Een klassieker uit de Griekse keuken
Kweepeer
De kweepeer of kwee (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en is een algemeen bekende vrucht, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. Ook in Nederland wint de kweepeer weer aan populariteit.De kweepeer is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. De botanische naam is afkomstig van de Griekse stad Kydonia, tegenwoordig Chania, in het noordwesten van Kreta. Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees en het hoge gehalte looistoffen in het vruchtvlees. Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo. Een inmiddels wereldberoemde toepassing van kweepeer is het Spaanse Membrillo, een stevige kweeperenpasta die vaak bij de even zo beroemde Manchego schapenkaas wordt geserveerd.
Voorbereiding
Schil de kweepeer niet te vroeg. Kweeperen oxideren erg snel en slaan dan bruin uit. U kunt dit voorkomen door er wat citroensap overheen te sprenkelen. Wanneer u zover bent, schil de kweepeer, verwijder het klokhuis en snij hem in dunne partjes (ongeveer 16).
Snij het vlees in stukken van 2-3 cm. Kruid het met zout en peper. Stoof de tomatenpuree even gaar in wat olijfolie om de zure smaak eruit te halen. Snipper de uien fijn.
Bereiding
Doe wat olijfolie in een cocotte of braadpan en schroei hierin het vlees rondom dicht.. Haal het vlees uit de pan en voeg de ui toe.
Laat deze even glazig worden. Doe nu het vlees weer in de pan. Voeg de wijn toe en daarna het water. Het vlees moet net onder staan.Laat het vlees op een heel zacht pitje langzaam stoven gedurende 1 uur. Doe wat olie in een koekenpan. Laat heet worden en voeg de partjes kweepeer toe. Strooi de suiker erover heen. Stoof de kweepeer een minuutje of vijf. Zorg ervoor dat de kweepeer mooi caramelliseert en dat de suiker niet aanbrandt. Voeg nu de kweepeer met het bakvocht toe aan het vlees. Laat het geheel nog 45 minuten stoven. Uw stoofschotel is klaar. U kunt naar eigen inzicht de saus iets binden met maïzena.
Serveertip:
Moschari me kydonia wordt in Griekenland vaak geserveerd met brood. Rijst kan ook. Wij hebben gekozen voor een mengsel van rijst en zachte tarwe. Eens wat anders.
Wijntip:
Een droge witte wijn. Om bij het Griekse thema te blijven zou u eens een Assyrtiko Santorini kunnen proberen.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank voor uw bericht. Fijn dat u met ons meedenkt! We hebben in de 13 jaar dat we op de markt zijn alle verpakkingsmaterialen getest die we konden verzinnen. Hennep, karton, papier, schapenwol - om er maar een paar te noemen. Om allerlei redenen zijn we voorlopig bij EPS gebleven - die redenen kunnen variëren van kosten (die we door moeten berekenen aan u, de consument), isolatiewaarde maar ook duurzaamheid - onze EPS dozen worden 100% gerecycled voor het vervaardigen van licht beton (zoals gebruikt wordt voor de bouw van parkeergarages bijvoorbeeld). Wel hebben we geïnvesteerd in LIVING PACKETS, een Frans bedrijf dat op de markt komt met herbruikbare EPS dozen die 1000 keer meegaan en voorzien zijn van een LCD scherm in plaats van een papieren etiket (geen papierverspilling) en een GPS-tracker. U kunt het zien als een gasfles - u mag hem gebruiken en zelf ook hergebruiken om dingen te versturen. Levert u hem in, dan krijgt u statiegeld terug. Het wachten is op de introductie van dit revolutionaire idee in Nederland. Het plastic van de koelelementen is ook 100% recyclebaar en de koelelementen (die water bevatten) mogen in de oranje Kliko. "Papieren" koelelementen die men nog wel eens tegenkomt zijn jammer genoeg niet van papier. De lining is ook van plastic (anders zouden ze lekken) en die elementen zijn veel moeilijker te recyclen door de combinatie van plastic binnenin en een "duurzaam" velletje aan de buitenkant...