Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Bereidingswijze

Aubergine-ovenschotel met tomatensaus en mozzarella

Het begint meteen al goed met de naam: vraag de doorsnee Italiaan wat de naam van het gerecht betekent, en je kunt twee verschillende antwoorden verwachten: Of de naam betekent “aubergine op z’n Parmezaans” (dus: uit de regio in en rond de stad Parma), of “aubergine met Parmigiano” (dus: aubergine met Parmezaanse kaas). Geen van beide verklaringen kloppen echter: Melanzane alla Parmigiana is een eeuwenoud, traditioneel Siciliaans gerecht. De naam is verbasterd, en komt van de woorden melanzana (aubergine) en parmiciana (het lamellengedeelte van een louvredeurtje). Dit laatste zou wijzen op de dakpansgewijze schikking van de aubergine in deze ovenschotel. Beter zou het dus zijn om het gerecht “parmigiana di melanzane” te noemen, een benaming die wel eens voorkomt op menu’s. 

Stap voor stap

Melanzane alla Parmigiana

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak een stevige sugo (tomatensaus) zoals aangegeven in dit recept. Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de mozzarella in kleine blokjes van ongeveer een centimeter.

Voorbereiding:
Kies voor mooie slanke aubergines, hoe dunner en kleiner, des te beter. Kleinere aubergines bevatten in verhouding minder water en dus meer smaakstoffen. Als u deze niet kunt vinden in uw lokale supermarkt (waar vaak ten onrechte geldt “big = beautiful”), probeer dan uw Turkse of biologische winkel.

Melanzane alla Parmigiana

Er zijn verschillende recepten voor deze schotel. Soms worden de aubergines wel geschild, soms niet. Hoe dan ook is het verstandig in ieder geval een beetje van de zijden te schillen, anders blijven er straks plakken over met teveel schil, en dat is niet lekker.

Melanzane alla Parmigiana

Snij de aubergines in plakken van 1 centimeter. Leg de plakken in een ruime schaal en bestrooi ze, laag voor laag, met wat grof zeezout. Laat ze een uur of 3 staan, afgedekt met huishoudfolie, liefst met een gewicht erop, zodat de aubergines hun kenmerkende bruine overtollige vocht kwijt kunnen.

Melanzane alla Parmigiana

Spoel de aubergines goed af en laat ze uitlekken op een doek.

Melanzane alla Parmigiana

U kunt nu kiezen voor verschillende varianten: sommigen frituren de plakken zonder bloem, anderen met bloem maar zonder ei. Er bestaat ook een “light” versie waarbij de plakken, ongepaneerd, worden gegrild. Wij kiezen hier voor de meest traditionele versie: klop de eieren los in een ruime schotel. Strooi de bloem in een tweede schotel. Paneer de aubergineplakken door ze eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door de bloem te halen.

Melanzane alla Parmigiana

Frituur de gepaneerde plakken snel om en om tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Gebruik Olio di Sansa (tweede persing, ook wel pomace genoemd). Extra Vergine olijfolie kan ook, maar is eigenlijk iets te fruitig voor dit gerecht en kan in smaak gaan overheersen. Hou de temperatuur van de olie in de gaten, de bloem mag niet verbranden: dit geeft een onaangename bittere bijsmaak.

Melanzane alla Parmigiana

Laat de gefrituurde plakken GOED uitlekken op keukenpapier.

Melanzane alla Parmigiana

Schep een paar lepels sugo in een ovenvaste schotel en verdeel deze met een spatel min of meer gelijkmatig.

Melanzane alla Parmigiana

Leg een eerste laag aubergines in de schotel.

Melanzane alla Parmigiana

Bestrijk met een laagje sugo en strooi er wat blokjes mozzarella overheen, redelijk gelijkmatig verdeeld.

Melanzane alla Parmigiana

Ga zo door tot bovenaan de schaal.

Melanzane alla Parmigiana

Eindig met een laag sugo en rasp hier de Parmezaanse kaas overheen. Plaats in het midden van de oven en bak gedurende 40 minuten.

Melanzane alla Parmigiana

Serveertip

Serveer zodra het klaar is in voorverwarmde borden, net als lasagne. Men kan ook de hele schotel op tafel zetten. Als er iets overblijft – wat onwaarschijnlijk is – de volgende dag, gewoon op kamertemperatuur, is dit gerecht ook uitgesproken lekker.

Melanzane alla Parmigiana

Wijntip

Een Italiaanse (uiteraard) wijn die zich kan meten in deze niet te onderschatten strijd tussen smeuïgheid, breed smaakbereik en stevige accenten: een witte Greco del Tufo, of een prachtige rode Cesanese del Piglio.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Fantastisch goed verpakt geleverd
Bijzonder snelle levering mooi verpakt in piepschuim bak met 3 bevroren koel elementen Vlees ziet er heel verleidelijk uit Ik zeker terug komen bij meer dan vlees En.vooral omdat ze zoutarme rookworst leveren Wat hier in t westen niet te verkrijgen is Mijn complimenten voor de snelle service Mvg Nico v
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Wassenaar
10
Super vlees en super service
Ik ben echt heel blij met meerdanvlees! Super goed en lekker vlees en hele goede service.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien. Heel erg bedankt hoor!

- Amsterdam
8
Goed
Alles is lekker
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!!

- Breda
10
Kwaliteitsproducten voor een mooie prijs!
Goed vlees voor een goede prijs, snelle levering en alles mooi in aangegeven porties vacuüm verpakt, zodat het gelijk in de vriezer kan.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Al nagedacht over de feestdagen? We hebben weer van alles in petto! Let op onze nieuwsbrieven! Inschrijven kan in onze webwinkel.

- Deventer
8
Goed en snel
X
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw hoge waardering!

- Soest
10
Lekker vlees en betaalbaar
Qua prijs vergelijkbaar met vlees uit de supermarkt maar dan voor topkwaliteit.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dat is nou eens een mooi compliment ! Heel hartelijk dank voor uw 10!

- Hengelo
9
Altijd een goede service en kwaliteit
Goed gekoeld mooie versproducten en super kwaliteit. Zeker voor onze gourmet avondjes
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Ach ja, gourmetten - heerlijk! Binnenkort komen die dagen weer wat vaker voor....Sinterklaasavond, Kerst, Nieuwjaar, allemaal leuk om samen te vieren rond een gourmetstel of teppanyaki!

- Gouda
10
smullen smullen, en nog 'ns smullen.........
Zoals altijd, hééééérlijk. Goed zacht en vooral lekker mals vlees. De carbonades groot, dik gesneden en lekkerrrrrr. Het is een en al genot. Zonder twijfel. Aanbevelen? Geen "JA", maar "zonder twijfel" aanbevelen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Wederom heel hartelijk dank voor uw trouw, steun en enthousisame!

- Oss
9.2
3406 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10