Heerlijk, in het seizoen: Asperges van eigen bodem! We kennen natuurlijk allemaal de klassiekers, Asperges met ham en ei, asperges met hollandaisesaus. Maar er is zoveel meer, kijk naar onze recepten. Deze keer gaan we de tuin in, met een sappige ribeye, crème fraîche en witte wijn. Gaat u mee?
Rib-eye, hoe maak je die klaar op de grill?
Verschillende wegen leiden naar Rome. Toch is het handig een aantal kleine zaken in de gaten te houden. Gebruik een mooi stuk vlees. U kunt ervoor kiezen vlees te nemen dat al op maat gesneden is (geportioneerd) of u kunt een heel stuk rib-eye bestellen en zelf uw porties bepalen (aan stuk).
Niet te dun
Rib-eye is echt steakvlees. Snij uw porties dus vooral niet te dun – uw vlees moet mooi kunnen garen aan de buitenkant en binnenin mooi rosé blijven. Dan is uw vlees op zijn best.
Kamertemperatuur
Zorg er altijd voor dat uw vlees op kamertemperatuur is voordat u gaat bakken. Hoe kouder het vlees in de kern, hoe moeilijker het is om het egaal te garen.
BBQ of grillplaat?
BBQ natuurlijk! Dan heeft u meteen uw eigen heerlijke rooksmaak aan het vlees. Maar ja, het is ook wel ens winter, of het regent…in dat geval kunt u prima met een grillplaat op uw fornuis aan de slag.
Kernthermometer
Altijd handig! Zo krijgt u uw vlees precies zoals u het hebben wilt. Voor een rib-eye moet u rekenen op een kerntemperatuur van rond de 50-55℃.
Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie. Leg de asperges hierin en breng aan de kook. Kook gedurende 5-6 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan. Haal de asperges uit het kookvocht. Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.
U kunt beginnen met geportioneerde ribeye’s en met ribeye uit één stuk. Haal het vlees uit de verpakking en laat het even bijkomen. Dep overtollig vocht weg met keukenpapier. Snij met een scherp vleesmes in één mooie, vloeiende beweging 4 moten vlees van rond de 200 gram af. Kruid deze, knijp er wat verse knoflook over uit en wrijf ze licht in met olijfolie. Wij raden onze meerdanvlees.nl kruidenmix aan, maar zout en peper zijn ook heerlijk. Uw eigen kruidensamenstelling of dry rub kan natuurlijk net zo goed.
Nu is uw steak gaar. Alleen bevindt het vocht zich nu bijna volledig in het midden en nauwelijks aan de rand, doordat de buitenkant is blootgesteld aan hoge hitte. Door het vlees onder aluminiumfolie 5 minuten te laten bedaren (rijpen), komen alle sappen weer op hun plaats en is de steak overal even mals. Klaar!
Maak een mooie gladde bearnaisesaus zoals in ons recept.
Serveer de ribeyes, eventueel mooi getrancheerd, met de bearnaisesaus. Een mooie garnituur hierbij is aardappelpuree (zie recept) of pommes frites (zie recept).
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.