Lasagne al forno
Lasagne, die heerlijke pastaschotel. Hier een recept voor lasagne met eigengemaakt deeg of kant-en-klare lasagnebladen.
Lasagne
De lasagne (in sommige delen van Italië ook bekend als “pasticcio”) is een typisch Italiaans gerecht, vooral in Emilia-Romagna erg populair is. Inmiddels geniet lasagne internationale faam. Het wordt bereid door een evenredig aantal lagen gekookt deeg af te wisselen met lagen vulling. Het geheel wordt afgebakken in de oven en gegratineerd. Het meest authentieke recept bevat ragù Bolognese, oftewel tomatensaus met gehakt (klik hier voor het recept), béchamelsaus en Parmigiano Reggiano; er bestaan ook versies zonder vlees (zie afbeeldingen) en zelfs zonder tomaten (algemeen “in bianco” genaamd) met bijvoorbeeld champignons. Er zijn oneindige variaties zowel in de naam als in het recept, niet alleen van regio tot regio, maar ook van land tot land en zelfs van familie tot familie. Er is een gerucht dat een product dat lijkt op de huidige lasagne, genaamd “Lasanium”, al in het oude Rome bekend was. De overlevering suggereert dat het een favoriet gerecht was van Cicero: Het gerecht was zacht en kon dus ook door mensen op leeftijd makkelijk worden genuttigd. Soortgelijke gerechten vindt men ook in andere keukens: De Venezolanen hebben de pasticho en in Georgië kent men de atsjma, een heerlijk gerecht, opgebouwd uit deeglagen en geraspte Suluguni (Soulougouni), een zalige verse kaas, gemaakt van een mengsel van koeien-, buffel-, schapen- en geitenmelk, die iets zouter is dan mozzarella.
Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bereid de ingrediënten voor. Gebruik kant-en-klare pastabladen of maak zelf met behulp van en pastamachinetje (hier het recept).
Bestrooi vervolgens met een gedeelte van de blokjes mozzarella. Ga zo door tot de bladen op zijn. Hou rekening met de hoogte. Een beetje lasagne heeft 5-8 lagen. Pas uw ovenschotel daarop aan. Let er vooral op dat u de hoeken niet vergeet anders worden die straks te droog. Bouw nu op deze manier verder aan uw lasagne. Eindig met een laag mozzarella.
Nu kan de lasagne de oven in. 30 minuten en u kunt aan tafel. Eventueel kunt u de laatste 5 minuten de grill aanzetten voor een extra korstje bovenop. ’t Is maar wat u wilt.
Heeft u toevallig een houtoven? Nog beter! Gebruik dan dit recept!
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank u wel voor deze TOPSCORE!