De Russische variant van huzarensalade
Slaatje?
Wie kent het niet? Een oer-Hollands gerecht, dat bij tijd en wijle op iedere tafel verschijnt. Zó ingeburgerd dat iedere familie wel zijn eigen recept heeft.
In andere taalgebieden staat de salade echter ook wel als Russische salade bekend. De Fransen noemen het “salade Russe”, de Italianen “insalata Russa”. Alleen de Russen kennen die benaming weer niet: zij prefereren de naam “Stolichnyj Salat” (Russ. столичный салат – Hoofdstedelijke salade) of Salade Olivier (Russ. Салат Оливье), waarvan hier het recept.
Salade Olivier (Spreek uit als Salat Alivjee) is in Rusland een haast verplicht gerecht op Nieuwjaarsavond en andere feestdagen. Het is genaamd naar de vermoedelijke “uitvinder”, Lucien Olivier, eigenaar van het Franse restaurant “Hermitage” in de 60-er jaren van de 19e eeuw in Moskou.
Puristen zullen u allemaal kunnen vertellen wat er wel en niet in een échte “olivier” hoort; in werkelijkheid heeft elke familie haar individuele recept inmiddels zo verbasterd dat nogal wat varianten voorkomen.
.
Parmentier snijden
Bereiding:
Vlak voordat u opdient:
Dit recept heeft een vegetarische variant. Laat dan de worst achterwege.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Hartelijk dank voor deze dikke TIEN!