Ouderwets heerlijk!
Gebruik voor dit recept mooi rood vlees. Laat het van binnen rood of rosé, en na een korte periode van rust, wanneer de vleessappen zich hebben verdeeld over de vleesvezels, kan het op tafel.
Steak
Steak Béarnaise, Steak au poivre, er zijn aardig wat varianten: hoe dan ook een imposant stuk rundvlees, saignant gebakken in geklaarde boter, eventueel met een lekkere saus. Au poivre – op basis van peper, Béarnaise – met verse dragon, of gewoon “nature”. Voor de show hebben we bij deze steak nature een schepje gepureerde ratatouille geserveerd, maar een must is het niet. Hierbij, hoe kan het anders, verse frietjes.
Steak nature, dus. Over het algemeen gebruikt men hiervoor de tournedos of de biefstuk (kogel of bil). Wij laten u hier zien hoe mooi het wordt met biologische tournedos.
Kruid het vlees met zout of met onze heerlijke Meerdanvlees.nl vleeskruidenmix.
Pan:
Maak in een koekenpan (liefst met dikke bodem) de geklaarde boter zeer heet. Bak de steaks snel aan alle kanten bruin. Laat het vlees even op een laag pitje doorgaren tot het gaar aanvoelt (Kerntemperatuur 52° C). Haal het vlees uit de pan en leg het aan de kant. Gebruik een kernthermometer of de finger test.
Sous-vide:
Breng de steaks naar 48° C in uw sous-videbad. Verhit daarna boter in een pan en bak de steaks zoals gebruikelijk, maar dan alleen even om de buitenkant te kleuren.
U kunt natuurlijk prima gewoon de jus afblussen (deglaceren) met een paar lepels water. Gaat u voor de saus maak dan een ratatouille zonder vlees zoals aangegeven in het recept. Pureer deze met een staafmixer.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij een ambachtelijke slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd?
Weer een tien! Dank u wel voor uw hoge waardering!