Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Pelmeni of pirogi

Pelmeni of pirogi

Bereidingswijze

Oost-Europese lekkernij

Het is maar waar je geboren bent – in Polen  worden ze pirogi genoemd. De Russen vinden dat dan weer raar want daar zijn pirogi (пироги) kleine hapjes van brooddeeg met een vulling. In Rusland noemen we ze pelmeni (пельмени). Je zou het de tegenhanger van de tortellini kunnen noemen. En inderdaad – daar hebben ze wel wat van weg. Alleen het deeg is van zachte tarwe in plaats van “grano duro” en de vulling komt qua smaak niet in de buurt. Echt anders, toch wel.

Pelmeni zijn deegzakjes gevuld met een farce van meestal vlees. Sommigen beweren dat er ook andere dingen in kunnen of mogen maar vlees is toch wel het meest gebruikelijke.  Het bereiden ervan is de trots van iedere Slavische moeder. Iedere gezinsmoeder dient dit te kunnen en elk gezin is trots op de smaak van de pelmeni van mamma of oma. Het maken is niet moeilijk maar wel omslachtig. Voor een kookhobbyist is het echter een festijn.

Pelmeni worden vaak op borden geserveerd, maar ook in zogenaamde gorshochki. Zie afbeelding.

Gorshochek

Stap voor stap

Pelmeni of pirogi

Zeef de bloem in een kom.

Pelmeni of pirogi

Voeg zout toe.

Pelmeni of pirogi

Vermeng met een vork.

Pelmeni of pirogi

Voeg het ei toe.

Pelmeni of pirogi

Voeg wat melk en water toe. Als bij het kneden het deeg te droog wordt, voeg dan nog wat water toe. Wordt het te nat, verhoog dan de hoeveelheid bloem.

Pelmeni of pirogi

Vermeng even met een losse hand en leg het deeg op een plank of op de werkbank.

Pelmeni of pirogi

Kneed stevig tot het deeg…

Pelmeni of pirogi

…elastisch wordt.

Pelmeni of pirogi

Sluit af met een deksel of met huishoudfolie en zet voor 30 minuten in de koelkast.

Pelmeni of pirogi

Verzamel nu de ingrediënten voor de vulling.

Pelmeni of pirogi

Voeg de ui toe aan het gehakt.

Pelmeni of pirogi

Tip: bent u niet zo weg van de smaak van rauwe ui, dan kunt u de ui eerst even glazig laten  worden in wat boter. Hierdoor wordt de smaak wat milder en kunt u ook nog dezelfde avond naar een feestje…

Pelmeni of pirogi

Breng het gehakt op smaak met zout…

Pelmeni of pirogi

…en zwarte peper uit de molen.

Pelmeni of pirogi

Voeg het ei toe.

Pelmeni of pirogi

Meng het vleesmengsel met een stevige hand.

Pelmeni of pirogi

Haal het deeg uit de koelkast en snij er een flinke plak van af.

Pelmeni of pirogi

Rol deze in een worst van ongeveer 3 cm doorsnee.

Pelmeni

Pelmeni of pirogi

Snij gelijke stukjes van de worst.

Pelmeni of pirogi

Plet de stukjes in de palm van de hand….

Pelmeni of pirogi

… en maak er met de deegroller dunne schijfjes van 10 cm van.

Pelmeni of pirogi

Pak de schijfjes een voor een op in de vlakke hand, leg er wat vleesvulling op in het midden….

Pelmeni of pirogi

…en vouw de pelmeni dicht. Knijp de randen stevig op elkaar.

Pelmeni

Pelmeni of pirogi

Vouw daarna de hoeken van de ontstane halve cirkel naar elkaar toe om de pelmeni hun uiteindelijke vorm te geven. Het liefst natuurlijk met z’n allen:)

Pelmeni

Pelmeni of pirogi

Snij weer een plak deeg af en herhaal dit proces tot het deeg (of de vulling) op is.

Pelmeni of pirogi

Reken op een portie van ongeveer 7-10 pelmeni per persoon. Heeft u  er er teveel? Ze zijn prima in te vriezen en gaan een winter mee. Wel apart invriezen, niet tegen elkaar aangeplakt.

Pelmeni of pirogi

Gooi de pelmeni in kokend water. Ze zijn gaar wanneer ze boven komen drijven plus 1 minuut.

Pelmeni of pirogi

Zorg voor verse dille en peterselie.

Pelmeni of pirogi

Hak de kruiden fijn.

Pelmeni of pirogi

Zet smetana en ketchup op tafel. Geen smetana kunnen vinden? Crème fraîche of zure room kunnen in principe ook wel.

Pelmeni of pirogi

Serveertip

Pelmeni worden het liefst met smetana geserveerd. Sommigen prefereren ketchup. Kies dus voor één van deze twee en laat de gasten zelf extra toevoegen indien gewenst.

Pelmeni of pirogi

Wijntip

Wodkaatje?

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10