Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Spezzatino con i piselli

Spezzatino con i piselli

Bereidingswijze

Italiaanse variant van hachee

Spezzatino. Heerlijk. Gemaakt, meestal, van blank of rosé kalfsvlees (wat de Italianen resp. vitella en vitellone noemen). Slow cooking, uiteraard. Spezzatino wordt door heel Italië gegeten. Vaak met puree, in wat koudere periodes ook wel met polenta.

Meestal wordt spezzatino gestoofd met (verse) doperwten: Spezzatino con i piselli. Een iets minder zoete variant is Spezzatino e fave, met tuinbonen. Wij hebben hier een variant gemaakt met verse tuinbonen. In het recept kunt u gerust de tuinbonen vervangen met dezelfde hoeveelheid doperwten. De spezzatino zal dan iets zoeter uitvallen.

Spezzatino is langzaam gegaard. Het behoeft daarom vlees met een hoop collageen. Het liefst dus uit de voorkant van het kalf. Wij hebben hier gekozen voor onderrib van het kalf (zie foto’s). Met ossobuco kan het echter ook prima. Met ossobuco heeft u een extra uitdaging en een extra voordeel: u moet tegen het einde van de kooktijd het vlees van de botten afhalen en delen in grove stukken. Botten verwijderen. Daar staat tegenover dat u het beenmerg in de spezzatino kunt verwerken en dat is heerlijk!

Stap voor stap

Spezzatino con i piselli

Het vlees

Begin met een mooie kalfsonderrib of met een paar ossobuco’s.

Spezzatino con i piselli

Snijden

Snij de onderrib in blokjes van 3 cm. De ossobuco laat u heel; die kunt u beter tegen het einde van de kooktijd delen.

Spezzatino con i piselli

Aanzetten

Doe de olie en de teentjes knoflook in een grote braadpan en bak het op heet vuur snel aan. De olie moet niet verbranden, maar te langzaam vuur is ook niet goed: dan verliest het vlees teveel vocht en moet het aanzienlijk langer stoven om weer mals te worden. Haal vervolgens het vlees uit de pan en laat rusten. Verwijder de knoflook. Die gooien we weg.

Spezzatino con i piselli

Ui fruiten

Verlaag de warmtebron en fruit voorzichtig de sjalot.

Spezzatino con i piselli

Vlees terug

Doe het vlees er weer bij.

Spezzatino con i piselli

Afblussen

Laat alles weer op temperatuur komen, hussel goed door elkaar en blus af met de witte wijn. Laat de wijn even “uitwaaien”: het gaat om de smaak, niet om het vocht en ook niet om de alcohol.

Spezzatino con i piselli

Sugo erbij

Voeg nu de sugo toe. U kunt ook passata di pomodoro gebruiken, maar aangezien die niet gaar is zal alles wat zuurder uitvallen en wellicht een schepje suiker nodig hebben. Roer weer goed door elkaar. Let op het vuur – de sugo mag niet aanbranden.

Spezzatino con i piselli

Brodo vegetale erbij

Nu mag de groentenbouillon erbij. Zorg dat alles mooi onder het vocht staat.

Spezzatino con i piselli

Slow cooking

Stoven maar! Nét tegen de kook aan. Het moet heel voorzichtig bubbelen. Reken op minstens 1,5 uur. Voeg na een uurtje de erwten toe. Mocht het geheel teveel indikken, voeg dan nog wat groentenbouillon toe. Blijf het vlees proberen – u merkt zelf wanneer het heerlijk gaar is: het vlees moet smelten op uw tong. Heeft het langer nodig? Niet ongeduldig worden. Gewoon doorstoven. Het is de moeite waard. Mocht de saus te dun zijn, maak dan een papje met bloem en bindt de saus daarmee een beetje. Hou het geheel op smaak met zout.

