dus! Wel vind ik dat de kool op zichzelf al heel smaakvol is en daarom eigenlijk niet al te veel franje behoeft. De vulling die ik gekozen heb is ook de eenvoudigste. Wilt u niet uitgaan van kant-en-klare worst – dat kan natuurlijk altijd, maak dan zelf een lekkere vulling op basis van rijst, bulgur of wittebrood en, bijvoorbeeld:
Ook een volledig vegetarische variant van deze koolrolletjes is denkbaar. U zou de koolbladen kunnen vullen met de rest van de kool, of met een andere groente zoals geraspte wortel, aardappel, noem maar op. Lijkt me ook heerlijk!
Zorg dat u cocktailprikkers en runderbouillon in huis heeft. Haal de grotere bladen van de kool af. De buitenste gooit u weg. De andere zorgvuldig wassen en uit laten lekken.
Serveer de koolrolletjes met rijst of aardappelpuree (klik hier voor recept), en met de rest van de kool. Serveer er wat van het gebonden kookvocht.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Hartelijk dank voor uw recensie. We vermoeden dat u zich op de productpagina ergens heeft verkeken. Dit zijn de gegevens m.b.t. uw bestelling. Hierin ziet u de productnaam, de door u bestelde hoeveelheden en gewichten en de effectief ingewogen gewichten op het moment van verzending: Varkensoesters: per stuk verpakt, besteld gewicht 60g, hoeveelheid vier (samen 240g). Geleverd: 300 gram (dat is 60 gram meer dan u had besteld) Barbecue filet mignon per stuk verpakt, besteld gewicht 120g, hoeveelheid drie (samen 360g). Geleverd: 380 gram (dat is 20 gram meer dan u had besteld) In totaal heeft u dus 600g vlees besteld en 680 gekregen. We hopen dat we u hiermee gerust gesteld hebben.