Spaghetti al nero do seppia
Nero di seppia
Een bijna zwarte vloeistof, afgescheiden door inktvis. In het verleden werd het veel gebruikt als inkt (kunstenaars kennen deze inkt en de kleur ervan als sepia). Vandaag de dag wordt het vooral gebruikt in de keuken, in het bijzonder in de Siciliaanse keuken. Het is ook bekend in andere delen van Italië (bijvoorbeeld in Toscane, met de risotto met inktvis inkt) en ook in Catalonië (arròs Negro). De vloeistof die uit de inktzak van de inktvis wordt gehaald is beperkt houdbaar en moet gepasteuriseerd of gekoeld worden. Inktvisinkt verschillende stoffen in verschillende concentraties, ook afhankelijk van de soort. De belangrijkste componenten zijn echter melanine en slijm. Ook komen er zowel tyrosinase, en dopamine in voor, zowel als kleine hoeveelheden aminozuren, waaronder taurine, asparaginezuur, glutaminezuur, alanine en lysine.
Rivierkreeft
Rivierkreeften zijn zoetwaterkreeften. De meeste soorten zijn zeer gevoelig voor vervuiling, enkele uitzonderingen daargelaten. Enkele bekendere rivierkreeften zijn; Europese rivierkreeft (Astacus astacus) Gevlekte rivierkreeft (Orconectes limosus) Rode rivierkreeft (Procambarus clarkii) Marmerkreeft (Procambarus spec.) Verschillende soorten rivierkreeften worden gebruikt als voedsel, anderen zijn geschikt als aas bij het vissen. In Nederland en België komt ook een soort voor, de Europese rivierkreeft, maar deze is beschermd en wordt zeldzamer. Ook een schimmelinfectie zwakt de populaties af en de soort wordt verdrongen door zijn Amerikaanse neef (de rode rivierkreeft). In Scandinavië, Polen en een aantal landen van de vroegere Sovjet-Unie zijn rivierkreeften erg populair. In Zweden en Finland bestaat de traditie vrienden uit te nodigen voor een kreeftenfeestje, een maaltijd van rivierkreeften. Er wordt een dillesaus bijgegeven en in de schil gekookte aardappelen met dille, er wordt veel gezongen en veel aquavit bij gedronken.In Rusland worden rivierkreeften (Rus – раки – Raki) hoofdzakelijk geserveerd met overvloedige hoeveelheden bier.
Kook de rivierkreeftjes en pel ze zoals aangegeven op deze pagina. Glaceer de fijngehakte sjalotten in wat boter (aanfruiten tot ze glazig worden). Blus af met witte wijn en visfond. Reduceer (laten inkoken) tot een derde van de vloeistof over is. Giet over door een zeef in een nieuwe pan en laat nogmaals inkoken tot de helft. Nu de inktvisinkt erbij doen en meteen het vuur doven. Even omroeren.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Weer een tien! Heerlijk, dank u wel!