Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Bereidingswijze

Ook bekend als Risotto allo zaffrano

Een woord vooraf:
Risotto alla Milanese (of “allo zafferano”) is een typisch gerecht uit de keuken van de Italiaanse provincie Lombardije. Het mag met recht gesteld worden, dat deze risotto met saffraan de risotto bij uitstek is, de koning onder de risotto’s.

Risotto vraagt om een bepaalde soort rijst: in ieder geval een Italiaanse, en dan, afhankelijk van de soort risotto, een iets droogkokende, zoals de Carnaroli, of een iets compacter blijvende voor nattere risotto’s (risotto all’onda), zoals deze risotto alla Milanese. Voor dit laatste soort rijstgerechten gebruiken we het liefst riso Vialone Nano. Als u die niet kunt vinden, gebruik dan carnarolirijst. Als laatste alternatief kunt u kiezen voor arboriorijst, hoewel die eigenlijk meer voor salades is.

Wat de kaas betreft is de situatie iets minder gecompliceerd: Niemand zal het hardop zeggen, maar Parmezaan, Grana Padano en Lodigiano doen elkaar niet erg veel. Deze kazen, in het rijpingsstadium waarin ze doorgaans hier te lande te koop zijn, verschillen ietsjes van smaak, maar niet genoeg om je druk om te maken. ALS u Lodigiano vindt, gebruik die dan. Zo niet, neem één van de alternatieven.

Stap voor stap

Bereiding

  • Leg 16 draden saffraan in een kommetje en giet er kokendhete bouillon overheen.
  • Zet een pan met vrij hoge rand met het beenmerg en 50 gram boter op een laag vuur .
  • Doe de gehakte ui erbij.
  • Langzaam laten sudderen gedurende 15 minuten zonder de ui te laten kleuren.
  • Nu kunt u de ui eruit zeven en de rijst in het botermengsel gooien. De rijst moet enkele minuten in de boter sudderen onder constant roeren.
  • Nu zet u de warmtebron hoger en voegt u een pollepel kokendhete bouillon toe.
  • Blijf de rijst omscheppen op matig tot hoog vuur tot de bouillon verdampt is, en voeg weer een pollepel bouillon toe.
  • Ga zo door tot de rijst “al dente” (beet)gaar is.
  • Als laatste bouillon voegt u, door een zeefje, de bouillon uit het kommetje met de saffraan toe. Zo behoudt u de smaak van de saffraan optimaal.
  • Onder het roeren kan het gebeuren dat de rijst een klein beetje blijft plakken aan de bodem van de pan. Een beetje is niet erg. De echte risottokenners in Milaan weten dat “el gà de sàvé de tacào giò “, oftewel, vrij uit het Milaans dialect, hij een klein beetje naar aangebrand van onder moet smaken, om zich een echte risotto te mogen noemen.
  • Haal nu de pan van het vuur en voeg de rest van de boter en de helft van de (geraspte) kaas toe. Met een houten lepel door elkaar roeren tot u een smeuïg geheel krijgt (dit proces heet mantecare).
Risotto alla Milanese

Serveertip

Serveer in diepe borden, met geraspte kaas. Geef alleen een vork, en dek deze rechts in. Klaar!

Risotto alla Milanese

Wijntip

Rond Milaan zijn witte wijnen sterk vertegenwoordigd. Niet verwonderlijk dus, dat de Milanezen ook bij dit gerecht vaak witte wijn drinken. Toch komen de echte kenners met een ander advies: Een wijn uit Lombardije, dat wel. Maar rood en robuust, om de uitgesproken smaak van de kaas en de saffraan te kunnen ondersteunen. Een wijn die deze taak goed kan vervullen is een Cellatica Superiore , 30% Barbera, 30% Marzemino, 30% Schiava Gentile, een DOC uit de omgeving van Brescia. Deze wijn past overigens ook prima bij wild.

Vegetarisch Dit recept  heeft een vegetarische variant, zonder de mergpijpjes.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Super
Mooi verpakt, volgens afspraak op de juiste data geleverd. Mooie kalkoen met een heerlijke vulling. Niets op aan te merken!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor u prachtige cijfer! Mooi om te horen! Happy Thanksgiving!

- Hillegom
9
Altijd weer goed .
Ik bestel elk jaar bij jullie , en ben een tevreden klant,
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zijn gek op tevreden klanten. Overigens - wat ons betreft hoeft u echt niet telkens een jaar te wachten, hoor....we zijn elke dag open!!:)

- Groningen
10
Perfect verpakt en sublieme smaak
Hertensucade gestoofd in bier en fond etc.; 4 uur in Aga-oven van 100 graden, kon met de achterkant van het mes gesneden worden. Fantastisch stuk vlees, echt sublieme smaak! Overigens was alles enorm goed verpakt. Hert was nog beetje bevroren en heb ik daags na de levering gestoofd. De kalfsschenkel en sukadelapjes heb ik in de vriezer gedaan, in de hoop dat dit vlees niet eerder bevroren is geweest. Dat weet ik eigenlijk niet.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw mooie recensie! Of producten bij ons vers gekoeld of diepgevroren vertrekken kunt u per product zien op de desbetreffende productpagina. Wat betreft uw twijfels over diepvries en (her)invriezen - u kunt daar een heleboel over vinden op onze pagina met veelgestelde vragen: http://www.meerdanvlees.nl/klantenservice/faqs

- Avenhorn
10
Super
Heerlijk vers vlees op tijd geleverd
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk bedankt. We blijven ons inzetten voor uw steun en vertrouwen. Klaar voor de feestdagen? Wij in ieder geval wel!:)

- Hobrede
10
Geweldig
Mooi verzorgd vlees, gehakt op een fijne manier gedraaid en heerlijk rul te bakken.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Hartelijk dank! Inderdaad, wij hechten veel waarde en besteden veel aandacht aan ons eigengemaakte gehakt. Gemaakt van stukjes vlees uit eigen productie en dus supervers!

- Nuth
10
Top kwaliteit.
Vlees besteld en keurig geleverd ( goed gekoeld )en mooi stuk vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!!

- Alkmaar
7
Goed
L.S., Ik had dezelfde bestelling gedaan als die van 05-06. Echter nu waren de kalfsoesters itt vorige keer niet per stuk verpakt , wat we wel graag gewild zouden hebben.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte klant, Dank u wel voor uw bericht. Jammer dat we niet hebben voldaan aan uw verwachtingen. We hebben het even nagekeken op de factuur (zie ook onze aparte e-mail hierover). U heeft gekozen voor de standaard verpakkingsoptie. Die is altijd automatisch “samen verpakt”. IN de mail hebben we u een screenshot van de productpagina gestuurd met uitleg. Ook bij een herhaalorder is het van belang dat u zelf de juiste optie kiest. Het systeem schakelt automatisch terug naar de standaard optie. We hopen u hiermee iets meer op weg te hebben geholpen.

- Hengelo Ov
10
Super en aardig aan te telefoon
Heel klantvriendelijk
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Een tien voor klantvriendelijkheid! Die hadden we nog niet. Wel voor kwaliteit, verpakking, prijsniveau, assortiment en gemak maar nu zit de hele klantenservice te glunderen!! Heel blij mee!

- Haarlem
9.2
3434 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10