Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Moussaka

Moussaka

Bereidingswijze

Een ‘Griekse’ klassieker

Moussaka. Grieks! Of toch niet? alweer zo’n prachtig culinair misverstand…

Musaqqaʿa (مسقعة )
Precies. Het is dus gewoon Arabisch. Van oorsprong een gekookte salade, met tomaten en aubergines, geserveerd als mezeh (klik voor meer informatie). Ook in ander landen vindt men deze salade: Servië, Bulgarije, Turkije, noem maar op.

Tselementes
De uitvinder van deze variant van Moussaka is de beroemde Griekse kok en culinair publicist Nikólaos Tselementés (Νικόλαος Τσελεμεντές) (1878-1958), de meeste beroemde culinaire schrijver van Griekenland. Zo beroemd zelfs, dat het woord “tselementes’ in het hedendaags Grieks net zoveel betekent als ‘kookboek’. Hij was zoon en kleinzoon van restauranthouders en leerde koken in Wenen, reisde als ambassadekok de hele wereld af en streek in de dertiger jaren van de vorige eeuw weer neer in Griekenland. Daar legde hij zich steeds meer toe op publiceren en lesgeven. Tselementes was sterk beïnvloed door de Franse keuken en had een hekel aan alles dat Ottomaanse origine had. Deze verbasterde vorm van een Turks Ottomaans gerecht met Italiaanse en Franse elementen is daar een goed voorbeeld van. Dit recept is een interpretatie van het recept van chef-kok George Tselementes, de kleinzoon van Nikolaos.

 

Stap voor stap

Moussaka
  • Maak eerst een mooie ragù di carne (Bolognesesaus), de moderne variant, volgens ons recept. Wees niet te zuinig met de rode wijn
  • Steek de oven aan op 180 graden. Houtoven zou fijn zijn maar in een gewone oven is Moussaka ook heerlijk.
Moussaka

Laat de saus mooi dik worden.

Moussaka
  • Snij de aardappels en aubergines in plakken van net geen centimeter
  • Frituur de aardappelschijven in olijfolie. Helemaal gaar hoeft niet. Sansa di oliva (pomace) is het meest geschikt.
Moussaka

Doe hetzelfde met de aubergine. Laat de schijfjes grondig uitlekken op keukenpapier.

 

Moussaka

Leg een bodempje aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal van zo’n 25×30 centimeter.

Moussaka

Leg daar een laag aubergines bovenop.

Moussaka

Dek af met een flinke laag bolognesesaus.

Moussaka

Vergeet niet de lagen hier en daar op smaak te brengen/houden met wat zout.

Moussaka
  • Maak een béchamelsaus volgens ons recept
  • Rasp er een klein beetje nootmuskaat bij in
Moussaka
  • Laat de béchamel wat afkoelen (tot 60 graden ongeveer)
  • Kluts de eieren los
  • Roer ze door de béchamel
Moussaka

Bouw de moussaka verder op:

  • Leg weer een laag aubergines aan
  • Strooi de suiker over deze laag
  • Breng weer een laag Bolognese aan
  • Breng als laatste een laag aubergines aan
  • Giet dan de béchamelsaus erover
Moussaka

Rasp de Parmezaanse kaas over de béchamel.

Moussaka
  • Plaats in de oven op 180 graden
  • Bak de moussaka een uurtje…
Moussaka

…tot de kaas mooi gesmolten en gebruind is. Klaar!

Moussaka

Serveertip

Moussaka wordt niet op zijn heetst gegeten. Vaak zefs koud. Neem dus rustig de tijd voordat u porties maakt en serveert.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Mooi stukje vlees
Prachtig mooi stukje vlees afgeleverd in een nette koelbox met een aantal koelelementen er bij in. Dat wordt weer smullen
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Beuningen
10
Heel goed
Bestelling goed verpakt en netjes geleverd en kwaliteit is ook heel goed
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel erg bedankt. Weer een tien!

- Volendam
10
Wederom heel goed!
Wederom een prima levering met kwalitatief goed vlees. Prima spul!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor deze megascore!

- Soest
10
Verzorging: Hartstikke goed
Smaak weet ik nog niet. Zijn vrijdagavond de beurt.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We vertrouwen erop dat u de smaal minstens zo goed zal bevallen als de afhandeling!

- Gouda
10
Meer dan tevreden
Lekker vlees goed op tijd bezorgd en heel netjes verpakt dit was de tweede keer dat ik besteld heb en ben heel tevreden
Reactie bekijken
Onze reactie

Hartelijk dank voor deze maximum score!

- Zwolle
10
Uitstekend
Uitstekend
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Alphen a/d rijn
8
K*t
Levering zou vandaag plaats vinden tussen 13.30 en 16.30, niets gehad. Vlees was voor mijn diner van vanavond. We gaan nu maar uit eten……… Bij nader inzien een verkeerde verwachting gehad van de bezorgdienst (even aanbellen!). We weten nu wat de instructies van Meerdanvlees zijn. Kwaliteit van het geleverde is prima!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw bericht. We hebben telefonisch contact met u opgenomen en gelukkig is gebleken dat het pakket bij u was afgeleverd om 14.44. Raadpleeg altijd uw track&trace en onderneem, als een pakket later onderweg is dan u verwacht, altijd direct actie. Op uw track&trace staat altijd de laatste status van uw pakket. Mocht de PostNL-bezorgers u thuis niet hebben aangetroffen of het vermoeden hebben gehad dat u de bel niet hoort, dan willen ze de bestelling nog wel eens voor of in de buurt van het huis neerzetten. Heel fijn wanneer ze dat doen, want anders gaat het mee terug naar het depot voor uitlevering de dag daarop op in afgiftepunt. Wel is het dan van belang dat u zelf even in actie komt.

- Dronten
9
SUPER ouderwets smakelijk.
Een Sallands echtpaar in Klimmen (L), begon spontaan en blozend te glimmen. Ze aten heerlijke bakleverworst, waarvan geen kruimeltje werd gemorst. Bakleverworst is in Limburg totaal onbekend, aan vlaaien werd veel meer waarde aan gehecht. Dus Limburg koop zo'n worst en geniet, in jullie mooie heuvelgebied. Zet die vlaaien op de tweede plaats, en geef de bakleverworst die ereplaats. Je kunt die "vlaaienfocus "wel staken, en Limburg met BAKLEVERWORST veel aantrekkelijker maken.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte familie uit Klimmen, De Limburgers zitten te simmen! Die weten heel goed dat het veel met je doet wanneer men plots'ling beweert Dat het gene je eert - Zo'n prachtige vlaai gul glimmend en fraai - ondanks vulling en korst Minder goed is dan WORST! Voor de één is het Twente, met haar wegge met krenten, Voor de ander is't Brabant, waar 's nacht altijd nog licht brand En voor Limburg een taart, om zijn kersen vermaard... Voor Schiedammers jenever En voor u? De baklever!:) Voor u, Sallandse klant sturen wij door het land: de worsten uit Twente, uit Holland en Drente, de kwartels uit Frankrijk ...en als ik zo rondkijk... de biefstuk uit Duitsland of dicht uit de buurt want de ene wil mager, de ander veel vet en daar wordt bij ons dan ook goed op gelet!

- KLIMMEN
9.2
3514 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10