Heeft u spezzatino gemaakt met ossobuco, dan is nu het moment aangekomen om de ossobuchi uit de pan te halen, goed uit te laten lekken, het bot te verwijderen en het vlees te snijden en terug te doen in de saus. Als laatste lepelt u dat heerlijke beenmerg uit de botjes en dat roert u door de spezzatino. Klaar!

Spezzatino con i piselli

Serveertip

Serveer met veel polenta of puree.

Spezzatino con i piselli

WIjntip

Rood, fruitig, stevig, Italiaans: Dolcetto d’Alba, Nero d’Avola, Chianti Classico, Sangiovese.

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van ons vleesabonnement

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?

10
Super
Na fout in bestelling, monnik alles snel weer omzetten. Daarin werd ik goed geholpen!Heerlijk vlees, genoten.
- Markelo
9
Great! I will try next time
I like everything so far. But I just hope the delivery box is made of cardboard, instead of Styrofoam. (for the sake of the environment) If the [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Thank you for your kind advice and high appreciation! You are right, the styrofoam box is a concern to many. We have therefore looked at various alternative options that are economically viable. We have found just one for now, as cardboard, paper, wool lining and hemp all have their own challenges: https://livingpackets.com/ We have invested in this fantastic initiative and would recommend everybody to do the same. As soon as they roll out this outrageous new idea we will be amongst the first to implement it.A positive note: EPS (polystyrene) used in our boxes is currently being recycled 100% in the concrete industry for the production of light weight concrete mix for e.g. parking garages and bridges. For the time being, that's the best we can do. The cooling elements, as you probably know, can be returned to us. For more information on that please see: https://tinyurl.com/koelelement

- Eindhoven
10
zeer goed
ik bestel regelmatig en alles is met grote zorg verpakt zodat het vlees/vis echt vers aankom, absoluut een aanrader voor iedereen die makkelijk en echt [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- HEERJANSDAM
10
Al jaren een vertrouwd adres!
Ik bestel al jaren online en ben nog nooit teleurgesteld geweest over de kwaliteit. Altijd heerlijk vlees. Als we mensen uitnodigen voor een barbecue vragen ze [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Ontzettend bedankt!

- Bornerbroek
9
Zeer goed
Mooie lamsracks
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering. Af en toe dan zijn er van die recensies bij waar je het water van in de mond loopt. Dit is er zo een. We moesten ineens aan lamsracks denken en die zijn inderdaad zoooooo lekker....:)

- MAASTRICHT
10
Service en timing was geweldig,
Het product was keurig verpakt en gekoeld met koelelementen geleverd.Netjes en optijd.Een aanrader
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!

- Willemstad (nb)
10
Heerlijk kalfswang
De eerste keer dat we hier vlees hebben besteld was Kalkoen voor kerst. De kalkoen werd persoonlijk afgeleverd wat heel vriendelijk was. Maar belangrijker, de [...]
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank voor uw uitvoerige feedback! Zo te zien bent u een kenner en zit u niet om een recept verlegen maar toch... Recept voor pulled pork staat hier:https://www.meerdanvlees.nl/recept/real-texas-pulled-pork-uit-de-oven/

- Waalwijk
10
Goed vlees, netjes verpakt
We bestellen er al een aantal jaren, voornamelijk voor de feestdagen.Smaakt goed, netjes verpakt, keuze in hoeveel gram
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Met een recensie als de uwe is het toch elke dag feest? Dus wat ons betreft: nog vaker bestellen dan maar!:)

- Raalte
10
Altijd prima vlees
Altijd prima vlees.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

Weer een tien! Namens ons hele team ontzettend bedankt!

- ZAANDAM
10
Afgeleverd op tijd en juiste temperatuur.
Mooie kwaliteit van vlees. Lekker genoten van de bbq.
Reactie bekijken Reactie verbergen
Onze reactie

"Afgeleverd op tijd", da's een compliment aan het adres van PostNL. We geven het graag door. Heel hartelijk dank voor uw hoge waardering!

- Emmeloord
9.2
2908 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10