Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Masterclass: Grote stukken vlees bereiden in de oven

Masterclass: Grote stukken vlees bereiden in de oven

Bereidingswijze

Hou bij de hand voor Pasen en Kerstmis!

Hoe bereid je grotere stukken vlees in de oven?  Zo’n forse rollade bijvoorbeeld. Of een heel staartstuk, een bloemstuk, een varkensfilet aan stuk, of rosbief. Platte bil….noem maar op. Helaas hebben we geen simpel antwoord. Om te beginnen: Om groot vlees goed te bereiden kunt u eigenlijk niet zonder kernthermometer. Verder heeft u een braadslee nodig, eventueel met rooster.

Eerst laten “chambreren”:
Vlees mag nooit direct uit de koelkast in de oven worden gezet. Laat het altijd eerst op kamertemperatuur komen. Zet u het vlees koud en wel in de oven, dan krijgt u het moeilijk op temperatuur in de kern, terwijl de buitenkant dreigt te verbranden. Bovendien is de kans dat het vlees taai wordt groter.

Bruin korstje? Eerst in de braadpan!
Voordat u begint met het eigenlijke garen van het vlees kunt u groot vlees het beste eerst even aanbakken in geklaarde boter of een mengsel van boter en olie, in een braadpan op het fornuis. Dan ontstaat een mooi kleurtje aan de buitenkant en kunt u zich verder ontfermen over de kerntemperatuur.

Hoe lang moet groot vlees garen?
Hoelang groot vlees in de oven moet en op welke temperatuur hangt af van een aantal zaken:

  • de te bereiken kerntemperatuur
  • de dikte van het vlees
  • het soort vlees (gevogelte, rund, varken, lam, hert, enzovoort)
  • is het vlees van tevoren aangebraden is of niet?
  • de braadmethode die u kiest: de “snelle” methode of de slow-cookingmethode

Snelle Methode:
Zet u een stuk vlees in een hete oven (180-200 ℃), dan zal de kerntemperatuur sneller bereikt worden. Ook krijgt u een mooie bruine korst. Sterker nog – in sommige gevallen, afhankelijk van het soort vlees, zult u moeten “arroseren”, oftewel het vlees met regelmaat moeten bedruipen met bakvocht om aanbranden te voorkomen.
Als u vlees in de oven met de snelle methode  bereidt, moet u de kerntemperatuur nooit zo hoog laten worden als het eindresultaat moet zijn. Als u bijvoorbeeld rood vlees op 50 ℃ kerntemperatuur wilt hebben dan neemt u het uit de oven bij een kern van 45 ℃.

Vlees laten “rijpen”
Groot vlees dat met de snelle methode wordt bereid moet na de ovengang langer rusten om alle sappen weer van de kern naar de rand van het vlees te laten trekken. Laat het losjes toegedekt met aluminiumfolie op de werkbank staan. Het vlees is door de hoge temperatuur aan de buitenkant zo warm geworden dat de warmte nog lang nawerkt en de kerntemperatuur buiten de oven nog verder stijgt, met wel 5 ℃. Groot vlees, bereid met de snelle methode, moet 15-20 minuten rusten.
Let op: Het is belangrijk het vlees niet te strak in te pakken in de aluminiumfolie, maar losjes af te dekken. Te strak verpakken betekent in feite opnieuw een oven creëren. Als u dat doet gaart het vlees na tijdens het rusten en kan het “doorslaan” (grijzig worden binnenin).

Methode met slow cooking (slow-cookingmethode):
Een manier die inmiddels toch wel de voorkeur heeft is de slow-cookingmethode:  braad het vlees aan en zet het vervolgens in een oven met een gematigde temperatuur (rond de 100 graden). Hoe lager de oventemperatuur, des te langer zal het duren voordat de kerntemperatuur bereikt is. Bij het toepassen van slow cooking hoeft het vlees na de oventijd niet meer zo lang te rusten. Bij slow cooking kunt u het vlees ook in de oven laten totdat de kern bereikt is. Daarna moet u het vlees, net als in de snelle methode, losjes toedekken met aluminiumfolie en een minuut of 5 laten rijpen.

Toch geen kernthermometer?
Mocht u dit  avontuur toch aandurven zonder kernthermometer, scroll dan verder naar beneden voor nog een handige tip: ‘The Finger Test’ is een methode die door veel koks wordt gebruikt om te testen of vlees gaar is. Onder amateurs is de methode omstreden omdat hij toch wel enige ervaring vergt. Het principe is gebaseerd op het vergelijken van de veerkracht van de eigen handpalm met die van het vlees dat u bereidt:

 Lees hier meer over kerntemperaturen.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Stap voor stap

Masterclass: Grote stukken vlees bereiden in de oven

Rauw, bleu, raw

Open de palm van de hand en ontspan de hand. Neem de wijsvinger van de andere hand en druk op het vlezige gebied tussen de duim en de onderkant van de handpalm. Dit is hoe bijna rauw vlees aanvoelt.

Masterclass: Grote stukken vlees bereiden in de oven

Rood, seignant, rare

Open de palm van de hand en ontspan de hand. Duw zachtjes duim en wijsvinger op elkaar. Neem de wijsvinger van de andere hand en druk op het vlezige gebied tussen de duim en de onderkant van de handpalm. Zorg ervoor dat de hand ontspannen is. Dit is hoe rood vlees aanvoelt.

Masterclass: Grote stukken vlees bereiden in de oven

Medium rare

Druk het puntje van de middelvinger en de duim zachtjes op elkaar. Druk op het vlezige gebied tussen de duim en de onderkant van de handpalm. Dit is hoe rosé vlees aanvoelt.

Masterclass: Grote stukken vlees bereiden in de oven

Rosé, medium, à point

Druk het puntje van de ringvinger en de duim zachtjes op elkaar. Druk op het vlezige gebied tussen de duim en de onderkant van de handpalm. Dit is hoe rosé vlees aanvoelt.

Masterclass: Grote stukken vlees bereiden in de oven

Doorgebakken, bien cuit, well done

Druk zachtjes pink en duim op elkaar. Voel opnieuw aan het vlezige gebied tussen duim en de onderkant van de handpalm. Dit gebied voelt nu stevig aan. Zo voelt doorbakken vlees aan.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
goed
ik heb de bestelling ontvangen zag der goed uit en nu maar hopen dat het kalfs lever is groetjes S A Kobs
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Haarlem
7
Ziet er goed uit
Ziet er goed uit. Een vraagje: kan het ook per stuk verpakt worden? Ben thuis alleen de vleeseter. Van oorsprong een goede slager gewend in Twenthe. Hier in W ijchen is geen slager meer, alleen de grootgrutters. Als ik uw waren heb gegeten laat ik u weten wat ik van de kwaliteit vind. Vriendelijke groeten, Frans Stanko
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Wijchen
10
Super
Mooi verpakt, volgens afspraak op de juiste data geleverd. Mooie kalkoen met een heerlijke vulling. Niets op aan te merken!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor u prachtige cijfer! Mooi om te horen! Happy Thanksgiving!

- Hillegom
9
Altijd weer goed .
Ik bestel elk jaar bij jullie , en ben een tevreden klant,
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zijn gek op tevreden klanten. Overigens - wat ons betreft hoeft u echt niet telkens een jaar te wachten, hoor....we zijn elke dag open!!:)

- Groningen
10
Perfect verpakt en sublieme smaak
Hertensucade gestoofd in bier en fond etc.; 4 uur in Aga-oven van 100 graden, kon met de achterkant van het mes gesneden worden. Fantastisch stuk vlees, echt sublieme smaak! Overigens was alles enorm goed verpakt. Hert was nog beetje bevroren en heb ik daags na de levering gestoofd. De kalfsschenkel en sukadelapjes heb ik in de vriezer gedaan, in de hoop dat dit vlees niet eerder bevroren is geweest. Dat weet ik eigenlijk niet.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw mooie recensie! Of producten bij ons vers gekoeld of diepgevroren vertrekken kunt u per product zien op de desbetreffende productpagina. Wat betreft uw twijfels over diepvries en (her)invriezen - u kunt daar een heleboel over vinden op onze pagina met veelgestelde vragen: http://www.meerdanvlees.nl/klantenservice/faqs

- Avenhorn
10
Super
Heerlijk vers vlees op tijd geleverd
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk bedankt. We blijven ons inzetten voor uw steun en vertrouwen. Klaar voor de feestdagen? Wij in ieder geval wel!:)

- Hobrede
10
Geweldig
Mooi verzorgd vlees, gehakt op een fijne manier gedraaid en heerlijk rul te bakken.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Hartelijk dank! Inderdaad, wij hechten veel waarde en besteden veel aandacht aan ons eigengemaakte gehakt. Gemaakt van stukjes vlees uit eigen productie en dus supervers!

- Nuth
10
Top kwaliteit.
Vlees besteld en keurig geleverd ( goed gekoeld )en mooi stuk vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!!

- Alkmaar
9.2
3437 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10