Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Ropa vieja

Ropa vieja

Bereidingswijze

Een typisch Cubaans gerecht

Oude vodden
Letterlijk betekent ropa vieja “oude vodden”. Een tegenhanger van de Italiaanse “Straccetti” Het is een origineel Spaans liflafjes-recept. Het werd vroeger gemaakt om restjes te verwerken en was bij uitstek geschikt voor pioniers, zeelieden en vroege kolonisten.

Alom bekend
U kunt ropa vieja overal tegenkomen, van Barcelona tot Santo Domingo, van Mexico tot Tierra del Fuego. Dat is ook de reden waarom er inmiddels een heleboel verschillende varianten van bestaan. Zelfs de hoofdingrediënt, het vlees zelf, is in het ene land van het rund, en in het volgende van het varken. Ropa Vieja wordt dus overal gegeten waar de Spanjaarden hun nederzettingen hebben of hadden. De twee plaatsen waar het een prominente plaats in de nationale keuken heeft gekregen zijn toch wel de Canarische eilanden en Cuba.

Het beste recept
Het Cubaanse recept spreekt ons het meeste aan. Ik moet er wel bijzeggen – er is discussie over de gember. Ik vond het prima passen, maar veel Cubanen vinden het overbodige luxe. Als we de Cubaanse emigranten in Florida mogen geloven dan is het meest geschikte vlees de flank steak. Rundvlees is echter voorlopig nog even op de bon in Cuba. Dus het kan ook van ander vlees. Probeer eens halskarbonade, ossenstaart, varkensnek, ribstuk, enz. Het meest smakelijke, in mijn ogen, is waarschijnlijk ossenstaart, maar je haalt je een hoop werk op de hals!

Platano, moros y cristianos
Wie  op Cuba is geweest weet het – naast ropa vieja zijn er nog twee zaken die als nationale dis de boventoon voeren: rijst met bruine bonen (moros y cristianos – klik voor het recept) en gebakken bakbanaan (platano). Deze twee worden dan ook traditioneel samen met ropa vieja geserveerd.

Stap voor stap
Het is geen moeilijk recept. Je moet er wel even bijblijven. Scroll naar beneden en we laten u stap voor stap zien wat de bedoeling is.

Stap voor stap

Ropa vieja

Snij de groenten.

Ropa vieja

Braad het vlees snel in wat olie aan in een braadpan. Haal de pan van het vuur, temper de warmtebron tot ongeveer laag-gemiddeld. Doe de grof gesneden ui in de pan, de laurier, een el. suiker, een flink snufje zout, en genoeg WARME bouillon of WARM water om het vlees bijna helemaal te bedekken

Ropa vieja

Doe het deksel op de pan en laat het vlees zachtjes koken tot het helemaal gaar en zacht is. Haal het daarna uit de pan, en leg het apart. Laat de bouillon inkoken tot er ongeveer 150 ml over is. Giet de bouillon over in een kan en laat deze afkoelen.

Ropa vieja

Doe nu de andere, fijngesnipperde ui in de pan samen met gember en de knoflook en roerbak dit mengsel met een flinke hoeveelheid olijfolie totdat de ui goudkleurig is.

Ropa vieja

Voeg peper uit de molen toe, kaneel, en paprikapoeder en bak nog een halve minuut door.

Ropa vieja

Voeg nu de wortel,  de knolselderij, de paprika en de tomaten toe en laat het geheel stoven tot de wortel gaar is en het mengsel dikker wordt.

Ropa vieja

Zodra het vlees min of meer afgekoeld is trek je het met de hand (of met 2 vorken) uit zijn verband. U moet een bergje vleesdraadjes overhouden. Zenen en vetranden kunnen worden weggegooid.

Ropa vieja

Nu doen we het vlees bij de groenten en verwarmen we het geheel. Met de overgebleven bouillon regelen we de smeuïgheid. Het moet een beetje nat aanvoelen, zo ongeveer als een niet al te vochtige ratatouille. Met de Tabasco de scherpte en de zuurtegraad regelen. Klaar!

Ropa vieja

Serveertip

Serveer met rijst. Zoals gezegd: de Cubanen eten er graag moros y cristianos (witten en zwarten) bij, oftewel witte rijst met zwarte bonen. Klik hier voor het recept.

Ropa vieja

Wijntip

Als u ECHT op de Cubaanse tour wilt, zou u hier eigenlijk rum bij moeten drinken, en wel de beruchte Havana Club. Voor een wat mildere benadering raden wij een Spaanse wijn aan. Een Rioja zou kunnen. Een Sangre de Toro van Torres kan ook prima. 

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
8
Gewicht klopt niet allemaal.
Van het ene wat meer en het andere wat minder. Kan wel meer dan 10% zijn.
Reactie bekijken
Onze reactie

Hè, wat jammer nou weer dat we dit van u moeten horen via de recensies! Wij hebben een gouden regel: inderdaad, het is heel moeilijk om het gewicht van vers vlees op de gram precies uit te kienen - het ene beestje is het andere niet. Maar....de regel is: krijgt u teveel, dan is dat voor onze rekening, krijgt u te weinig, dan behoort u daarvoor geld terug te krijgen. Onze elektronische weegsystemen vangen het grootste gedeelte van producten met ondergewicht af. Heel af en toe schiet er eentje tussendoor. Gewoon aan de bel trekken hoor! U heeft recht op compensatie!

- Lisse
9.2
2923 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10