Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Moussaka

Moussaka

Bereidingswijze

Een ‘Griekse’ klassieker

Moussaka. Grieks! Of toch niet? alweer zo’n prachtig culinair misverstand…

Musaqqaʿa (مسقعة )
Precies. Het is dus gewoon Arabisch. Van oorsprong een gekookte salade, met tomaten en aubergines, geserveerd als mezeh (klik voor meer informatie). Ook in ander landen vindt men deze salade: Servië, Bulgarije, Turkije, noem maar op.

Tselementes
De uitvinder van deze variant van Moussaka is de beroemde Griekse kok en culinair publicist Nikólaos Tselementés (Νικόλαος Τσελεμεντές) (1878-1958), de meeste beroemde culinaire schrijver van Griekenland. Zo beroemd zelfs, dat het woord “tselementes’ in het hedendaags Grieks net zoveel betekent als ‘kookboek’. Hij was zoon en kleinzoon van restauranthouders en leerde koken in Wenen, reisde als ambassadekok de hele wereld af en streek in de dertiger jaren van de vorige eeuw weer neer in Griekenland. Daar legde hij zich steeds meer toe op publiceren en lesgeven. Tselementes was sterk beïnvloed door de Franse keuken en had een hekel aan alles dat Ottomaanse origine had. Deze verbasterde vorm van een Turks Ottomaans gerecht met Italiaanse en Franse elementen is daar een goed voorbeeld van. Dit recept is een interpretatie van het recept van chef-kok George Tselementes, de kleinzoon van Nikolaos.

 

Stap voor stap

Moussaka
  • Maak eerst een mooie ragù di carne (Bolognesesaus), de moderne variant, volgens ons recept. Wees niet te zuinig met de rode wijn
  • Steek de oven aan op 180 graden. Houtoven zou fijn zijn maar in een gewone oven is Moussaka ook heerlijk.
Moussaka

Laat de saus mooi dik worden.

Moussaka
  • Snij de aardappels en aubergines in plakken van net geen centimeter
  • Frituur de aardappelschijven in olijfolie. Helemaal gaar hoeft niet. Sansa di oliva (pomace) is het meest geschikt.
Moussaka

Doe hetzelfde met de aubergine. Laat de schijfjes grondig uitlekken op keukenpapier.

 

Moussaka

Leg een bodempje aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal van zo’n 25×30 centimeter.

Moussaka

Leg daar een laag aubergines bovenop.

Moussaka

Dek af met een flinke laag bolognesesaus.

Moussaka

Vergeet niet de lagen hier en daar op smaak te brengen/houden met wat zout.

Moussaka
  • Maak een béchamelsaus volgens ons recept
  • Rasp er een klein beetje nootmuskaat bij in
Moussaka
  • Laat de béchamel wat afkoelen (tot 60 graden ongeveer)
  • Kluts de eieren los
  • Roer ze door de béchamel
Moussaka

Bouw de moussaka verder op:

  • Leg weer een laag aubergines aan
  • Strooi de suiker over deze laag
  • Breng weer een laag Bolognese aan
  • Breng als laatste een laag aubergines aan
  • Giet dan de béchamelsaus erover
Moussaka

Rasp de Parmezaanse kaas over de béchamel.

Moussaka
  • Plaats in de oven op 180 graden
  • Bak de moussaka een uurtje…
Moussaka

…tot de kaas mooi gesmolten en gebruind is. Klaar!

Moussaka

Serveertip

Moussaka wordt niet op zijn heetst gegeten. Vaak zefs koud. Neem dus rustig de tijd voordat u porties maakt en serveert.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

9
Alleen top geregeld
Super verpakt en super mooi vlees tot de volgende x
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze TOPSCORE!

- Annapaulowna
7
Vlees ziet er goed uit, maar veel plastic verpakkings materiaal
Het bestelde ziet er super uit !! Maar wat gebruiken jullie veel plastic/Tempex. Vlees in plastic vaccuum zal niet anders kunnen, maar grote tempex doos met plastic koel elementen heb ik al even niet gezien. Had liever gezien dat het verpakkingsmateriaal incl koelelementen van karton/papier zouden zijn ! Dit vind ik wel een gemiste kans in deze tijd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw bericht. Fijn dat u met ons meedenkt! We hebben in de 13 jaar dat we op de markt zijn alle verpakkingsmaterialen getest die we konden verzinnen. Hennep, karton, papier, schapenwol - om er maar een paar te noemen. Om allerlei redenen zijn we voorlopig bij EPS gebleven - die redenen kunnen variëren van kosten (die we door moeten berekenen aan u, de consument), isolatiewaarde maar ook duurzaamheid - onze EPS dozen worden 100% gerecycled voor het vervaardigen van licht beton (zoals gebruikt wordt voor de bouw van parkeergarages bijvoorbeeld). Wel hebben we geïnvesteerd in LIVING PACKETS, een Frans bedrijf dat op de markt komt met herbruikbare EPS dozen die 1000 keer meegaan en voorzien zijn van een LCD scherm in plaats van een papieren etiket (geen papierverspilling) en een GPS-tracker. U kunt het zien als een gasfles - u mag hem gebruiken en zelf ook hergebruiken om dingen te versturen. Levert u hem in, dan krijgt u statiegeld terug. Het wachten is op de introductie van dit revolutionaire idee in Nederland. Het plastic van de koelelementen is ook 100% recyclebaar en de koelelementen (die water bevatten) mogen in de oranje Kliko. "Papieren" koelelementen die men nog wel eens tegenkomt zijn jammer genoeg niet van papier. De lining is ook van plastic (anders zouden ze lekken) en die elementen zijn veel moeilijker te recyclen door de combinatie van plastic binnenin en een "duurzaam" velletje aan de buitenkant...

- Oosterhout
9
Snelle levering
Veel keuze voor de BBQ en voor een redelijke prijs.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Deventer
9
Ruime keus, uitstekende kwaliteit!
Bijzonder goed vlees, snel en goed gekoeld bezorgd!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Den Haag
10
Zeer goed, top
Zeer goed en netjes geregeld De volgende dag al, was snel dus
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw tien! Zo is et maar net: vóór 12.00 besteld? De volgende werkdag al in huis.

- Uden
9
vlees is goed aangekomen
degene waarvoor de BBQ was hebben genoten.
Reactie bekijken
Onze reactie

Super om te horen. Hartelijk dank voor uw recensie!

- Wierden
10
helemaal tevreden
wederom een top afhandeling van mijn bestelling, dit is nu denk ik de 4e keer dat ik wat via meerdanvlees bestel, het is netjes verpakt, het is op tijd, hoe het smaakt ga ik morgen ervaren, ik ben intens content. bedankt meerdanvlees
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat wil je nou als webwinkel nog meer dan klanten die intens content zijn? Heel hartelijk dank voor deze 10!!

- Veenendaal
10
top bedrijf
Perfect vlees en snelle levering ,het vlees ziet er altijd mooi uit en ben al jaren een zeer tevreden klant.
Reactie bekijken
Onze reactie

En weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Anna Paulowna
9.2
3557 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10