Ook wel: huzarensalade
Slaatje
Wie kent het niet? Een oer-Hollands gerecht, dat bij tijd en wijle op iedere tafel verschijnt. Zó ingeburgerd dat iedere familie wel zijn eigen recept heeft. Sommigen doen er appel bij in, anderen zelfs ananas. Wat nou eigenlijk het basisrecept is, is een raadsel. De oorsprong van deze salade is duister. In onze contreien wordt het slaatje vaak “huzarensalade” genoemd. De naam zou te maken hebben met de huzaren, van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarom onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die werd al snel ‘huzarensalade’ werd genoemd.
In andere taalgebieden staat de salade echter ook wel als Russische salade bekend. De Fransen noemen het “salade Russe”, de Italianen “insalata Russa”. Alleen de russen kennen die benaming weer niet: zij prefereren de naam “Stolichnyj Salat” (Russ. столичный салат – Hoofdstedelijke salade) of Salade Olivier (Russ. Салат Оливье), een haast verplicht gerecht op Nieuwjaarsavond, genaamd naar de vermoedelijke “uitvinder”, Lucien Olivier, eigenaar van het Franse restaurant “Hermitage” in de 60-er jaren van de 19e eeuw in Moskou.
Puristen zullen u vertellen dat al deze salades van elkaar verschillen; in de één zit wel vlees en geen ei, in de andere is het andersom; soms met mayonaise, soms met een vinaigrette. In werkelijkheid zijn de individuele recepten inmiddels zo verbasterd dat alle varianten onder alle namen voorkomen.
In de Nederlandse keuken is het slaatje vaak een samengesteld gerecht, waarbij de huzarensalade het hoofdbestanddeel is. De bijgerechten spelen echter een belangrijke rol en kunnen sterk variëren. De fantasie kent hierbij nauwelijks grenzen.
Voor elk wat wils:
Slaatjes worden met van alles en nog wat opgemaakt. Wij hebben gekozen voor een leuke samenstelling van rauwkost en feestelijke bijgerechtjes. Door in de ingrediëntenlijst op de desbetreffende link te klikken komt u bij de recepten daarvan. U kunt natuurlijk nog veel meer gerechtjes bedenken: veel mensen vinden krab erg lekker op een slaatje, of tonijn uit blik, of haring, salade van rode bietjes, sardientjes, enfin, u kunt er alle kanten mee op. Op de afbeelding ziet u gerookte zalm, jonge mais en palmhart. Ook heerlijk.
.
Parmentier snijden
Iets voor Oudejaar?
We beginnen met het maken van de basis. Deze kunt u het beste een dag van tevoren maken, dat komt de smaak ten goede. In de ingrediëntenlijst ziet u wat u nodig heeft.
Voorbereiding:
Kook de aardappels tot beetgaar. Niet te gaar laten worden, de salade is het lekkerste als er een mooie structuur in zit. Kruid het vlees met onze vleeskruidenmix op zout en peper: wees iets royaler dan u normaal doet. Braad het vlees even snel aan in wat boter, voeg een scheut water toe en laat sudderen op een zacht vuurtje tot het gaar is. Laat afkoelen en snij vervolgens parmentier (in zeer kleine blokjes, ongeveer 1x1x1cm). Versnipper de ui zo fijn mogelijk. Snij de augurken ook parmentier. Maak de wortel schoon en kook deze beetgaar. Snij ook deze parmentier. Laat alles goed afkoelen. Maak een flinke hoeveelheid mayonaise. Klik hier voor het recept.
Bereiding:
Vermeng de ingrediënten voorzichtig met een spatel in een ruime kom. Voeg zout en peper naar smaak toe. Wees voorzichtig met het zout: u moet nog mayonaise toevoegen, die op zichzelf ook al zout bevat. Voeg nu, lepel voor lepel, de mayonaise toe tot een smeuïge salade onstaat. Wees niet te royaal, het moet geen pap worden met een overheersende mayonaisesmaak. Blijf ook voorzichtig met het vermengen, al te hard roeren levert puree op en dat is jammer van de structuur. Proef de salade en voeg indien nodig iets zout en peper toe. Voor een extra zuurtje kunt u wat azijn toevoegen. De smaak van de ingrediënten is op dit moment nog niet mooi gelieerd. Door de salade een nacht in de koelkast te bewaren laat u alle smaken goed door elkaar heentrekken.
Dit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Iets voor Oudejaar?
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank voor uw bericht. Fijn dat u met ons meedenkt! We hebben in de 13 jaar dat we op de markt zijn alle verpakkingsmaterialen getest die we konden verzinnen. Hennep, karton, papier, schapenwol - om er maar een paar te noemen. Om allerlei redenen zijn we voorlopig bij EPS gebleven - die redenen kunnen variëren van kosten (die we door moeten berekenen aan u, de consument), isolatiewaarde maar ook duurzaamheid - onze EPS dozen worden 100% gerecycled voor het vervaardigen van licht beton (zoals gebruikt wordt voor de bouw van parkeergarages bijvoorbeeld). Wel hebben we geïnvesteerd in LIVING PACKETS, een Frans bedrijf dat op de markt komt met herbruikbare EPS dozen die 1000 keer meegaan en voorzien zijn van een LCD scherm in plaats van een papieren etiket (geen papierverspilling) en een GPS-tracker. U kunt het zien als een gasfles - u mag hem gebruiken en zelf ook hergebruiken om dingen te versturen. Levert u hem in, dan krijgt u statiegeld terug. Het wachten is op de introductie van dit revolutionaire idee in Nederland. Het plastic van de koelelementen is ook 100% recyclebaar en de koelelementen (die water bevatten) mogen in de oranje Kliko. "Papieren" koelelementen die men nog wel eens tegenkomt zijn jammer genoeg niet van papier. De lining is ook van plastic (anders zouden ze lekken) en die elementen zijn veel moeilijker te recyclen door de combinatie van plastic binnenin en een "duurzaam" velletje aan de buitenkant...