Uit de traditionele keuken van West-Afrika
Heeft u ooit eerder boomschors gegeten? Nee? Welles! Kaneel is boomschors, bijvoorbeeld. Maar ook zoethout! Daar heeft u vast ook wel eens op gesabbeld! Nou, dan kan deze er wel bij:
Mbongo is een gerecht dat niet weg te denken is uit de keuken van de kustgebieden van Kameroen, hoofdzakelijk bij de Bassastam. Ook in Senegal, Benin, Togo, Ivoorkust en Congo komt het gerecht voor. Het wordt gegeten met vis of vlees. Ik geef het graag toe – het ziet er niet erg smakelijk uit als je het nooit geproefd hebt. Komt nog bij dat het bereiden ervan meer is weggelegd voor eigenaren van een buitenkeuken, aangezien de lucht erg lang in huis blijft hangen. Maar….eerlijk is eerlijk: Mbongo tchobi is verrukkelijk!
Mbongo tchobi bevat een mengsel van heel bijzondere kruiden, zoals essesse, bobimbi, pebe, lobe, nkotimandjo, messepu, njansan (of djangsan) en Spaanse peper. Deze kruiden worden eerst geroosterd en vervolgens met een vijzel tot poeder vermalen. Kom er maar eens aan….. Gelukkig worden deze kruiden ook als mix verkocht in de betere Afrikaanse winkel. Meestal is de samenstelling dan iets vereenvoudigd. Immers, zoals altijd met volksrecepten – iedere oma maakt zelf de lekkerste. Commerciële Mbongo tchobi, een donker poeder dat tijdens het koken donkergroen tot pikzwart wordt en een beetje “knarserig” blijft (raar gevoel op je tanden) bevat doorgaans :
Gemalen peulen mbongo Afromomum danielli
Voorbereiding:
Bereiding van de saus:
Bereiding van de vis of het vlees:
Serveertip:
Traditioneel wordt Mbongo gereserveerd met miondo, een in cassaveblad gewikkeld mengsel van gefermenteerde cassave. Ook deze kunt u vinden in de betere Afrikaanse winkel. Het kan ook met gewone cassave.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Hartelijk dank voor uw recensie. We vermoeden dat u zich op de productpagina ergens heeft verkeken. Dit zijn de gegevens m.b.t. uw bestelling. Hierin ziet u de productnaam, de door u bestelde hoeveelheden en gewichten en de effectief ingewogen gewichten op het moment van verzending: Varkensoesters: per stuk verpakt, besteld gewicht 60g, hoeveelheid vier (samen 240g). Geleverd: 300 gram (dat is 60 gram meer dan u had besteld) Barbecue filet mignon per stuk verpakt, besteld gewicht 120g, hoeveelheid drie (samen 360g). Geleverd: 380 gram (dat is 20 gram meer dan u had besteld) In totaal heeft u dus 600g vlees besteld en 680 gekregen. We hopen dat we u hiermee gerust gesteld hebben.