Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Moussaka

Moussaka

Bereidingswijze

Een ‘Griekse’ klassieker

Moussaka. Grieks! Of toch niet? alweer zo’n prachtig culinair misverstand…

Musaqqaʿa (مسقعة )
Precies. Het is dus gewoon Arabisch. Van oorsprong een gekookte salade, met tomaten en aubergines, geserveerd als mezeh (klik voor meer informatie). Ook in ander landen vindt men deze salade: Servië, Bulgarije, Turkije, noem maar op.

Tselementes
De uitvinder van deze variant van Moussaka is de beroemde Griekse kok en culinair publicist Nikólaos Tselementés (Νικόλαος Τσελεμεντές) (1878-1958), de meeste beroemde culinaire schrijver van Griekenland. Zo beroemd zelfs, dat het woord “tselementes’ in het hedendaags Grieks net zoveel betekent als ‘kookboek’. Hij was zoon en kleinzoon van restauranthouders en leerde koken in Wenen, reisde als ambassadekok de hele wereld af en streek in de dertiger jaren van de vorige eeuw weer neer in Griekenland. Daar legde hij zich steeds meer toe op publiceren en lesgeven. Tselementes was sterk beïnvloed door de Franse keuken en had een hekel aan alles dat Ottomaanse origine had. Deze verbasterde vorm van een Turks Ottomaans gerecht met Italiaanse en Franse elementen is daar een goed voorbeeld van. Dit recept is een interpretatie van het recept van chef-kok George Tselementes, de kleinzoon van Nikolaos.

 

Stap voor stap

Moussaka
  • Maak eerst een mooie ragù di carne (Bolognesesaus), de moderne variant, volgens ons recept. Wees niet te zuinig met de rode wijn
  • Steek de oven aan op 180 graden. Houtoven zou fijn zijn maar in een gewone oven is Moussaka ook heerlijk.
Moussaka

Laat de saus mooi dik worden.

Moussaka
  • Snij de aardappels en aubergines in plakken van net geen centimeter
  • Frituur de aardappelschijven in olijfolie. Helemaal gaar hoeft niet. Sansa di oliva (pomace) is het meest geschikt.
Moussaka

Doe hetzelfde met de aubergine. Laat de schijfjes grondig uitlekken op keukenpapier.

 

Moussaka

Leg een bodempje aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal van zo’n 25×30 centimeter.

Moussaka

Leg daar een laag aubergines bovenop.

Moussaka

Dek af met een flinke laag bolognesesaus.

Moussaka

Vergeet niet de lagen hier en daar op smaak te brengen/houden met wat zout.

Moussaka
  • Maak een béchamelsaus volgens ons recept
  • Rasp er een klein beetje nootmuskaat bij in
Moussaka
  • Laat de béchamel wat afkoelen (tot 60 graden ongeveer)
  • Kluts de eieren los
  • Roer ze door de béchamel
Moussaka

Bouw de moussaka verder op:

  • Leg weer een laag aubergines aan
  • Strooi de suiker over deze laag
  • Breng weer een laag Bolognese aan
  • Breng als laatste een laag aubergines aan
  • Giet dan de béchamelsaus erover
Moussaka

Rasp de Parmezaanse kaas over de béchamel.

Moussaka
  • Plaats in de oven op 180 graden
  • Bak de moussaka een uurtje…
Moussaka

…tot de kaas mooi gesmolten en gebruind is. Klaar!

Moussaka

Serveertip

Moussaka wordt niet op zijn heetst gegeten. Vaak zefs koud. Neem dus rustig de tijd voordat u porties maakt en serveert.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
Goed
Alles is lekker
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!!

- Breda
10
Kwaliteitsproducten voor een mooie prijs!
Goed vlees voor een goede prijs, snelle levering en alles mooi in aangegeven porties vacuüm verpakt, zodat het gelijk in de vriezer kan.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Al nagedacht over de feestdagen? We hebben weer van alles in petto! Let op onze nieuwsbrieven! Inschrijven kan in onze webwinkel.

- Deventer
8
Goed en snel
X
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw hoge waardering!

- Soest
10
Lekker vlees en betaalbaar
Qua prijs vergelijkbaar met vlees uit de supermarkt maar dan voor topkwaliteit.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dat is nou eens een mooi compliment ! Heel hartelijk dank voor uw 10!

- Hengelo
9
Altijd een goede service en kwaliteit
Goed gekoeld mooie versproducten en super kwaliteit. Zeker voor onze gourmet avondjes
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Ach ja, gourmetten - heerlijk! Binnenkort komen die dagen weer wat vaker voor....Sinterklaasavond, Kerst, Nieuwjaar, allemaal leuk om samen te vieren rond een gourmetstel of teppanyaki!

- Gouda
10
smullen smullen, en nog 'ns smullen.........
Zoals altijd, hééééérlijk. Goed zacht en vooral lekker mals vlees. De carbonades groot, dik gesneden en lekkerrrrrr. Het is een en al genot. Zonder twijfel. Aanbevelen? Geen "JA", maar "zonder twijfel" aanbevelen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Wederom heel hartelijk dank voor uw trouw, steun en enthousisame!

- Oss
6
is bestelling wel verstuurt
ervaring kan ik nog niet beoordelen daar er bij nog steeds geen bestelling is binnen gekomen post nl is vrijdag aan de deur geweest om een ander pakje af te leveren. en gaf door dat er nog een pakje in auto ligt maar kon deze niet vinden gaf mij door dat het goed zou komen maar kreeg s avonds per mail te horen dat pakket de volgend dag zou worden afgeleverd. heb op zaterdag bericht van post nl dat het tussen 12.50 en 14.50 zou worden geleverd. maar om 17.00 uur was er nog niks binnen. post nl gebeld en deze gaven door dat ik niet ongerust moest zijn want was op locatie in Opmeer op gehaald om 12.30 en zou het vandaag krijgen maar er is niks gekomen . krijg in eens een om 17.55 mail dat pakket was afgeleverd bij de buren op middelzand 4308 . bij buurman geweest maar deze heeft ook niks ontvangen. dus heb nu probleem wel betaald maar geen vlees van U ontvangen . U kunt er niks aan doen maar fout ligt bij post nl die gaven op dat ik het via U moest regelen hoop nog dat het goed komt is getekend: h.haverkate middelzand4306
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Haverkate, Dank voor uw bericht. de bestelling bleek door een fout bij PostNL te laat bij u te zijn geleverd om de kwaliteit van de goederen te kunnen garanderen. We zijn daarom met u overeengekomen dat u de gehele bestelling kosteloos nogmaals ontvangt.

- julianadorp
7
Prima vlees.
Vlees ik prima. Maar bezorging met PostNL ???!! Jammer.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte klant, Wij hebben u een e-mail gestuurd met het verzoek ons te laten weten of er wellicht iets misgegaan was met uw bestelling. We hebben niet mer van u vernomen dus we gaan ervan uit dat alles goed is verlopen! Wij werken al 13 jaar met PostNL en zijn tot dusver zeer tevreden. Bovendien hebben wij een "niet goed? Geld terug!"- regeling die ervoor zorgt dat klanten volledig worden vergoed als de bestelling niet aankomt binnen de afgesproken tijdslimieten. Onze verpakkingen garanderen dat uw bestelling 48 uur koel blijft vanaf het vertrek uit ons bedrijf.

- ALMERE
9.2
3404 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10