Vanaf ā‚¬70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
VĆ³Ć³r 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Ouderwets oud-Hollands slaatje

Ouderwets oud-Hollands slaatje

Bereidingswijze

Ook wel: huzarensalade

Slaatje
Wie kent het niet? Een oer-Hollands gerecht, dat bij tijd en wijle op iedere tafel verschijnt. ZĆ³ ingeburgerd dat iedere familie wel zijn eigen recept heeft. Sommigen doen er appel bij in, anderen zelfs ananas. Wat nou eigenlijk het basisrecept is, is een raadsel. De oorsprong van deze salade is duister. In onze contreien wordt het slaatje vaak “huzarensalade” genoemd. De naam zou te maken hebben met de huzaren, van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarom onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die werd al snel ā€˜huzarensaladeā€™ werd genoemd.

In andere taalgebieden staat de salade echter ook wel als Russische salade bekend. De Fransen noemen het “salade Russe”, de Italianen “insalata Russa”. Alleen de russen kennen die benaming weer niet: zij prefereren de naam “Stolichnyj Salat” (Russ. стŠ¾Š»ŠøчŠ½Ń‹Š¹ сŠ°Š»Š°Ń‚ – Hoofdstedelijke salade) of Salade Olivier (Russ. Š”Š°Š»Š°Ń‚ ŠžŠ»ŠøŠ²ŃŒŠµ), een haast verplicht gerecht op Nieuwjaarsavond, genaamd naar de vermoedelijke “uitvinder”, Lucien Olivier, eigenaar van het Franse restaurant “Hermitage” in de 60-er jaren van de 19e eeuw in Moskou.
Puristen zullen u vertellen dat al deze salades van elkaar verschillen; in de Ć©Ć©n zit wel vlees en geen ei, in de andere is het andersom; soms met mayonaise, soms met een vinaigrette. In werkelijkheid zijn de individuele recepten inmiddels zo verbasterd dat alle varianten onder alle namen voorkomen.
In de Nederlandse keuken is het slaatje vaak een samengesteld gerecht, waarbij de huzarensalade het hoofdbestanddeel is. De bijgerechten spelen echter een belangrijke rol en kunnen sterk variƫren. De fantasie kent hierbij nauwelijks grenzen.

Voor elk wat wils:Ā 
Slaatjes worden met van alles en nog wat opgemaakt. Wij hebben gekozen voor een leuke samenstelling van rauwkost en feestelijke bijgerechtjes. Door in de ingrediƫntenlijst op de desbetreffende link te klikken komt u bij de recepten daarvan. U kunt natuurlijk nog veel meer gerechtjes bedenken: veel mensen vinden krab erg lekker op een slaatje, of tonijn uit blik, of haring, salade van rode bietjes, sardientjes, enfin, u kunt er alle kanten mee op. Op de afbeelding ziet u gerookte zalm, jonge mais en palmhart. Ook heerlijk.

.

Parmentier snijdenParmentier snijden

 

Stap voor stap

De basissalade

We beginnen met het maken van de basis. Deze kunt u het beste een dag van tevoren maken, dat komt de smaakĀ ten goede. In de ingrediĆ«ntenlijst ziet u wat u nodig heeft.

Voorbereiding:Ā 
Kook de aardappels tot beetgaar. Niet te gaar laten worden, de salade is het lekkerste als er een mooie structuur in zit. Kruid het vlees met onze vleeskruidenmix op zout en peper: wees iets royaler dan u normaal doet. Braad het vlees even snel aan in wat boter, voeg een scheut water toe en laat sudderen op een zacht vuurtje tot het gaar is. Laat afkoelen en snij vervolgens parmentier (in zeer kleine blokjes, ongeveer 1x1x1cm). Versnipper de ui zo fijn mogelijk. Snij de augurken ook parmentier. Maak de wortel schoon en kook deze beetgaar. Snij ook deze parmentier. Laat alles goed afkoelen. Maak een flinke hoeveelheid mayonaise. Klik hier voor het recept.

