Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Bereidingswijze

Uit de traditionele Italiaanse keuken

In de Italiaanse keuken staat pasta gelijk aan soep: het zijn allebei voorgerechten. Vaak zien we daarom in traditionele restaurants op het menu “Pasta e minestre” (Deegwaren en soep) of onder het kopje “Primi piatti” (voorgerechten) een lijst met spaghetti, tagliatelle, tortellini in brodo (in bouillon), minestrone, zuppa di pesce (vissoep), paste e ceci (kikkererwten). Sommige deegwaren zijn inderdaad moeilijk van soep te onderscheiden: pasta e ceci, pasta e fagioli, pasta e patate zijn bijvoorbeeld gerechten die zowel iets “droger” als volledig “nat” worden geserveerd. In dit recept ziet u hoe in Rome op ouderwetse manier pasta e ceci (pasta met kikkererwten) wordt gemaakt. Dit gerecht komt in heel Italië voor en de recepten verschillen sterk, te beginnen met de keuze van de bouillon: in Rome zal u te horen krijgen dat de bouillon bij uitstek voor dit gerecht de “brodo di pesce” is, een visbouillon. In de rest van Italië worden groentenbouillon, soms kippenbouillon gebruikt.

Parmentier
Parmentier is een culinaire vakterm. Het is eigenlijk gewoon een duur woord voor in reepjes snijden. Er zijn in de Franse keuken aardig wat termen die te maken hebben met snijpatronen. Buiten de julienne zijn er bijvoorbeeld nog:

  • Tranché: plakjes (bijv. vlees en brood)
  • Parisien: blokjes van 20 mm
  • Brunoise, blokjes van 3 mm
  • Parmentier (in blokjes van ongeveer 1 cm)
  • Emincé: zeer dunne plakjes (bijv. truffel, knoflook of paddenstoelen)
  • Tourné: mooi rond bijgesneden (bijv. aardappelen of wortelen)
  • Paré: in het gewenste model gesneden (bijv. bij vlees het verwijderen van overtollige aanhangsels)
  • Cannelé: met groeven of geultjes (bijv. komkommer of citroen)
  • Chinoise: in ruitjes gesneden

Stap voor stap

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voorbereiding

Pasta e ceci wordt vaak gemaakt met de restjes van de eigengemaakte pasta. De onregelmatige stukjes die overblijven na het snijden van de tagliatelle of ravioli, “maltagliati” (slecht gesneden) genaamd, zijn bij uitstek voor gerechten als deze geschikt. Heeft u geen maltagliati in huis – geen paniek. U kunt in principe met alle soorten pasta aan de slag. Houd er, als u pastasoorten gaat mengen, wel rekening mee dat alle deegwaren een eigen kooktijd hebben. Als u ze tegelijkertijd gaar wilt hebben zult u de ene soort dus eerder, de andere later aan het gerecht toe moeten voegen.

Hak de ui. Snij de guanciale in heel kleine blokjes. Maak de wortel en selderij schoon en snij ze parmentier (zie afbeelding).

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Bereiding;

Zet de gesneden ui, wortel en selderij aan met een scheutje olijfolie. Laat even glazig worden. Voeg twee hele teentjes knoflook toe. Laat deze even meestoven.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voeg de rozemarijn toe.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Daarna de in blokjes gesneden guanciale. Blokjes gerookt spek kan ook. Even goed laten stoven.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Giet een flinke lepel groentebouillon erbij en laat een paar minuten stoven.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voeg nu de sugo toe. Vermeng goed.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voeg de gekookte kikkererwten toe.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Giet er groentebouillon bij tot ze helemaal onder staan. Kook op zacht vuur gedurende 15 minuten. Kook ondertussen in een andere pan de pasta tot de helft van de op de verpakking aangegeven kooktijd in zout water. Giet af en stort in een bak met ijskoud water om het garingsproces te stoppen.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Haal de rozemarijn en de knoflook uit de pan.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Neem een derde van het kikkererwtenmengsel…

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

…en pureer met een staafmixer of in de blender.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voeg de puree weer toe.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Doe de afgekoelde pasta in een pan en voeg de kikkererwtenmassa toe.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

De rest is eenvoudig: kook de pasta op matig vuur door deze gaar is. Houd de groentebouillon warm en schep iedere keer een beetje bij de pasta en kikkererwten zodat deze niet droogkoken en mooi garen. De dikte van de soep hangt af van uw eigen smaak. Breng op smaak met zout en peper. Klaar!

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Wijntip

Een mooie ronde witte slobberwijn uit de Castelli Romani kan de rozemarijn het beste aan.

Vegetarisch Voor de  vegetarische variant van dit recept laat u de guanciale achterwege

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10