Spaghetti con le vongole
Gli spaghetti con le vongole sono uno dei piatti più famosi ed apprezzati della tradizione culinaria Napoletana, dove sono più conosciuti come “vermicelli con le vongole”. Anche se ormai gli spaghetti alle vongole vengono preparati in ogni angolo del mondo, è impossibile per chi si reca a Napoli non provare questo piatto delizioso, magari gustandoli in riva al mare.
En zo is het maar net: spaghetti met vongole, of “vermicelli alle vongole”, zoals ze in hun vermoedelijke geboortestad Napels worden genoemd, zijn niet weg te denken uit een dagje flaneren over de boulevards van Napels, met uitzicht over de Baai van Sorrento. Maar inmiddels zijn vongole ook bij ons te krijgen, en dus ook deze dis is inmiddels binnen handbereik. De zon, die kunnen we u er niet bijleveren, daar zult u zelf over moeten fantaseren…
Vongole bevatten ook afvalstoffen die eruit moeten. Het is daarom van essentieel belang dat ze minstens 4 uur (en liever een hele dag of nacht) in zout water (het beste is gewoon zeewater, maar dat moet je maar net hebben) staan. Wanneer u ze in een pan met water doet zullen de vongole zich sluiten. Degene die openblijven zijn naar waarschijnlijkheid dood. Verwijder deze. De vongole gaan in het zilte water open en beginnen na verloop van tijd vrolijk op zich heen te spugen (dus een deksel is geen overbodige luxe).
Als de knoflook begint te “zweten” voegen we de grof gehakte peterselie toe. Zet het vuur nu hoog en gooi de vongole in de koekenpan. Een voor een gaan de vongole open. Het sap van de schelpdieren zal zich gaan vermengen met de olie en een heerlijke saus begint vorm te krijgen. Als alle schelpen open zijn (de schelpen die hardnekkig dicht blijven gooien we weg) filteren we de saus door een zeef. We gieten het vocht terug in de pan en laten het snel een klein beetje verdampen. De geuren die u nu tegemoet komen zijn nagenoeg onweerstaanbaar.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.