Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Spezzatino con i piselli

Spezzatino con i piselli

Bereidingswijze

Italiaanse variant van hachee

Spezzatino. Heerlijk. Gemaakt, meestal, van blank of rosé kalfsvlees (wat de Italianen resp. vitella en vitellone noemen). Slow cooking, uiteraard. Spezzatino wordt door heel Italië gegeten. Vaak met puree, in wat koudere periodes ook wel met polenta.

Meestal wordt spezzatino gestoofd met (verse) doperwten: Spezzatino con i piselli. Een iets minder zoete variant is Spezzatino e fave, met tuinbonen. Wij hebben hier een variant gemaakt met verse tuinbonen. In het recept kunt u gerust de tuinbonen vervangen met dezelfde hoeveelheid doperwten. De spezzatino zal dan iets zoeter uitvallen.

Spezzatino is langzaam gegaard. Het behoeft daarom vlees met een hoop collageen. Het liefst dus uit de voorkant van het kalf. Wij hebben hier gekozen voor onderrib van het kalf (zie foto’s). Met ossobuco kan het echter ook prima. Met ossobuco heeft u een extra uitdaging en een extra voordeel: u moet tegen het einde van de kooktijd het vlees van de botten afhalen en delen in grove stukken. Botten verwijderen. Daar staat tegenover dat u het beenmerg in de spezzatino kunt verwerken en dat is heerlijk!

Stap voor stap

Spezzatino con i piselli

Het vlees

Begin met een mooie kalfsonderrib of met een paar ossobuco’s.

Spezzatino con i piselli

Snijden

Snij de onderrib in blokjes van 3 cm. De ossobuco laat u heel; die kunt u beter tegen het einde van de kooktijd delen.

Spezzatino con i piselli

Aanzetten

Doe de olie en de teentjes knoflook in een grote braadpan en bak het op heet vuur snel aan. De olie moet niet verbranden, maar te langzaam vuur is ook niet goed: dan verliest het vlees teveel vocht en moet het aanzienlijk langer stoven om weer mals te worden. Haal vervolgens het vlees uit de pan en laat rusten. Verwijder de knoflook. Die gooien we weg.

Spezzatino con i piselli

Ui fruiten

Verlaag de warmtebron en fruit voorzichtig de sjalot.

Spezzatino con i piselli

Vlees terug

Doe het vlees er weer bij.

Spezzatino con i piselli

Afblussen

Laat alles weer op temperatuur komen, hussel goed door elkaar en blus af met de witte wijn. Laat de wijn even “uitwaaien”: het gaat om de smaak, niet om het vocht en ook niet om de alcohol.

Spezzatino con i piselli

Sugo erbij

Voeg nu de sugo toe. U kunt ook passata di pomodoro gebruiken, maar aangezien die niet gaar is zal alles wat zuurder uitvallen en wellicht een schepje suiker nodig hebben. Roer weer goed door elkaar. Let op het vuur – de sugo mag niet aanbranden.

Spezzatino con i piselli

Brodo vegetale erbij

Nu mag de groentenbouillon erbij. Zorg dat alles mooi onder het vocht staat.

Spezzatino con i piselli

Slow cooking

Stoven maar! Nét tegen de kook aan. Het moet heel voorzichtig bubbelen. Reken op minstens 1,5 uur. Voeg na een uurtje de erwten toe. Mocht het geheel teveel indikken, voeg dan nog wat groentenbouillon toe. Blijf het vlees proberen – u merkt zelf wanneer het heerlijk gaar is: het vlees moet smelten op uw tong. Heeft het langer nodig? Niet ongeduldig worden. Gewoon doorstoven. Het is de moeite waard. Mocht de saus te dun zijn, maak dan een papje met bloem en bindt de saus daarmee een beetje. Hou het geheel op smaak met zout.

Heeft u spezzatino gemaakt met ossobuco, dan is nu het moment aangekomen om de ossobuchi uit de pan te halen, goed uit te laten lekken, het bot te verwijderen en het vlees te snijden en terug te doen in de saus. Als laatste lepelt u dat heerlijke beenmerg uit de botjes en dat roert u door de spezzatino. Klaar!

Spezzatino con i piselli

Serveertip

Serveer met veel polenta of puree.

Spezzatino con i piselli

WIjntip

Rood, fruitig, stevig, Italiaans: Dolcetto d’Alba, Nero d’Avola, Chianti Classico, Sangiovese.

Anderen bekeken ook

Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Dad’s BBQ
Barbecuegerecht Hoofdgerecht
Wishbone op de grill
Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Barbecuerecept Hoofdgerecht Russisch
Russische Shashlyk (Шашлык)
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

9
heerlijk !
wat een mooie oplossing om lekker vlees te verkrijgen. laatste periode veel "Supermarkt vlees" gegeten. dan is dit wel heel wat lekkerder. ga zeker nog een keer bestellen
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Heel fijn om te horen. Laten we het de supermarkten niet te zwaar aanrekenen. Je zult het maar moeten doen - enorme hoeveelheden verkopen, voor de laagst mogelijke prijs. Gelukkig mogen wij consumenten als u bedienen, die de kiloknaller voorbij zijn en zoeken naar topkwaliteit. Voor die mensen gaan wij op zoek; vaak eisen we eerste keus; regelmatig bieden we meer geld voor de kilo. Vlees hoeft niet elke dag, maar als het dan zover is, dan wel goed vlees. Vinden wij.

- midsland
10
Top vlees!
Aanrader.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel!

- Enter
10
Ziet er echt top uit, heerlijk vers vlees
Super netjes aangeleverd en mooi verpakt.over smaak valt niet te twisten maar zulk gehakt hebben we nog niet eerder gehad, en dan de kipfilet super mals. Vandaag wordt er op verjaardag van mijn dochter gehaktballetjes en kipsatetjes geserveerd, weet nu al dat de visite zal smullen van het heerlijke vlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze uitgebreide recensie. Ja, ons gehakt wordt dagvers gedraaid. Dat kan een supermarkt ons natuurlijk niet nadoen. Zijn we ook best trots op:) Nog gefeliciteerd met uw dochter!

- Heerhugowaard
10
Bestelling netjes afgeleverd
Netjes in koelbox geleverd op afgesproken dag
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Weer een tien!

- Den helder
10
Snelle levering
De bestelling werd snel geleverd. Het vlees zat in een koeldoos met koelelementen erbij. Al met al voor herhaling vatbaar
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We zitten klaar voor uw volgende bestelling!

- Eindhoven
10
Mooi stukje vlees
Prachtig mooi stukje vlees afgeleverd in een nette koelbox met een aantal koelelementen er bij in. Dat wordt weer smullen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een topscore. Zijn we enorm blij mee, dank u wel!

- Beuningen
10
Heel goed
Bestelling goed verpakt en netjes geleverd en kwaliteit is ook heel goed
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel erg bedankt. Weer een tien!

- Volendam
10
Wederom heel goed!
Wederom een prima levering met kwalitatief goed vlees. Prima spul!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor deze megascore!

- Soest
9.2
3519 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10