Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Mbongo tchobi (tjobi)

Mbongo tchobi (tjobi)

Bereidingswijze

Uit de traditionele keuken van West-Afrika

Heeft u ooit eerder boomschors gegeten? Nee? Welles! Kaneel is boomschors, bijvoorbeeld. Maar ook zoethout! Daar heeft u vast ook wel eens op gesabbeld! Nou, dan kan deze er wel bij:

Mbongo is een gerecht dat niet weg te denken is uit de keuken van de kustgebieden van Kameroen, hoofdzakelijk bij de Bassastam. Ook in Senegal, Benin, Togo, Ivoorkust en Congo  komt het gerecht voor. Het wordt gegeten met vis of vlees. Ik geef het graag toe – het ziet er niet erg smakelijk uit als je het nooit geproefd hebt. Komt nog bij dat het bereiden ervan meer is weggelegd voor eigenaren van een buitenkeuken, aangezien de lucht erg lang in huis blijft hangen. Maar….eerlijk is eerlijk: Mbongo tchobi is verrukkelijk!

Mbongo tchobi bevat een mengsel van heel bijzondere kruiden, zoals essesse, bobimbi, pebe, lobe, nkotimandjo, messepu, njansan (of djangsan) en Spaanse peper. Deze kruiden worden eerst geroosterd en vervolgens met een vijzel tot poeder vermalen. Kom er maar eens aan….. Gelukkig worden deze kruiden ook als mix verkocht in de betere Afrikaanse winkel. Meestal is de samenstelling dan iets vereenvoudigd. Immers, zoals altijd met volksrecepten – iedere oma maakt zelf de lekkerste. Commerciële Mbongo tchobi, een donker poeder dat tijdens het koken donkergroen tot pikzwart wordt en een beetje “knarserig” blijft (raar gevoel op je tanden) bevat doorgaans :

  • Gemalen peulen mbongo Afromomum danielli

  • gemalen, geroosterde bast van de hiomi, de lookboom Hua gaboni of Afrostyrax lepidophillus. Het is niet heel duidelijk of één van die boomsoorten de bast levert, of beide.

Voorbereiding:

  • Verbrijzel de djansannoten in een vijzel
  • Hak een ui fijn
  • Snij de ander in halve ringen
  • Snij de tomaat in grove stukken
  • Snij de vis of het vlees in grove stukken van zo’n 3x3x3cm
  • Leg deze in een pan met gezouten water (ongeveer net zo zout als voor pasta)
  • Laat de vis of het vlees een paar uur weken

Bereiding van de saus:

  • Zet de uisnippers op met flink wat olie
  • Glaceer de ui lichtjes (laat glazig worden) op een zacht vuurtje
  • Voeg te tomaten toe
  • Verhoog de warmtebron en laat reduceren (inkoken)
  • Voeg nu de gekneusde noten en het mbongopoeder toe
  • Breng op smaak met zout en peper. Klaar!

Bereiding van de vis of het vlees:

  • Zet de uiringen op met flink wat olie
  • Laat ze even glazig worden
  • Voeg het vlees of de vis eraan toe met aanhangend water (niet uit laten lekken dus)
  • Schep voortdurend om tot de stukken gaar zijn. Let erop dat de stukken vis voorzichtiger moeten worden behandeld dan stukken vlees om ze heel te houden
  • Als alle gaar is mag de saus erbij


Serveertip:

Traditioneel wordt Mbongo gereserveerd met miondo, een in cassaveblad gewikkeld mengsel van gefermenteerde cassave. Ook deze kunt u vinden in de betere Afrikaanse winkel. Het kan ook met gewone cassave.

  • Kook ze tot ze gaar zijn
  • Haal de wikkels eraf
  • Snij ze op maat
  • Serveer. Klaar!

 

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van ons vleesabonnement

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?

10
Goed vlees, netjes verpakt
We bestellen er al een aantal jaren, voornamelijk voor de feestdagen.Smaakt goed, netjes verpakt, keuze in hoeveel gram
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Met een recensie als de uwe is het toch elke dag feest? Dus wat ons betreft: nog vaker bestellen dan maar!:)

- Raalte
10
Altijd prima vlees
Altijd prima vlees.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Namens ons hele team ontzettend bedankt!

- ZAANDAM
10
Afgeleverd op tijd en juiste temperatuur.
Mooie kwaliteit van vlees. Lekker genoten van de bbq.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

"Afgeleverd op tijd", da's een compliment aan het adres van PostNL. We geven het graag door. Heel hartelijk dank voor uw hoge waardering!

- Emmeloord
9
Goed vlees en netjes volgens afspraak geleverd
Goed vlees makkelijk te bestellen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw mooie cijfer!

- Rijssen
10
Heerlijk vlees,en aardige mensen die er werken snelle reactie als je mailtje stuurt.
Fijne ervaring vriendelijke mensen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Nijmegen
10
Super service / top vlees
Super service ! Alleen nooit weer via post.nl laten verzenden ! Drama !! Kregen 1e bestelling pas een week later ! Maar Bolscher heeft [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!! Wij hebben vooralsnog 2 verzendopties: zelf afhalen en verzenden via PostNL. PostNL is uitermate betrouwbaar en heeft een succesratio van 98% met ons. En als het dan eens fout gaat, bij extreme drukte bijvoorbeeld, zorgen wij ervoor dat de klant daar minimaal last van heeft: wij zorgen voor een terugbetaling, verzenden gratis een nieuwe bestelling of regelen alternatief vervoer. Dat laatste kan echter alleen in uitzondelijke gevallen en in de buurt van Enschede.De collega's van Thijs:)

- Enter
10
Goed opgelost
Vlees te laat gekregen.Fout post nl. Geld terug.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien!! Dank u wel!

- Hoogland
9
Zeer goed
Gewoon als gewoonlijk, super.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Nijverdal
10
The place to be
Een geweldige service waarbij de producten perfect gekoeld verpakt bij je thuis aankomen. Voor mij geen andere meer voor feestdagen, BBQ en wat nog meer.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- Amsterdam
9.2
2901 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10