Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Bereidingswijze

Uit de traditionele Italiaanse keuken

In de Italiaanse keuken staat pasta gelijk aan soep: het zijn allebei voorgerechten. Vaak zien we daarom in traditionele restaurants op het menu “Pasta e minestre” (Deegwaren en soep) of onder het kopje “Primi piatti” (voorgerechten) een lijst met spaghetti, tagliatelle, tortellini in brodo (in bouillon), minestrone, zuppa di pesce (vissoep), paste e ceci (kikkererwten). Sommige deegwaren zijn inderdaad moeilijk van soep te onderscheiden: pasta e ceci, pasta e fagioli, pasta e patate zijn bijvoorbeeld gerechten die zowel iets “droger” als volledig “nat” worden geserveerd. In dit recept ziet u hoe in Rome op ouderwetse manier pasta e ceci (pasta met kikkererwten) wordt gemaakt. Dit gerecht komt in heel Italië voor en de recepten verschillen sterk, te beginnen met de keuze van de bouillon: in Rome zal u te horen krijgen dat de bouillon bij uitstek voor dit gerecht de “brodo di pesce” is, een visbouillon. In de rest van Italië worden groentenbouillon, soms kippenbouillon gebruikt.

Parmentier
Parmentier is een culinaire vakterm. Het is eigenlijk gewoon een duur woord voor in reepjes snijden. Er zijn in de Franse keuken aardig wat termen die te maken hebben met snijpatronen. Buiten de julienne zijn er bijvoorbeeld nog:

  • Tranché: plakjes (bijv. vlees en brood)
  • Parisien: blokjes van 20 mm
  • Brunoise, blokjes van 3 mm
  • Parmentier (in blokjes van ongeveer 1 cm)
  • Emincé: zeer dunne plakjes (bijv. truffel, knoflook of paddenstoelen)
  • Tourné: mooi rond bijgesneden (bijv. aardappelen of wortelen)
  • Paré: in het gewenste model gesneden (bijv. bij vlees het verwijderen van overtollige aanhangsels)
  • Cannelé: met groeven of geultjes (bijv. komkommer of citroen)
  • Chinoise: in ruitjes gesneden

Stap voor stap

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voorbereiding

Pasta e ceci wordt vaak gemaakt met de restjes van de eigengemaakte pasta. De onregelmatige stukjes die overblijven na het snijden van de tagliatelle of ravioli, “maltagliati” (slecht gesneden) genaamd, zijn bij uitstek voor gerechten als deze geschikt. Heeft u geen maltagliati in huis – geen paniek. U kunt in principe met alle soorten pasta aan de slag. Houd er, als u pastasoorten gaat mengen, wel rekening mee dat alle deegwaren een eigen kooktijd hebben. Als u ze tegelijkertijd gaar wilt hebben zult u de ene soort dus eerder, de andere later aan het gerecht toe moeten voegen.

Hak de ui. Snij de guanciale in heel kleine blokjes. Maak de wortel en selderij schoon en snij ze parmentier (zie afbeelding).

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Bereiding;

Zet de gesneden ui, wortel en selderij aan met een scheutje olijfolie. Laat even glazig worden. Voeg twee hele teentjes knoflook toe. Laat deze even meestoven.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voeg de rozemarijn toe.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Daarna de in blokjes gesneden guanciale. Blokjes gerookt spek kan ook. Even goed laten stoven.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Giet een flinke lepel groentebouillon erbij en laat een paar minuten stoven.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voeg nu de sugo toe. Vermeng goed.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voeg de gekookte kikkererwten toe.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Giet er groentebouillon bij tot ze helemaal onder staan. Kook op zacht vuur gedurende 15 minuten. Kook ondertussen in een andere pan de pasta tot de helft van de op de verpakking aangegeven kooktijd in zout water. Giet af en stort in een bak met ijskoud water om het garingsproces te stoppen.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Haal de rozemarijn en de knoflook uit de pan.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Neem een derde van het kikkererwtenmengsel…

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

…en pureer met een staafmixer of in de blender.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Voeg de puree weer toe.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Doe de afgekoelde pasta in een pan en voeg de kikkererwtenmassa toe.

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

De rest is eenvoudig: kook de pasta op matig vuur door deze gaar is. Houd de groentebouillon warm en schep iedere keer een beetje bij de pasta en kikkererwten zodat deze niet droogkoken en mooi garen. De dikte van de soep hangt af van uw eigen smaak. Breng op smaak met zout en peper. Klaar!

Pasta e ceci – pasta met kikkererwten

Wijntip

Een mooie ronde witte slobberwijn uit de Castelli Romani kan de rozemarijn het beste aan.

Vegetarisch Voor de  vegetarische variant van dit recept laat u de guanciale achterwege

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
goed
ik heb de bestelling ontvangen zag der goed uit en nu maar hopen dat het kalfs lever is groetjes S A Kobs
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Haarlem
7
Ziet er goed uit
Ziet er goed uit. Een vraagje: kan het ook per stuk verpakt worden? Ben thuis alleen de vleeseter. Van oorsprong een goede slager gewend in Twenthe. Hier in W ijchen is geen slager meer, alleen de grootgrutters. Als ik uw waren heb gegeten laat ik u weten wat ik van de kwaliteit vind. Vriendelijke groeten, Frans Stanko
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Wijchen
10
Super
Mooi verpakt, volgens afspraak op de juiste data geleverd. Mooie kalkoen met een heerlijke vulling. Niets op aan te merken!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor u prachtige cijfer! Mooi om te horen! Happy Thanksgiving!

- Hillegom
9
Altijd weer goed .
Ik bestel elk jaar bij jullie , en ben een tevreden klant,
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zijn gek op tevreden klanten. Overigens - wat ons betreft hoeft u echt niet telkens een jaar te wachten, hoor....we zijn elke dag open!!:)

- Groningen
10
Perfect verpakt en sublieme smaak
Hertensucade gestoofd in bier en fond etc.; 4 uur in Aga-oven van 100 graden, kon met de achterkant van het mes gesneden worden. Fantastisch stuk vlees, echt sublieme smaak! Overigens was alles enorm goed verpakt. Hert was nog beetje bevroren en heb ik daags na de levering gestoofd. De kalfsschenkel en sukadelapjes heb ik in de vriezer gedaan, in de hoop dat dit vlees niet eerder bevroren is geweest. Dat weet ik eigenlijk niet.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw mooie recensie! Of producten bij ons vers gekoeld of diepgevroren vertrekken kunt u per product zien op de desbetreffende productpagina. Wat betreft uw twijfels over diepvries en (her)invriezen - u kunt daar een heleboel over vinden op onze pagina met veelgestelde vragen: http://www.meerdanvlees.nl/klantenservice/faqs

- Avenhorn
10
Super
Heerlijk vers vlees op tijd geleverd
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk bedankt. We blijven ons inzetten voor uw steun en vertrouwen. Klaar voor de feestdagen? Wij in ieder geval wel!:)

- Hobrede
10
Geweldig
Mooi verzorgd vlees, gehakt op een fijne manier gedraaid en heerlijk rul te bakken.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Hartelijk dank! Inderdaad, wij hechten veel waarde en besteden veel aandacht aan ons eigengemaakte gehakt. Gemaakt van stukjes vlees uit eigen productie en dus supervers!

- Nuth
10
Top kwaliteit.
Vlees besteld en keurig geleverd ( goed gekoeld )en mooi stuk vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!!

- Alkmaar
9.2
3437 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10