Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Mbongo tchobi (tjobi)

Mbongo tchobi (tjobi)

Bereidingswijze

Uit de traditionele keuken van West-Afrika

Heeft u ooit eerder boomschors gegeten? Nee? Welles! Kaneel is boomschors, bijvoorbeeld. Maar ook zoethout! Daar heeft u vast ook wel eens op gesabbeld! Nou, dan kan deze er wel bij:

Mbongo is een gerecht dat niet weg te denken is uit de keuken van de kustgebieden van Kameroen, hoofdzakelijk bij de Bassastam. Ook in Senegal, Benin, Togo, Ivoorkust en Congo  komt het gerecht voor. Het wordt gegeten met vis of vlees. Ik geef het graag toe – het ziet er niet erg smakelijk uit als je het nooit geproefd hebt. Komt nog bij dat het bereiden ervan meer is weggelegd voor eigenaren van een buitenkeuken, aangezien de lucht erg lang in huis blijft hangen. Maar….eerlijk is eerlijk: Mbongo tchobi is verrukkelijk!

Mbongo tchobi bevat een mengsel van heel bijzondere kruiden, zoals essesse, bobimbi, pebe, lobe, nkotimandjo, messepu, njansan (of djangsan) en Spaanse peper. Deze kruiden worden eerst geroosterd en vervolgens met een vijzel tot poeder vermalen. Kom er maar eens aan….. Gelukkig worden deze kruiden ook als mix verkocht in de betere Afrikaanse winkel. Meestal is de samenstelling dan iets vereenvoudigd. Immers, zoals altijd met volksrecepten – iedere oma maakt zelf de lekkerste. Commerciële Mbongo tchobi, een donker poeder dat tijdens het koken donkergroen tot pikzwart wordt en een beetje “knarserig” blijft (raar gevoel op je tanden) bevat doorgaans :

  • Gemalen peulen mbongo Afromomum danielli

  • gemalen, geroosterde bast van de hiomi, de lookboom Hua gaboni of Afrostyrax lepidophillus. Het is niet heel duidelijk of één van die boomsoorten de bast levert, of beide.

Voorbereiding:

  • Verbrijzel de djansannoten in een vijzel
  • Hak een ui fijn
  • Snij de ander in halve ringen
  • Snij de tomaat in grove stukken
  • Snij de vis of het vlees in grove stukken van zo’n 3x3x3cm
  • Leg deze in een pan met gezouten water (ongeveer net zo zout als voor pasta)
  • Laat de vis of het vlees een paar uur weken

Bereiding van de saus:

  • Zet de uisnippers op met flink wat olie
  • Glaceer de ui lichtjes (laat glazig worden) op een zacht vuurtje
  • Voeg te tomaten toe
  • Verhoog de warmtebron en laat reduceren (inkoken)
  • Voeg nu de gekneusde noten en het mbongopoeder toe
  • Breng op smaak met zout en peper. Klaar!

Bereiding van de vis of het vlees:

  • Zet de uiringen op met flink wat olie
  • Laat ze even glazig worden
  • Voeg het vlees of de vis eraan toe met aanhangend water (niet uit laten lekken dus)
  • Schep voortdurend om tot de stukken gaar zijn. Let erop dat de stukken vis voorzichtiger moeten worden behandeld dan stukken vlees om ze heel te houden
  • Als alle gaar is mag de saus erbij

Serveertip:

Traditioneel wordt Mbongo gereserveerd met miondo, een in cassaveblad gewikkeld mengsel van gefermenteerde cassave. Ook deze kunt u vinden in de betere Afrikaanse winkel. Het kan ook met gewone cassave.

  • Kook ze tot ze gaar zijn
  • Haal de wikkels eraf
  • Snij ze op maat
  • Serveer. Klaar!

