Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Mbongo tchobi (tjobi)

Mbongo tchobi (tjobi)

Bereidingswijze

Uit de traditionele keuken van West-Afrika

Heeft u ooit eerder boomschors gegeten? Nee? Welles! Kaneel is boomschors, bijvoorbeeld. Maar ook zoethout! Daar heeft u vast ook wel eens op gesabbeld! Nou, dan kan deze er wel bij:

Mbongo is een gerecht dat niet weg te denken is uit de keuken van de kustgebieden van Kameroen, hoofdzakelijk bij de Bassastam. Ook in Senegal, Benin, Togo, Ivoorkust en Congo  komt het gerecht voor. Het wordt gegeten met vis of vlees. Ik geef het graag toe – het ziet er niet erg smakelijk uit als je het nooit geproefd hebt. Komt nog bij dat het bereiden ervan meer is weggelegd voor eigenaren van een buitenkeuken, aangezien de lucht erg lang in huis blijft hangen. Maar….eerlijk is eerlijk: Mbongo tchobi is verrukkelijk!

Mbongo tchobi bevat een mengsel van heel bijzondere kruiden, zoals essesse, bobimbi, pebe, lobe, nkotimandjo, messepu, njansan (of djangsan) en Spaanse peper. Deze kruiden worden eerst geroosterd en vervolgens met een vijzel tot poeder vermalen. Kom er maar eens aan….. Gelukkig worden deze kruiden ook als mix verkocht in de betere Afrikaanse winkel. Meestal is de samenstelling dan iets vereenvoudigd. Immers, zoals altijd met volksrecepten – iedere oma maakt zelf de lekkerste. Commerciële Mbongo tchobi, een donker poeder dat tijdens het koken donkergroen tot pikzwart wordt en een beetje “knarserig” blijft (raar gevoel op je tanden) bevat doorgaans :

  • Gemalen peulen mbongo Afromomum danielli

  • gemalen, geroosterde bast van de hiomi, de lookboom Hua gaboni of Afrostyrax lepidophillus. Het is niet heel duidelijk of één van die boomsoorten de bast levert, of beide.

Voorbereiding:

  • Verbrijzel de djansannoten in een vijzel
  • Hak een ui fijn
  • Snij de ander in halve ringen
  • Snij de tomaat in grove stukken
  • Snij de vis of het vlees in grove stukken van zo’n 3x3x3cm
  • Leg deze in een pan met gezouten water (ongeveer net zo zout als voor pasta)
  • Laat de vis of het vlees een paar uur weken

Bereiding van de saus:

  • Zet de uisnippers op met flink wat olie
  • Glaceer de ui lichtjes (laat glazig worden) op een zacht vuurtje
  • Voeg te tomaten toe
  • Verhoog de warmtebron en laat reduceren (inkoken)
  • Voeg nu de gekneusde noten en het mbongopoeder toe
  • Breng op smaak met zout en peper. Klaar!

Bereiding van de vis of het vlees:

  • Zet de uiringen op met flink wat olie
  • Laat ze even glazig worden
  • Voeg het vlees of de vis eraan toe met aanhangend water (niet uit laten lekken dus)
  • Schep voortdurend om tot de stukken gaar zijn. Let erop dat de stukken vis voorzichtiger moeten worden behandeld dan stukken vlees om ze heel te houden
  • Als alle gaar is mag de saus erbij

Serveertip:

Traditioneel wordt Mbongo gereserveerd met miondo, een in cassaveblad gewikkeld mengsel van gefermenteerde cassave. Ook deze kunt u vinden in de betere Afrikaanse winkel. Het kan ook met gewone cassave.

  • Kook ze tot ze gaar zijn
  • Haal de wikkels eraf
  • Snij ze op maat
  • Serveer. Klaar!

 

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

9
Top !!!!!!!!!.
Bestel vaker bij hun en ben super tevreden met hun .Snel bestelt en snelle en goeie bezorging en ........ Vlees van top kwaliteit .
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- westerwolde
#organization Meerdanvlees.nl
9
Naar gewoonte, goed spul
Naar gewoonte, goed spul
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Knokke Heist
#organization Meerdanvlees.nl
10
Supper goed
We hebben het nu voor 2 keer besteld is supper goed verpakt en je krijgt ook goed uit leg over hoe het verpakt is .ik zou ze zekker aan raaden het vlees is top . Zelfs met kerst was het vlees top familie was verbaast er over
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien!! Dank u wel!

- Oudvossemeer
#organization Meerdanvlees.nl
9
Goed vlees en snelle levering
Lekker baklever en weer iets wat ik nog niet eerder heb gezien: een kipvink
Reactie bekijken
Onze reactie

Lekker hè?:) Dank u wel voor uw complimenten!

- 'S-GRAVENHAGE
#organization Meerdanvlees.nl
10
Kan gewoon niet beter zijn
Top kwaliteit Top service Top transport en verpakking Ik kan geen min punt vinden. De beste vlees in Nederland. Voor de steak lovers een tip : Tournedos Braziliaans 250gr. Top!
Reactie bekijken
Onze reactie

SSSttttt......:)

- HOOFDDORP
#organization Meerdanvlees.nl
9
Echt een aanrader.
Bezorging goed. Verpakking goed. Tijd tussen bestellen en Bezorging goed. Wat we sl geprobeerd hebben was heerlijk vlees. Dit was het proefpaket en gevulde kalkoen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw hoge score!

- Hoofddorp
#organization Meerdanvlees.nl
10
Prima levering
Net als de vorige keer. Fijn vacuüm verpakt en gekoeld. En.... smaken zullen ze..... weet ik zeker.....
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien!!! Dank u wel!!

- Kerkrade
#organization Meerdanvlees.nl
10
Uitstekend
Alles netjes geleverd :-)
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- Oostrozebeke
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3259 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl