Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Moussaka

Moussaka

Bereidingswijze

Een ‘Griekse’ klassieker

Moussaka. Grieks! Of toch niet? alweer zo’n prachtig culinair misverstand…

Musaqqaʿa (مسقعة )
Precies. Het is dus gewoon Arabisch. Van oorsprong een gekookte salade, met tomaten en aubergines, geserveerd als mezeh (klik voor meer informatie). Ook in ander landen vindt men deze salade: Servië, Bulgarije, Turkije, noem maar op.

Tselementes
De uitvinder van deze variant van Moussaka is de beroemde Griekse kok en culinair publicist Nikólaos Tselementés (Νικόλαος Τσελεμεντές) (1878-1958), de meeste beroemde culinaire schrijver van Griekenland. Zo beroemd zelfs, dat het woord “tselementes’ in het hedendaags Grieks net zoveel betekent als ‘kookboek’. Hij was zoon en kleinzoon van restauranthouders en leerde koken in Wenen, reisde als ambassadekok de hele wereld af en streek in de dertiger jaren van de vorige eeuw weer neer in Griekenland. Daar legde hij zich steeds meer toe op publiceren en lesgeven. Tselementes was sterk beïnvloed door de Franse keuken en had een hekel aan alles dat Ottomaanse origine had. Deze verbasterde vorm van een Turks Ottomaans gerecht met Italiaanse en Franse elementen is daar een goed voorbeeld van. Dit recept is een interpretatie van het recept van chef-kok George Tselementes, de kleinzoon van Nikolaos.

 

Stap voor stap

Moussaka
  • Maak eerst een mooie ragù di carne (Bolognesesaus), de moderne variant, volgens ons recept. Wees niet te zuinig met de rode wijn
  • Steek de oven aan op 180 graden. Houtoven zou fijn zijn maar in een gewone oven is Moussaka ook heerlijk.
Moussaka

Laat de saus mooi dik worden.

Moussaka
  • Snij de aardappels en aubergines in plakken van net geen centimeter
  • Frituur de aardappelschijven in olijfolie. Helemaal gaar hoeft niet. Sansa di oliva (pomace) is het meest geschikt.
Moussaka

Doe hetzelfde met de aubergine. Laat de schijfjes grondig uitlekken op keukenpapier.

 

Moussaka

Leg een bodempje aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal van zo’n 25×30 centimeter.

Moussaka

Leg daar een laag aubergines bovenop.

Moussaka

Dek af met een flinke laag bolognesesaus.

Moussaka

Vergeet niet de lagen hier en daar op smaak te brengen/houden met wat zout.

Moussaka
  • Maak een béchamelsaus volgens ons recept
  • Rasp er een klein beetje nootmuskaat bij in
Moussaka
  • Laat de béchamel wat afkoelen (tot 60 graden ongeveer)
  • Kluts de eieren los
  • Roer ze door de béchamel
Moussaka

Bouw de moussaka verder op:

  • Leg weer een laag aubergines aan
  • Strooi de suiker over deze laag
  • Breng weer een laag Bolognese aan
  • Breng als laatste een laag aubergines aan
  • Giet dan de béchamelsaus erover
Moussaka

Rasp de Parmezaanse kaas over de béchamel.

Moussaka
  • Plaats in de oven op 180 graden
  • Bak de moussaka een uurtje…
Moussaka

…tot de kaas mooi gesmolten en gebruind is. Klaar!

Moussaka

Serveertip

Moussaka wordt niet op zijn heetst gegeten. Vaak zefs koud. Neem dus rustig de tijd voordat u porties maakt en serveert.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Snelle levering met uitstekende stuk(ken) vlees (:
Snelle levering met uitstekende stuk(ken) vlees (:Graag weer.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Oldenzaal
8
Wederom een goede levering
De bestelling was goed verzorgd en het vlees zag er mals uit, dus kwaliteit als altijd, ook weer andere producten erbij besteld om uit te proberen. de levering was volgens planning en goed tijdstip.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Laren
7
Een tevreden klant
Het vlees was goed verpakt en ik zal in de toekomst waarschijnlijk nog een bestelling plaatsen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Borgerhout
10
Uitstekend
Top kwaliteit vlees en super verpakt. Echt een aanrader.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Horst aan de maas
10
super
Ik heb een cadeaubon besteld. Die was er binnen 5 minuten via de mail. Mijn schoonzoon eet graag vlees van de barbecue van Meerdanvlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Supertrots! Dank u!

- Hengelo
7
Prima
Uiteraard hen ik nog niet alles geproefd. Het pakket zag er goed verzorgd uit. Het was net op tijd , de koelelementen waren ontdooit. Een aardig briefje bij de ossenworst dat deze s‘morgens gemaakt was en zondag op kleur en smaak zou zijn . En inderdaad prima !
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor de update! Koelelementen horen min of meer ontdooid aan e komen, dat klopt wel. Ze moeten de kou immers afstaan aan de omgeving. Belangrijk is dat de inhoud van de doos binnen de wettelijke norm van 2-7 graden blijft.Onze oude reactie: Klopt als een bus. Kiyoh houdt geen rekening met onze handige kalender en gaat ervan uit dat iedereen alles de volgende dag in huis wil hebben. Wat met ons heerlijke vlees natuurlijk helemaal niet zo is soms. Goed bevallen allemaal?

- Almere
10
Top geregeld
Vandaag gekozen voor afhalen Alles lag klaar op de afgesproken dag De receptioniste handelde de bestelling zeer vriendelijk af
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Hellendoorn
10
Top
Keurig verpakt,mooi op tijd. Heel blij mee!
Reactie bekijken
Onze reactie

Anders wij wel, met uw tien! Dank u!!

- Mijdrecht
9.2
3318 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10