Aubergine-ovenschotel met tomatensaus en mozzarella
Het begint meteen al goed met de naam: vraag de doorsnee Italiaan wat de naam van het gerecht betekent, en je kunt twee verschillende antwoorden verwachten: Of de naam betekent “aubergine op z’n Parmezaans” (dus: uit de regio in en rond de stad Parma), of “aubergine met Parmigiano” (dus: aubergine met Parmezaanse kaas). Geen van beide verklaringen kloppen echter: Melanzane alla Parmigiana is een eeuwenoud, traditioneel Siciliaans gerecht. De naam is verbasterd, en komt van de woorden melanzana (aubergine) en parmiciana (het lamellengedeelte van een louvredeurtje). Dit laatste zou wijzen op de dakpansgewijze schikking van de aubergine in deze ovenschotel. Beter zou het dus zijn om het gerecht “parmigiana di melanzane” te noemen, een benaming die wel eens voorkomt op menu’s.
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak een stevige sugo (tomatensaus) zoals aangegeven in dit recept. Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de mozzarella in kleine blokjes van ongeveer een centimeter.
Voorbereiding:
Kies voor mooie slanke aubergines, hoe dunner en kleiner, des te beter. Kleinere aubergines bevatten in verhouding minder water en dus meer smaakstoffen. Als u deze niet kunt vinden in uw lokale supermarkt (waar vaak ten onrechte geldt “big = beautiful”), probeer dan uw Turkse of biologische winkel.
U kunt nu kiezen voor verschillende varianten: sommigen frituren de plakken zonder bloem, anderen met bloem maar zonder ei. Er bestaat ook een “light” versie waarbij de plakken, ongepaneerd, worden gegrild. Wij kiezen hier voor de meest traditionele versie: klop de eieren los in een ruime schotel. Strooi de bloem in een tweede schotel. Paneer de aubergineplakken door ze eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door de bloem te halen.
Frituur de gepaneerde plakken snel om en om tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Gebruik Olio di Sansa (tweede persing, ook wel pomace genoemd). Extra Vergine olijfolie kan ook, maar is eigenlijk iets te fruitig voor dit gerecht en kan in smaak gaan overheersen. Hou de temperatuur van de olie in de gaten, de bloem mag niet verbranden: dit geeft een onaangename bittere bijsmaak.
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.