Een meer wereldse verhouding tussen deeg en vulling
Milanezen zijn de ‘no-nonsense’-italianen: harde werkers, geen flauwekul, efficiëntie, vooruitkijken, dat slag. Minder van dat ‘dolce vita’-gevoel dan de Romeinen en de zuiderlingen. In het eten is het niet anders – ze houden van makkelijk, snel, goedkoop, voedzaam zonder rompslomp. En dat is zelfs aan hun pizza te zien. De bodem is dikker dan in het Zuiden, er zit dus relatief minder vulling op en je wordt er eerder vol van. Win-win-situatie.
De Milanese pizza onderscheidt zich van andere Italiaanse pizza’s op een paar punten: ten eerste – hoe zou het anders kunnen – ben je er veel minder lang mee bezig. Efficiency, weet u nog? Ten tweede wordt deze pizza in een vorm gebakken.
Maar hoe maak je dat deeg nou? Een van de bekendste Milanese pizzeria’s is Spontine, vlak bij de Piazza del Duomo in hartje MIlaan. Hun pizza, die ook wel ‘hoge pizza’ (pizza alta) wordt genoemd, vormt zo’n beetje de basis van de Milanese pizzacultuur. Vandaar dat we het recept van Spontini overnemen:
Stort het meel op de werkbank, maak er een kuiltje in zoals voor het maken van zelfgemaakte pasta. Meng in een kom het water en de gist tot de gist volledig is opgelost.
Giet het mengsel langzaam in het kuiltje.
Voeg nu het zout toe.
Nadat u de toppings (behalve mozzarella) toevoegt gaat de bakvorm de op 250 °C voorverwarmde oven in. Na 15 minuten haalt u de bakvorm uit de oven, prikt u een aantal gaatjes in de bodem, voegt u de mozzarella toe en bekt u het geheel in 3 minuten af.
Milanese pizza wordt in rechthoekige stukken of punten geserveerd.
Kijk ook eens naar andere recepten voor pizzadeeg.
Foto: met dank aan Pizzeria Spontini, Milaan
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.