Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Pesto Genovese

Pesto Genovese

Bereidingswijze

Maar dan nu de échte!

Stap voor stap

Pesto een meesterwerk onder vuur

Pesto is sinds een aantal jaren onderwerp van verbastering en daarom doorgaande discussie. “Pesto” komt van het Italiaanse werkwoord “pestare” (stampen) en betekent gewoon “iets dat gestampt is”. In principe zou het voor de hand liggen daarom alle gestampte sauzen pesto te noemen. Precies zo is het ook gegaan: Groene pesto, rode pesto, rucolapesto, het in Duitsland populaire Bärlauchpesto, zelfs auberginepesto…. In werkelijkheid echter heeft eeuwen lang alleen groene basilicumpesto, oorspronkelijk uit Ligurië, bestaan onder de naam “pesto” ; andere gestampte sauzen, waarvan sommige zelfs teruggaan tot de Romeinse tijd, zoals het “moretum”, beschreven door Vergilius, en de alom bekende “agliata”, hebben dus nooit pesto geheten. Voor de purist zou dat ook zo hebben moeten blijven. Inmiddels is de originele pesto gedwongen zich van de massa te onderscheiden door zich officieel “Pesto Genovese” te noemen. Zoiets als “Hollandse hutspot”, in het geval dat de hele wereld stamppotten met de meest uiteenlopende samenstellingen “hutspot” zou gaan noemen.

Strenge regels

 Het originele recept van pesto Genovese is streng gereglementeerd. Jaarlijks worden pestokampioenschappen gehouden (campionato del mondo di pesto al mortaio). Het “Consorzio del pesto Genovese” probeert zo goed en zo kwaad als het kan te waken over de authenticiteit van de pesto. Maar de strijd lijkt verloren. De industrie fietst er al vrolijk omheen door de industriéle pesto niet Genovese te noemen maar alla Genovese (op de manier van). Nederland, zet u schrap: voordat we het weten duikt in Barcelona een “Hutsepot con piña e almejas” (Hutspot van ananas en venusschelpen) in het menu van een niets vermoedende toerist op...

Dit zijn de zeven traditionele benodigdheden voor echte pesto alla Genovese

  1. Kleine jonge blaadjes basilicum van Pra’, een wijk van Genua. Deze basilicum is beschermd met een D.O.P.
  2. Italiaanse pijnboompitten
  3. Olijfolie. extra vergine uit Ligurië. Deze is niet bitter en niet scherp in de keel
  4. Parmezaanse kaas of Grana Padano
  5. “Fiore Sardo” harde schapenkaas
  6. Knoflook afkomstig uit Vessalico (Imperia), bekend om zijn milde smaak en goede verteerbaarheid
  7. Grof zeezout

Nog even over winkelpesto

Pesto behoort men te maken in een marmeren vijzel, met een houten stamper (zie afbeelding). Mixers en blenders zijn uit den boze aangezien de olie die zich in de pesto bevindt te warm wordt door de wrijving en de basilicum daardoor gaat garen. In de winkel wordt veel pesto verkocht. Geen enkele commerciële pesto bevat ALLE juiste ingrediënten, laat staan uit de juiste regio: meestal worden de pijnboompitten met cashewnoten vervangen of de olijfolie met andere plantaardige olie. Soms worden zelfs aardappelmeel en bonen toegevoegd om een beter volume tegen een lagere prijs te behalen. Allemaal begrijpelijk, en in min of meerdere mate aanvaardbaar. U zul zelf ook wel niet op de knieën willen om bij iemand in Genua de juiste basilicum te oogsten. Maar toch is het leuk om te proberen zo dicht mogelijk bij het originele recept te komen!

Voorbereiding

Was de basilicumblaadjes en laat ze uitlekken en opdrogen. Beschadig ze in geen geval. Ontdoe de knoflook van de velletjes. Kraak de pijnpitten en verwijder de velletjes (als u ze in de bast heeft weten te bemachtigen). Rasp de kazen.

Pesto Genovese

Bereiding

De juiste verhoudingen tussen de verschillende bestanddelen is een kwestie van smaak, familietraditie en langdurige ervaring. De bedoeling is dat u uitkomt op een mooie, gladde, niet al te donkere groene massa waarin geen van de ingrediënten de overhand heeft. Oefening baart kunst. Stamp de knoflooktenen en de pijnboompitten fijn met het grove zout. Juist omdat het zout grof is zorgt het voor de nodige wrijving. Voeg nu de blaadjes beetje bij beetje toe en maal ze fijn door met de stamper een draaiende beweging te maken. Wanneer de basilicum zijn groene sap prijsgeeft en de grofste stukjes zijn vermalen, mogen de kazen erbij. Vermeng het geheel grondig. Voeg uiteindelijk olie toe, en wel genoeg om een laagje bovenop de pesto te vormen. Dit sluit het mengsel luchtdicht af, wat essentieel is voor de smaak. Om de smeuïgheid te bevorderen behoort de pesto vlak voor gebruik op pasta een heel klein beetje te worden aangelengd met “l’acqua della pasta”, het kookvocht van de pasta. Daarna kan de pasta ermee worden aangemaakt.