 

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
Kwaliteit was excellent porties kleiner gesneden dan besteld!
Ik zal niet nog een x bestellen omdat de stukken vlees veel kleiner gesneden waren als bestepd
Reactie bekijken
Onze reactie

Hartelijk dank voor uw recensie. We vermoeden dat u zich op de productpagina ergens heeft verkeken. Dit zijn de gegevens m.b.t. uw bestelling. Hierin ziet u de productnaam, de door u bestelde hoeveelheden en gewichten en de effectief ingewogen gewichten op het moment van verzending: Varkensoesters: per stuk verpakt, besteld gewicht 60g, hoeveelheid vier (samen 240g). Geleverd: 300 gram (dat is 60 gram meer dan u had besteld) Barbecue filet mignon per stuk verpakt, besteld gewicht 120g, hoeveelheid drie (samen 360g). Geleverd: 380 gram (dat is 20 gram meer dan u had besteld) In totaal heeft u dus 600g vlees besteld en 680 gekregen. We hopen dat we u hiermee gerust gesteld hebben.

- Nijmegen
10
Yummy in my tummy
Heerlijk vers vlees, zorgvuldig verpakt en enorm lekker van smaak! Ook subtiel maar goed gekruid, niet te pittig, te zout oid.
Reactie bekijken
Onze reactie

En weer een tien! Dank u wel hoor!

- Achterhoek
10
prima, goed verpakt en koel bezorgd
prima, goed verpakt en koel bezorgd
Reactie bekijken
Onze reactie

We zijn heel blij met uw maximale score. Dank u hartelijk!

- Maasland
10
Geweldig goed.
Het vlees is in één woord geweldig. Mooi gesneden en super van smaak en kwaliteit. Keurig verpakt en supergoed verzonden. Jullie leveringen zijn altijd prima.
Reactie bekijken
Onze reactie

Een tien!! Dank u wel!

- Zaandam
9
Beter dan verwacht
Eerste keer bestelling geplaatst, omdat het vers vlees was toch huiverig voor behoud kwaliteit. Maar perfecte verpakking met koelelementen. Kwaliteit van vlees was perfect, we gaan zeker weer bestellen. Hoe sturen we de koelelementen terug?? Kees Colson.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw vriendelijke woorden, en goed om te horen dat u vaker gaat bestellen. Alles dat u dient te weten over duurzaamheid en retour van koelelementen kunt u hier vinden: https://www.meerdanvlees.nl/wp-content/uploads/2021/02/Flyer-A5-over-diepvries-2-versie-2-achterkant-2018.pdf

- Boelenslaan
10
Perfect
De bestelling die ik heb geplaatst werd snel geleverd. Netjes verpakt in een koelbox met elementen. Het was mijn 2e bestelling natriumarm vlees.De 1ste bestelling was goed bevallen. Het vlees is erg lekker.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien!! Dank u wel!

- Eindhoven
9
Was zeer goed doe het wel weet
Was goed verpakt en was heerlijk jammerdat bakleverwors maar een kleine tijd js
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw mooie cijfer. Tja, bakleverworst is een seizoensproduct. Echte winterkost:)

- Heerenveen
8
Het bestelde zag er goed uit.
De waren zaten verpakt in een koelbox met koelelementen, maar de spullen waren niet bevroren. Wel nog koud. POSTNL doet er 24 uur over om te bezorgen De volgende bestelling haal ik denk zelf op.
Reactie bekijken
Onze reactie

Beste Frans, Hartelijk dank voor je melding. 95% van onze producten wordt koel vers - NIET INGEVROREN DUS - verzonden. We zien je graag bij ons op de zaak maar daarom hoef je niet te komen. Het sterke punt van meerdanvlees is juist dat we nauwelijks met diepvriesproducten werken. Dan kun je er thuis nog alle kanten mee op! Onze koelboxen gedragen zich als je koelkast thuis. 48 lang kunnen onze koelboxen de producten net zo koel houden alsof ze bij jou in de koelkast liggen. Meer weten over diepvries? Kijkdan op onze pagina met veelgestelde vragen: www.meerdanvlees.nl/klantenservice/faqs

- Arnhem
9.2
3534 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10