Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Bereidingswijze

Ook bekend als Risotto allo zaffrano

Een woord vooraf:
Risotto alla Milanese (of “allo zafferano”) is een typisch gerecht uit de keuken van de Italiaanse provincie Lombardije. Het mag met recht gesteld worden, dat deze risotto met saffraan de risotto bij uitstek is, de koning onder de risotto’s.

Risotto vraagt om een bepaalde soort rijst: in ieder geval een Italiaanse, en dan, afhankelijk van de soort risotto, een iets droogkokende, zoals de Carnaroli, of een iets compacter blijvende voor nattere risotto’s (risotto all’onda), zoals deze risotto alla Milanese. Voor dit laatste soort rijstgerechten gebruiken we het liefst riso Vialone Nano. Als u die niet kunt vinden, gebruik dan carnarolirijst. Als laatste alternatief kunt u kiezen voor arboriorijst, hoewel die eigenlijk meer voor salades is.

Wat de kaas betreft is de situatie iets minder gecompliceerd: Niemand zal het hardop zeggen, maar Parmezaan, Grana Padano en Lodigiano doen elkaar niet erg veel. Deze kazen, in het rijpingsstadium waarin ze doorgaans hier te lande te koop zijn, verschillen ietsjes van smaak, maar niet genoeg om je druk om te maken. ALS u Lodigiano vindt, gebruik die dan. Zo niet, neem één van de alternatieven.

Stap voor stap

Bereiding

  • Leg 16 draden saffraan in een kommetje en giet er kokendhete bouillon overheen.
  • Zet een pan met vrij hoge rand met het beenmerg en 50 gram boter op een laag vuur .
  • Doe de gehakte ui erbij.
  • Langzaam laten sudderen gedurende 15 minuten zonder de ui te laten kleuren.
  • Nu kunt u de ui eruit zeven en de rijst in het botermengsel gooien. De rijst moet enkele minuten in de boter sudderen onder constant roeren.
  • Nu zet u de warmtebron hoger en voegt u een pollepel kokendhete bouillon toe.
  • Blijf de rijst omscheppen op matig tot hoog vuur tot de bouillon verdampt is, en voeg weer een pollepel bouillon toe.
  • Ga zo door tot de rijst “al dente” (beet)gaar is.
  • Als laatste bouillon voegt u, door een zeefje, de bouillon uit het kommetje met de saffraan toe. Zo behoudt u de smaak van de saffraan optimaal.
  • Onder het roeren kan het gebeuren dat de rijst een klein beetje blijft plakken aan de bodem van de pan. Een beetje is niet erg. De echte risottokenners in Milaan weten dat “el gà de sàvé de tacào giò “, oftewel, vrij uit het Milaans dialect, hij een klein beetje naar aangebrand van onder moet smaken, om zich een echte risotto te mogen noemen.
  • Haal nu de pan van het vuur en voeg de rest van de boter en de helft van de (geraspte) kaas toe. Met een houten lepel door elkaar roeren tot u een smeuïg geheel krijgt (dit proces heet mantecare).
Risotto alla Milanese

Serveertip

Serveer in diepe borden, met geraspte kaas. Geef alleen een vork, en dek deze rechts in. Klaar!

Risotto alla Milanese

Wijntip

Rond Milaan zijn witte wijnen sterk vertegenwoordigd. Niet verwonderlijk dus, dat de Milanezen ook bij dit gerecht vaak witte wijn drinken. Toch komen de echte kenners met een ander advies: Een wijn uit Lombardije, dat wel. Maar rood en robuust, om de uitgesproken smaak van de kaas en de saffraan te kunnen ondersteunen. Een wijn die deze taak goed kan vervullen is een Cellatica Superiore , 30% Barbera, 30% Marzemino, 30% Schiava Gentile, een DOC uit de omgeving van Brescia. Deze wijn past overigens ook prima bij wild.

Vegetarisch Dit recept  heeft een vegetarische variant, zonder de mergpijpjes.

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Top!
Gemakkelijk te bestellen, snelle levering in een adequate verpakking, maar vooral .... een topkwaliteit vlees! Oma's suddervlees smaakte eindelijk weer eens als vroeger.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Nieuwe-Tonge
10
Super!
Makkelijke site, keurige verzending en heerlijk vlees!
Reactie bekijken
Onze reactie

Yep! En weer een tien! Heel hartelijk dank, onze moeite wordt beloond en dat doet enorm goed!

- Rijssen
10
Snel, goed en lekker
OP DE AANGEGEVEN DAG GELEVERD EN IN EEN PRIMA CONDITIE, VOORZIEN VAN KOELELEMENTEN.
Reactie bekijken
Onze reactie

Hartelijk dank voor deze dikke TIEN!

- SWALMEN
10
Gewoon heel goed!
Levering snel en goed service. Vlees van goede kwaliteit. Kopen met regelmaat en het is altijd goed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Amstelveen DOUZE POINTS! Dank u wel!

- amstelveen
9
Heerlijke Amerikaanse Rib Eye
Super vlees, op tijd en goed gekoeld geleverd. Aanrader.
Reactie bekijken
Onze reactie

Fijn dat u zo tevreden bent! Heel erg bedankt voor uw hoge waardering!

- Delfgauw
10
Mjam
Als Tukker in Limburg zoek je je suf naar fatsoenlijke bloedworst.. Hier gevonden en helemaal blij mee! Gauw nog eens bestellen :-)
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u! Mooi om the "heur'n"!:) Binnenkort staat ie weer online want het seizoen is in aantocht!

- Hoensbroek
10
Goede kwaliteit
Fijn dat jullie aanbod hebben in natriumarme producten
Reactie bekijken
Onze reactie

Graag gedaan!

- Rijssen
10
Lekker eten,perfect bezorgd
Perfect!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank!

- Groningen
9.2
3630 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10