Een heerlijke vis, zo op de barbecue
De steur was ten dode opgeschreven, door de eitjes die hij produceert: kaviaar. Er is eeuwenlang op hem gevist door reguliere vissers en stropers, tot er bijna geen een meer was. Gelukkig is inmiddels bekend hoe de steur ook kan worden gekweekt. Ook zijn tal van landen bezig met herintroductie. En dat is niets te vroeg: de steur kwam in de 17e eeuw ook gewoon nog in Nederland voor.
Omdat het dan toch hoofdzakelijk om de eitjes gaat, is de steur zelf vaak een bijproduct van de kaviaaroogst. En dat is totaal onterecht: het is een heerlijke vis. In opkomst. U zult zien dat er steeds meer van te krijgen zal zijn.
In sommige landen is de steur wat bekender dan in de Lage Landen. In de landen van de vroegere Sovjet-Unie staat de steur, in de vorm van Osetr, Sterlyad of Sevrjoega, nog wel eens hier en daar op de kaart van een restaurant. Meestal als gegrilde moot, als spies of als hoofdbestanddeel van een weergaloze vissoep uit die contreien – de oega of ukha (уха). zie daarover meer in ons recept.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.