Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Pelmeni of pirogi

Pelmeni of pirogi

Bereidingswijze

Oost-Europese lekkernij

Het is maar waar je geboren bent – in Polen  worden ze pirogi genoemd. De Russen vinden dat dan weer raar want daar zijn pirogi (пироги) kleine hapjes van brooddeeg met een vulling. In Rusland noemen we ze pelmeni (пельмени). Je zou het de tegenhanger van de tortellini kunnen noemen. En inderdaad – daar hebben ze wel wat van weg. Alleen het deeg is van zachte tarwe in plaats van “grano duro” en de vulling komt qua smaak niet in de buurt. Echt anders, toch wel.

Pelmeni zijn deegzakjes gevuld met een farce van meestal vlees. Sommigen beweren dat er ook andere dingen in kunnen of mogen maar vlees is toch wel het meest gebruikelijke.  Het bereiden ervan is de trots van iedere Slavische moeder. Iedere gezinsmoeder dient dit te kunnen en elk gezin is trots op de smaak van de pelmeni van mamma of oma. Het maken is niet moeilijk maar wel omslachtig. Voor een kookhobbyist is het echter een festijn.

Pelmeni worden vaak op borden geserveerd, maar ook in zogenaamde gorshochki. Zie afbeelding.

Gorshochek
Gorshochek

Stap voor stap

Pelmeni of pirogi

Zeef de bloem in een kom.

Pelmeni of pirogi

Voeg zout toe.

Pelmeni of pirogi

Vermeng met een vork.

Pelmeni of pirogi

Voeg het ei toe.

Pelmeni of pirogi

Voeg wat melk en water toe. Als bij het kneden het deeg te droog wordt, voeg dan nog wat water toe. Wordt het te nat, verhoog dan de hoeveelheid bloem.

Pelmeni of pirogi

Vermeng even met een losse hand en leg het deeg op een plank of op de werkbank.

Pelmeni of pirogi

Kneed stevig tot het deeg…

Pelmeni of pirogi

…elastisch wordt.

Pelmeni of pirogi

Sluit af met een deksel of met huishoudfolie en zet voor 30 minuten in de koelkast.

Pelmeni of pirogi

Verzamel nu de ingrediënten voor de vulling.

Pelmeni of pirogi

Voeg de ui toe aan het gehakt.

Pelmeni of pirogi

Tip: bent u niet zo weg van de smaak van rauwe ui, dan kunt u de ui eerst even glazig laten  worden in wat boter. Hierdoor wordt de smaak wat milder en kunt u ook nog dezelfde avond naar een feestje…

Pelmeni of pirogi

Breng het gehakt op smaak met zout…

Pelmeni of pirogi

…en zwarte peper uit de molen.

Pelmeni of pirogi

Voeg het ei toe.

Pelmeni of pirogi

Meng het vleesmengsel met een stevige hand.

Pelmeni of pirogi

Haal het deeg uit de koelkast en snij er een flinke plak van af.

Pelmeni of pirogi

Rol deze in een worst van ongeveer 3 cm doorsnee.

Pelmeni

Pelmeni of pirogi

Snij gelijke stukjes van de worst.

Pelmeni of pirogi

Plet de stukjes in de palm van de hand….

Pelmeni of pirogi

… en maak er met de deegroller dunne schijfjes van 10 cm van.

Pelmeni of pirogi

Pak de schijfjes een voor een op in de vlakke hand, leg er wat vleesvulling op in het midden….

Pelmeni of pirogi

…en vouw de pelmeni dicht. Knijp de randen stevig op elkaar.

Pelmeni

Pelmeni of pirogi

Vouw daarna de hoeken van de ontstane halve cirkel naar elkaar toe om de pelmeni hun uiteindelijke vorm te geven. Het liefst natuurlijk met z’n allen:)

Pelmeni

Pelmeni of pirogi

Snij weer een plak deeg af en herhaal dit proces tot het deeg (of de vulling) op is.

Pelmeni of pirogi

Reken op een portie van ongeveer 7-10 pelmeni per persoon. Heeft u  er er teveel? Ze zijn prima in te vriezen en gaan een winter mee. Wel apart invriezen, niet tegen elkaar aangeplakt.

Pelmeni of pirogi

Gooi de pelmeni in kokend water. Ze zijn gaar wanneer ze boven komen drijven plus 1 minuut.

Pelmeni of pirogi

Zorg voor verse dille en peterselie.

Pelmeni of pirogi

Hak de kruiden fijn.

Pelmeni of pirogi

Zet smetana en ketchup op tafel. Geen smetana kunnen vinden? Crème fraîche of zure room kunnen in principe ook wel.

Pelmeni of pirogi

Serveertip

Pelmeni worden het liefst met smetana geserveerd. Sommigen prefereren ketchup. Kies dus voor één van deze twee en laat de gasten zelf extra toevoegen indien gewenst.

Pelmeni of pirogi

Wijntip

Wodkaatje?

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Goede producten en top service
Meerdanvlees heeft een uitgebreid assortiment en kan snel leveren. Ook fijn dat je zelf je leverdatum kan kiezen. Je wordt ook goed op de hoogte gehouden van de voortgang van de order. En de kwaliteit van de producten is natuurlijk goed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- WAALWIJK
10
Alles volgens afspraak
Correct
Reactie bekijken
Onze reactie

Een tien! Dank u wel hoor!

- Enter
10
Altijd goede kwaliteit
Op tijd bezorgd en goede kwaliteit
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze hoogst mogelijke score!

- Opmeer
9
Mooi vlees
Goed kwaliteit vlees. Snel geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Putten
10
Uitstekend, snelle levering
Het juiste product die ik wou hebben gekregen. Super!
Reactie bekijken
Onze reactie

Thank you veru much for your kind words!

- Groningen
10
Heerlijk vlees
Perfect verpakt en gelabeld zodat men het meteen in de juiste portie kan invriezen. #blijmee
Reactie bekijken
Onze reactie

Yes! WEER een tien! Heel hartelijk dank!

- HENDRIK-IDO-AMBACHT
10
Heel goed
Zeer netjes verpakt goed vlees
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw maximale score!

- Berltsum
10
Als steeds keurig verzorgd en op de gevraagde dag aangekomen.
Tot tweemaal toe prima vlees, morgen de derde keer proeven.
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen! Hartelijk dank voor deze dikke tien!

- VLAARDINGEN
9.2
3619 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10