Cruceta (secreto) de cerdo ibérico a la plancha
The secreto, gesneden uit de schouder, heet niet voor niets zo: het woord betekent geheim in het spaans: het is een plat, klein stuk dat alleen door een ervaren slager gevonden kan worden. Het kan op de grillplaat en in een koekenpan met dikke bodem, liefst zonder aanbaklaag. Kan ook op de BBQ, al levert het vet dat er uitloopt wel een uitdaging: organiseer uw barbecue met zijdelings vuur en een lekbak.
Er zijn in de Iberische keuken tal van recepten voor dit overheerlijke stukje vlees. Iedere kok geeft er zijn eigen draai aan. Ik ben van mening dat we de keuken van de Extremadura het meest respecteren door het recept zo simpel mogelijk te houden: een stukje vlees, een paar plakjes gegrilde groenten, misschien wat rijst, meer heeft het eigenlijk niet nodig.
Mooi stukje vlees. Laat op kamertemperatuur komen. Zout en peper bij de hand, of onze overheerlijke kruidenmix natuurlijk. Een takje verse rozemarijn en origano kunnen geen kwaad!
Een typisch bijgerecht van vlees “a la plancha” zijn gegrilde groenten. Zorg dus voor een pastinaakje, een aubergine, een courgette, wat zoete paprika, en dergelijke. Maak er een mooi kleurenpalet van. Geniet van het beeld en mijmer weg denkend aan Mirò, Picasso, Dalì…. Maak de groenten schoon en snij ze in plakken van nèt geen centimeter. De paprika maken we vrij van pitjes en kroon en snijden we in repen.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Hartelijk dank voor deze dikke TIEN!