Bereiding:Ā 
Vermeng de ingrediĆ«nten voorzichtig met een spatel in een ruime kom. Voeg zout en peper naar smaak toe. Wees voorzichtig met het zout: u moet nog mayonaise toevoegen, die op zichzelf ook al zout bevat. Voeg nu, lepel voor lepel, de mayonaise toe tot een smeuĆÆge salade onstaat. Wees niet te royaal, het moet geen pap worden met een overheersende mayonaisesmaak. Blijf ook voorzichtig met het vermengen, al te hard roeren levert puree op en dat is jammer van de structuur. Proef de salade en voeg indien nodig iets zout en peper toe. Voor een extra zuurtje kunt u wat azijn toevoegen. De smaak van de ingrediĆ«nten is op dit moment nog niet mooi gelieerd. Door de salade een nacht in de koelkast te bewaren laat u alle smaken goed door elkaar heentrekken.

 

 

De overige bestanddelen

Maak uw garnituur klaar (zie de afzonderlijke recepten in de ingrediƫntenlijst) en ga over tot het opmaken van uw salade.

Opmaak

Maak een schaal op door de randen te bedekken met blaadjes sla. Leg de salade in het midden van de schaal. Maak wat mayonaise aan met water en bestrijk hiermee met behulp van een spatel de salade. Breng nu alle bijgerechten aan. Klaar!

Ā  Dit recept is een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Iets voor Oudejaar?

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van ons vleesabonnement

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?

10
Goed vlees, netjes verpakt
We bestellen er al een aantal jaren, voornamelijk voor de feestdagen.Smaakt goed, netjes verpakt, keuze in hoeveel gram
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Met een recensie als de uwe is het toch elke dag feest? Dus wat ons betreft: nog vaker bestellen dan maar!:)

- Raalte
10
Altijd prima vlees
Altijd prima vlees.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Namens ons hele team ontzettend bedankt!

- ZAANDAM
10
Afgeleverd op tijd en juiste temperatuur.
Mooie kwaliteit van vlees. Lekker genoten van de bbq.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

"Afgeleverd op tijd", da's een compliment aan het adres van PostNL. We geven het graag door. Heel hartelijk dank voor uw hoge waardering!

- Emmeloord
9
Goed vlees en netjes volgens afspraak geleverd
Goed vlees makkelijk te bestellen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw mooie cijfer!

- Rijssen
10
Heerlijk vlees,en aardige mensen die er werken snelle reactie als je mailtje stuurt.
Fijne ervaring vriendelijke mensen
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Nijmegen
10
Super service / top vlees
Super service ! Alleen nooit weer via post.nl laten verzenden ! Drama !! Kregen 1e bestelling pas een week later ! Maar Bolscher heeft [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!! Wij hebben vooralsnog 2 verzendopties: zelf afhalen en verzenden via PostNL. PostNL is uitermate betrouwbaar en heeft een succesratio van 98% met ons. En als het dan eens fout gaat, bij extreme drukte bijvoorbeeld, zorgen wij ervoor dat de klant daar minimaal last van heeft: wij zorgen voor een terugbetaling, verzenden gratis een nieuwe bestelling of regelen alternatief vervoer. Dat laatste kan echter alleen in uitzondelijke gevallen en in de buurt van Enschede.De collega's van Thijs:)

- Enter
10
Goed opgelost
Vlees te laat gekregen.Fout post nl. Geld terug.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien!! Dank u wel!

- Hoogland
9
Zeer goed
Gewoon als gewoonlijk, super.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Nijverdal
10
The place to be
Een geweldige service waarbij de producten perfect gekoeld verpakt bij je thuis aankomen. Voor mij geen andere meer voor feestdagen, BBQ en wat nog meer.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- Amsterdam
9.2
2901 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10