Een ‘slow cooking’-recept
Varkensnek wordt veel minder vaak gegeten dan het verdient. Het is dan misschien wat aan de vette kant, maar doorregen vlees zorgt wel voor een hoop smaak. In sommige gevallen, en dit is er zo een, is “minder maar dan wel heel lekker” wellicht beter op zijn plaats dan “veel, mager en smaakloos”. U kunt dit maken met varkensnek van ons Europese varken (zie afbeelding), en dat is al weergalos lekker, of van het gespecialiseerde Ibéricovarken. Dat laatste levert een nog mooiere, vollere smaak door de fantastische manier waarop het Ibéricovarken wordt grootgebracht. Het nadeel kan echter zijn dat uw tafelgasten uw huis nooit meer willen verlaten. Soms moet men keuzes maken…
Voeg in een kommetje de granaatappelsiroop, de honing en het citroensap bij elkaar. Geen granaatappelsiroop in huis? Appelstroop kan ook. Hak de teentjes knoflook niet al te fijn en voeg deze, samen met de venkelzaadjes, toe aan het mengsel. Leg het vlees erbij en zorg ervoor dat alles redelijk goed verdeeld is. Marineer het vlees 3-10 uur, het liefst “sous vide”, oftewel vacuüm. Nou hebben de meesten van ons thuis geen vacumeermachine. Een stevige zak waar u zoveel mogelijk lucht uitlaat voor u hem dichtknoopt is ook goed.
Verwarm de oven voor op 220° C en steek vervolgens de bovengrill erbij aan. Leg het vlees met de marinade in een open cocotte en plaats deze onder de grill. Na 10 minuten haalt u de cocotte uit de oven, draait u de varkensnek een kwart slag, overgiet u hem met een paar lepels van het bakvocht en plaatst u hem terug in de oven. Herhaal dit nog 2 keer, tot de nek aan alle kanten mooi gekleurd is.
Haal het vlees uit de pan. Blus het bakvocht af met 200ml water. Rol het vlees in de boekweitkorrels en leg het terug in de cocotte. Sluit deze af met een deksel. Plaats de cocotte terug in de oven en verminder de temperatuur tot 120° C. Stoof het vlees nu langzaam gedurende een klein uurtje (kerntemperatuur 63° C). Haal het vlees uit de pan en leg het op een niet al te koude plaats om tot rust te komen. Blus de saus weer met 200ml water af, breng weer aan de kook en laat de boekweitkorrels nog even doorkoken in de jus (6 minuten). Breng de jus op smaak met zout en peper.
Snij het vlees en serveer met de saus en de boekweitkorrels. Een lekkere garnituur voor dit gerecht is een stamppotje van peterseliewortel en raapstelenblad.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.