Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Roasted Turkey – kalkoen voor Thanksgiving en Kerst

Roasted Turkey – kalkoen voor Thanksgiving en Kerst

Bereidingswijze

Roasted Turkey op z’n Amerikaans: echt iets voor Thanksgiving!
In de Verenigde Staten is kalkoen het gerecht bij uitstek voor Thanksgiving, de dag waarop het volk God of het lot dankt voor de goede oogst. Daarbij hoort kalkoen. Het is zo populair dat de President van de Verenigde Staten elk jaar als symbolisch gebaar één kalkoen officieel gratie verleent. Deze kalkoen mag dan de rest van zijn leven doorbrengen op de prairie en mag niet meer worden ingezet als voedsel.

Thanksgiving: hebben de Nederlanders dat bedacht?
Thanksgiving met kalkoen is ook bij ons een traditie aan het worden. De combinatie van een feest en een maaltijd is natuurlijk niet nieuw. Hoe Thanksgiving precies is begonnen is niet helemaal duidelijk. Volgens sommigen waren het de Pilgrim Fathers die na hun tocht naar Amerika op de Mayflower God dankten voor een goede nazomer, zodat er toch nog geoogst kon worden na al hun ontberingen. Anderen zeggen, en dat vinden wij leuker, dat de traditie een verbastering is van de viering van het Leidens Ontzet op 3 oktober, dat tot op de dag van vandaag in Leiden wordt gevierd met een kerkdienst en een maaltijd. Nederlandse emigranten zouden deze traditie hebben meegenomen naar Amerika en daar hebben voortgezet.

Stap voor stap

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 210° C. Spoel de kalkoen af onder koud stromend water en maak hem goed droog met keukenpapier. Zorg ervoor dat de kalkoen ook van binnen goed schoon is. 

 

Bereiding

Vul de kalkoen met de peterselie en de rozemarijn. Bind de poten van de kalkoen eventueel  af met rolladetouw.

Leg de grof gehakte ui, de selderij en de wortel in een braadslee. Leg de kalkoen er  bovenop. Besprenkel de kalkoen met de olijfolie. Wrijf de olie goed in de huid met een vlakke hand. Kruid de kalkoen met zout en peper of met onze vleeskruidenmix. Plaats in de oven en braad 30 to 45 minuten zonder af te dekken. Voeg nu de bouillon toe en bedek de braadslee lichtjes met aluminiumfolie.  Breng de temperatuur terug tot 180° C en braad de kalkoen in ongeveer 2 uur gaar totdat de kerntemperatuur in de dij rond de 65° C graden is. Raadpleeg eventueel onze kerntemperaturentabel. Klaar!

Serveertip

Laat de kalkoen 30 minuten rusten voor u hem aansnijdt. Verwijder de kruiden uit de buikholte, deze zijn niet eetbaar en hebben hun dienst gedaan. Trancheer en serveer met de jus en de groenten. Zoete aardappel is hierbij erg lekker. Een puree bijvoorbeeld. Traditioneel wordt deze kalkoen ook geserveerd met veenbessen. Een pumpkin pie (een taart van pompoen) is ook vaste prik op deze dag.

Wijntip

Kalkoen, hoe eigenwijs bij leven, zo gemakkelijk op de hand na zijn dood: Een rode wijn heeft de voorkeur, maar binnen deze categorie kan werkelijk alles. Denk aan een Graves, een Chambolle-Mussigny, een Brouilly, een Cadillac, zelfs een Margaux hoeft zich hier niet te schamen voor deze combinatie. Witte wijn kan ook, maar hier is de keuze veel beperkter. Een Faugères kan, een Ladois, en een vrij grote reeks witte wijnen uit de Rhônevallei kunnen het aan, bijvoorbeeld uit de Ardèche.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Zeer verzorgd
Zeer verzorgd ingepakt en het vlees was van hoge kwaliteit, zeker voor herhaling vatbaar
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Amsterdam
10
Helemaal perfect!
Het was de eerste keer dat ik vlees bestelde op internet. Ivm temperatuur vond ik dat wel spannend. Maar dit was zo perfect ingepakt en gekoeld dat ik daar geen twijfel over heb dat het koel genoeg is gebleven.
Reactie bekijken
Onze reactie

The proof of the pudding is in the tasting! Blij dat we u hebben kunnen overtuigen! Inderdaad, onze piepschuimen dozen zijn speciaal ontwikkeld om gedurende 48 de temperatuur van uw koelkast na te bootsen. Meer dan genoeg tijd om uw bestelling koel bij u aan de deur te krijgen, dus.

- Marknesse
10
Excellent
Goede producten, goed verpakt. Till next time
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Wat een feest! Dank voor uw reactie en inderdaad, graag tot spoedig!

- Utrecht
10
Goede producten en top service
Meerdanvlees heeft een uitgebreid assortiment en kan snel leveren. Ook fijn dat je zelf je leverdatum kan kiezen. Je wordt ook goed op de hoogte gehouden van de voortgang van de order. En de kwaliteit van de producten is natuurlijk goed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- WAALWIJK
10
Alles volgens afspraak
Correct
Reactie bekijken
Onze reactie

Een tien! Dank u wel hoor!

- Enter
10
Altijd goede kwaliteit
Op tijd bezorgd en goede kwaliteit
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze hoogst mogelijke score!

- Opmeer
9
Mooi vlees
Goed kwaliteit vlees. Snel geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Putten
10
Uitstekend, snelle levering
Het juiste product die ik wou hebben gekregen. Super!
Reactie bekijken
Onze reactie

Thank you veru much for your kind words!

- Groningen
9.2
3622 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10