Een ‘Griekse’ klassieker
Moussaka. Grieks! Of toch niet? alweer zo’n prachtig culinair misverstand…
Musaqqaʿa (مسقعة )
Precies. Het is dus gewoon Arabisch. Van oorsprong een gekookte salade, met tomaten en aubergines, geserveerd als mezeh (klik voor meer informatie). Ook in ander landen vindt men deze salade: Servië, Bulgarije, Turkije, noem maar op.
Tselementes
De uitvinder van deze variant van Moussaka is de beroemde Griekse kok en culinair publicist Nikólaos Tselementés (Νικόλαος Τσελεμεντές) (1878-1958), de meeste beroemde culinaire schrijver van Griekenland. Zo beroemd zelfs, dat het woord “tselementes’ in het hedendaags Grieks net zoveel betekent als ‘kookboek’. Hij was zoon en kleinzoon van restauranthouders en leerde koken in Wenen, reisde als ambassadekok de hele wereld af en streek in de dertiger jaren van de vorige eeuw weer neer in Griekenland. Daar legde hij zich steeds meer toe op publiceren en lesgeven. Tselementes was sterk beïnvloed door de Franse keuken en had een hekel aan alles dat Ottomaanse origine had. Deze verbasterde vorm van een Turks Ottomaans gerecht met Italiaanse en Franse elementen is daar een goed voorbeeld van. Dit recept is een interpretatie van het recept van chef-kok George Tselementes, de kleinzoon van Nikolaos.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank u wel voor deze TOPSCORE!