Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Bereidingswijze

Aubergine-ovenschotel met tomatensaus en mozzarella

Het begint meteen al goed met de naam: vraag de doorsnee Italiaan wat de naam van het gerecht betekent, en je kunt twee verschillende antwoorden verwachten: Of de naam betekent “aubergine op z’n Parmezaans” (dus: uit de regio in en rond de stad Parma), of “aubergine met Parmigiano” (dus: aubergine met Parmezaanse kaas). Geen van beide verklaringen kloppen echter: Melanzane alla Parmigiana is een eeuwenoud, traditioneel Siciliaans gerecht. De naam is verbasterd, en komt van de woorden melanzana (aubergine) en parmiciana (het lamellengedeelte van een louvredeurtje). Dit laatste zou wijzen op de dakpansgewijze schikking van de aubergine in deze ovenschotel. Beter zou het dus zijn om het gerecht “parmigiana di melanzane” te noemen, een benaming die wel eens voorkomt op menu’s. 

Stap voor stap

Melanzane alla Parmigiana

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak een stevige sugo (tomatensaus) zoals aangegeven in dit recept. Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de mozzarella in kleine blokjes van ongeveer een centimeter.

Voorbereiding:
Kies voor mooie slanke aubergines, hoe dunner en kleiner, des te beter. Kleinere aubergines bevatten in verhouding minder water en dus meer smaakstoffen. Als u deze niet kunt vinden in uw lokale supermarkt (waar vaak ten onrechte geldt “big = beautiful”), probeer dan uw Turkse of biologische winkel.

Melanzane alla Parmigiana

Er zijn verschillende recepten voor deze schotel. Soms worden de aubergines wel geschild, soms niet. Hoe dan ook is het verstandig in ieder geval een beetje van de zijden te schillen, anders blijven er straks plakken over met teveel schil, en dat is niet lekker.

Melanzane alla Parmigiana

Snij de aubergines in plakken van 1 centimeter. Leg de plakken in een ruime schaal en bestrooi ze, laag voor laag, met wat grof zeezout. Laat ze een uur of 3 staan, afgedekt met huishoudfolie, liefst met een gewicht erop, zodat de aubergines hun kenmerkende bruine overtollige vocht kwijt kunnen.

Melanzane alla Parmigiana

Spoel de aubergines goed af en laat ze uitlekken op een doek.

Melanzane alla Parmigiana

U kunt nu kiezen voor verschillende varianten: sommigen frituren de plakken zonder bloem, anderen met bloem maar zonder ei. Er bestaat ook een “light” versie waarbij de plakken, ongepaneerd, worden gegrild. Wij kiezen hier voor de meest traditionele versie: klop de eieren los in een ruime schotel. Strooi de bloem in een tweede schotel. Paneer de aubergineplakken door ze eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door de bloem te halen.

Melanzane alla Parmigiana

Frituur de gepaneerde plakken snel om en om tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Gebruik Olio di Sansa (tweede persing, ook wel pomace genoemd). Extra Vergine olijfolie kan ook, maar is eigenlijk iets te fruitig voor dit gerecht en kan in smaak gaan overheersen. Hou de temperatuur van de olie in de gaten, de bloem mag niet verbranden: dit geeft een onaangename bittere bijsmaak.

Melanzane alla Parmigiana

Laat de gefrituurde plakken GOED uitlekken op keukenpapier.

Melanzane alla Parmigiana

Schep een paar lepels sugo in een ovenvaste schotel en verdeel deze met een spatel min of meer gelijkmatig.

Melanzane alla Parmigiana

Leg een eerste laag aubergines in de schotel.

Melanzane alla Parmigiana

Bestrijk met een laagje sugo en strooi er wat blokjes mozzarella overheen, redelijk gelijkmatig verdeeld.

Melanzane alla Parmigiana

Ga zo door tot bovenaan de schaal.

Melanzane alla Parmigiana

Eindig met een laag sugo en rasp hier de Parmezaanse kaas overheen. Plaats in het midden van de oven en bak gedurende 40 minuten.

Melanzane alla Parmigiana

Serveertip

Serveer zodra het klaar is in voorverwarmde borden, net als lasagne. Men kan ook de hele schotel op tafel zetten. Als er iets overblijft – wat onwaarschijnlijk is – de volgende dag, gewoon op kamertemperatuur, is dit gerecht ook uitgesproken lekker.

Melanzane alla Parmigiana

Wijntip

Een Italiaanse (uiteraard) wijn die zich kan meten in deze niet te onderschatten strijd tussen smeuïgheid, breed smaakbereik en stevige accenten: een witte Greco del Tufo, of een prachtige rode Cesanese del Piglio.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Bestelling netjes afgeleverd
Netjes in koelbox geleverd op afgesproken dag
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Weer een tien!

- Den helder
10
Snelle levering
De bestelling werd snel geleverd. Het vlees zat in een koeldoos met koelelementen erbij. Al met al voor herhaling vatbaar
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zitten klaar voor uw volgende bestelling!

- Eindhoven
10
Mooi stukje vlees
Prachtig mooi stukje vlees afgeleverd in een nette koelbox met een aantal koelelementen er bij in. Dat wordt weer smullen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een topscore. Zijn we enorm blij mee, dank u wel!

- Beuningen
10
Heel goed
Bestelling goed verpakt en netjes geleverd en kwaliteit is ook heel goed
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel erg bedankt. Weer een tien!

- Volendam
10
Wederom heel goed!
Wederom een prima levering met kwalitatief goed vlees. Prima spul!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor deze megascore!

- Soest
10
Verzorging: Hartstikke goed
Smaak weet ik nog niet. Zijn vrijdagavond de beurt.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We vertrouwen erop dat u de smaal minstens zo goed zal bevallen als de afhandeling!

- Gouda
10
Meer dan tevreden
Lekker vlees goed op tijd bezorgd en heel netjes verpakt dit was de tweede keer dat ik besteld heb en ben heel tevreden
Reactie bekijken
Onze reactie

Hartelijk dank voor deze maximum score!

- Zwolle
10
Uitstekend
Uitstekend
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Alphen a/d rijn
9.2
3516 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10