Basisrecept uit de Franse keuken
Roux is de basis van tal van sauzen en gerechten uit de Franse en Italiaanse keuken. Het is een bindmiddel, een ‘papje’ van meel en boter, meestal in een verhouding van 5:6, dat gebruikt wordt om allerlei vloeistoffen te binden tot een dikke gladde saus.
Afhankelijk van de mate waarin men de bloem in de bruisende boter laat garen en kleuren, onderscheidt men drie verschillende rouxsoorten:
De roux voorzichtig laten garen gedurende een paar minuten. Hiermee gaart de bloem en verwijnt de bloemsmaak. Afhankelijk van het gewenste resultaat laat u de bloem wel of niet op kleurkomen alvorens u de roux verder verwerkt.
Haal de pan van het vuur en laat de roux afkoelen tot lauwwarm of koud.
Breng in een andere pan een vloeistof, bijvoorbeeld bouillon of melk, aan de kook. De kokende vloeistof toevoegen aan de roux. Goed mengen met een garde en opnieuw aan de kook brengen. Uw saus begint te binden. Enkele minuten blijven roeren terwijl de saus indikt. Breng op smaak. Klaar.
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.