Pesto Genovese

Verhoudingen en afwijkingen

Natuurlijk heeft niet iedereen basilicum uit Pra’ bij de hand, of knoflook uit Vessalico. Ook zullen alleen echte kenners het verschil proeven. Toch heeft de basilico di Pra’ een specifieke smaak, die de kant opgaat van drop, jasmijn en citroen, terwijl vele andere basilicumsoorten richting munt trekken. Men zegt dat deze muntsmaak kan worden verminderd door de blaadjes vliegensvlug in kokendheet water onder te dompelen voordat ze de vijzel ingaan. De extra delicate smaak van de vessalicoknoflook kan het beste worden nagebootst door gewoon wat minder knoflook te gebruiken. De Sardijnse pecorino kan worden vervangen met een goede, oude pecorino Romano (het grootste gedeelte van de Pecorino Romano wordt sowieso op Sardinië gemaakt). De verhoudingen tussen de Grana of parmezaan en de pecorino gaan van 50/50 tot 100% parmezaan. Doorgaans wordt 33% pecorino, 66% parmezaan/Grana gehanteerd.

pesto genovese

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
GOEDE SERVICE
Alweer een mooie voorraad van alles wat vlees in de vriezer.
Reactie bekijken
Onze reactie

Klant naar ons hart! We hebben producten van hele hoge kwaliteit. Soms denken klanten daarom dat we duurder zijn en alleen maar bij bijzondere gelegenheden op tafel kunnen. Niets is minder waar! We komen met de prijs prima mee en, zeg nou zelf, waarom niet elke dag voor topkwaliteit kiezen? Bovendien - wie een "voorraadje" bestelt komt sowieso goedkoper uit met de bezorgkosten!

- Nijmegen
#organization Meerdanvlees.nl
10
Uitstekend
Lekker vlees en goede service
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen! Dank voor deze maximale score!

- Appingedam
#organization Meerdanvlees.nl
6
Goede kwaliteit
Goede kwaliteit, ik bestel hier vaker
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We horen graag van u hoe we van uw 6 een 10 kunnen maken!

- Sneek
#organization Meerdanvlees.nl
10
Zoals gewoonlijk : heerlijk vlees en goed verzorgd geleverd.
zie boven
Reactie bekijken
Onze reactie

Topscore! Dank u wel!!

- Utrecht
#organization Meerdanvlees.nl
10
Que experiencia tan agradable.
Het is feest wanneer ik een bestelling bij jullie plaats, een échte verheuging en blijdschap alleen bij het zien van een zorgvuldige, keurige en vooral hygiënische verpakking. Allemaal werk van personen die een goed oog voor details hebben, die precies weten wat de klant(en) van hem verwacht verwacht(en). SUPERRRRRRRRRRR. GOGOGOGOGO. Tremendo. Gracias. Y sigue p'alante.
Reactie bekijken
Onze reactie

Muchísimas gracias por su compra y su amable comentario! Haremos todo lo posible para mantener usted tan satisfecho!

- Oss
#organization Meerdanvlees.nl
10
Wat een genot
Mijn bestelling kwam op de dag die ik aangegeven had wat ik als erg prettig ervaren heb. Alles was netjes ingepakt in de doos met koolelementen en dan ook nog per portie verpakt dus kon het zo in de vriezer doen. En dan ook nog kwaliteit wat wil je nog meer ;)
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor deze tien! Tje, wat wil je nog meer....hmmm...nog vaker bestellen en nog vaker genieten van onze heerlijke producten?:)

- Oudenbosch
#organization Meerdanvlees.nl
10
Perfect
Het beste vlees wat ik ooit heb gehad.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Ontzettend bedankt!

- Almelo
#organization Meerdanvlees.nl
7
tevreden
een aantal producten waren niet gekoeld maar klaarblijkelijk bevroren verzonden. Bij aankomst was een deel half ontdooit.Kreeg direct een goede uitleg van de klantenservice n.a.v. bovenstaande.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw recensie! U had vragen over producten die niet diepgevroren zijn aangekomen. Met deze mail willen we graag uw twijfels wegnemen.De producten die bevroren bij ons vertrekken kunnen inderdaad onderweg geheel of gedeeltelijk ontdooien. Onze verpakking is gericht op het 48 uur lang behouden van een temperatuur die vergelijkbaar is met uw koelkast. Zo staat het ook op onze site vermeld: bij ieder product kunt u zien of het bevroren of gekoeld vertrekt, in de uitleg over onze werkwijze staat te lezen dat onze verpakkingen ingericht zijn om een koelkast na te bootsen (dus niet een diepvries). Dit is een bewuste keuze van ons bedrijf, die te maken heeft met het feit dat meer dan 90% van onze producten vers gekoeld worden geleverd. We hebben u via e-mail wat printscreentjes ter verduidelijking gestuurd.Meer informatie hierover kunt u vinden onder deze link: https://www.meerdanvlees.nl/klantenservice/faqs/We hopen hiermee uw twijfels weggenomen te hebben.

- Nunspeet
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3119 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl