Zelf maken
In het Frans en een aantal andere talen wordt mayonaise met dubbel ‘n’ geschreven. In echte mayonaise hoort geen zetmeel, suiker, glucosestroop of verdikkingsmiddel. De binding wordt dan uitsluitend veroorzaakt door de eidooiers. Industriële fabrikanten kiezen wel vaak voor deze toevoegingen. En dat is nou precies waarom het goed is mayonaise zelf te maken.
De oorsprong van de benaming van de saus is niet bekend. Er doen verschillende verhalen de ronde.
Doe de eierdooier met de azijn, het zout en de mosterd in een kom. Roer de dooiers met de garde los. Kies voor een mooie, lichte olie zonder bijsmaak. Zonnebloemolie is prima, bijvoorbeeld. Olijfolie is eigenlijk te “smaakvol”. Voeg de olie langzaam druppelend toe. Intussen voortdurend blijven roeren met de garde. Rustig aan, en liefst steeds in dezelfde richting. Als de mayonaise “pakt” kunt u de olie iets sneller toevoegen maar overdrijven raden we niet aan! De mayonaise kan gaan schiften en dan moet u van voren af aan beginnen. Maak de olie op en breng de saus op smaak met zout en peper.
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Weer een tien! Heerlijk, dank u wel!