Echte Hollandse pot….of toch niet?
Zuurkool. Hollandser kan het niet. Toch? Nee, niet dus. De hele wereld eet het! Sauerkraut, choucroute, of de koude, Slavische variant – kvashennaya kapusta (квашенная капуста), het wordt allemaal gemaakt van witte kool en zout. Witte kool, buitenste bladeren eraf, kern eruit boren. Overgebleven bladeren fijnsnijden en zouten met ongeveer 1,5% zout. In een Keulse pot laten fermenteren tot de melkzuurbacteriën hun werk hebben gedaan.
Zuurkool is waarschijnlijk afkomstig uit Noord-China en met de Mongolen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. Zuurkool blijft heel lang goed en bevat vitaminen die scheurbuik voorkomen. Daarom was het lang een vast reisgezel van de grote zeevaart. Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd. In de Elzas de choucroute een specialiteit. In Italië wordt zuurkool eigenlijk alleen maar gegeten in het oorspronkelijk Oostenrijkse Alto Adige (Zuid-Tirol). Het heet daar crauti.
Snij de aardappels in stukjes en leg ze onderin de pan. Snij het spek in dikke plakken. Strooi er zout over en giet het water en de wijn erbij. Leg eerst de plakjes spek en daarna de hele worst op de aardappelen en voeg de zuurkool toe. Doe het deksel op de pan en laat het aan de kook komen. Laat het ongeveer 15-20 min koken tot het gaar is. Haal de worst en de plakjes spek eruit en houd ze warm. Stamp het geheel met een ouderwetse stamper, voeg eventueel wat boter toe. Breng op smaak met zout en peper. Maak de Casseler riblapjes even warm in de magnetron. Klaar!
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.