Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Bereidingswijze

Italiaanse basissaus voor pasta en pizza

In ieder Italiaans huishouden wordt het gemaakt: Sugo. Het is de basissaus voor alle pastagerechten, voor pizza, voor polenta, noem maar op. Een heleboel sauzen, zoals “arrabbiata”, “marinara”, “puttanesca”, “boscaiola“, “Amatriciana” zijn afgeleiden van deze basissaus. Ieder gezin heeft zo zijn eigen recept. Sommige vinden een zoetere variant het lekkerst en zullen – in de seizoenen dat tomaten met veel zonuren niet te krijgen zijn – zelfs een schepje suiker toevoegen. Sommigen maken sugo met knoflook, anderen pertinent niet. Sommige families maken sugo van verse tomaten en conserveren deze. