Ook wel ljoelja kebab
Gehakt op een spies. Er zijn verschillende varianten van. Behalve deze hebben ook nog de adana-kebab voor u. Niet zo eenvoudig te maken als het lijkt, maar heerlijk, en dus de moeite waard! Adana kebab past goed bij een andere lekkernij uit de keuken van die hoek van de wereld: Turkse rode koolsalade. U krijgt van ons ook daarvan het recept.
Indien u bent gestart met lamsgehakt heeft u nog lamsvet nodig. Lamsvet is beslist niet overal te koop. Varkensvet is makkelijker te bemachtigen. Houd u er wel rekening mee dat diy gerecht vooral in muslimlanden wordt gegeten, waar varkensvlees “haram”, oftewel uit den boze is. Begint u met lamsschouder dan moet u het lamsvet kunnen bemachtigen bij het uitbenen en opsnijden van de schouder. U moet uitkomen op een redelijk vette massa: Dit gehakt wordt niet gebonden met eiwit en brood, en moet het hebben van dit vet. Als het gehakt te mager is valt het bij het grillen van de spies!
Draai alles nog een keer door de vleesmolen of keukenmachine en kneed stevig met de hand tot een compact geheel. En nu een cruciaal moment in de voorbereiding: Het gehakt moet nu “geslagen” worden: Pak gedurende 5 minuten telkens weer de hele massa op en gooi deze met kracht terug in de mengkom. Op deze manier verkrijgt het vlees de elasticiteit die het nodig heeft om tijdens het grillen niet uit elkaar te brokkelen. Vervolgens zet u het gehakt minstens 3 uur weg in de koelkast om op te stijven. Zet daarna een bak met koud water bij u in de buurt om uw handen te koelen en nat te houden tijdens het vormen van de kebab. Zo voorkomt u dat het vlees aan uw handen gaat plakken.
Maak een mooie slinger van granaatsiroop op het bord. Serveer met bulgur (zie recept) m.b.v. een garneerring. Garneer af met wat verse koriander. Serveer een frisse salade, bijvoorbeeld een Turkse rodekooldsalade erbij. Deze ljulja kebab wordt ook vaak geserveerd als onderdeel van een meze.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Heel hartelijk dank!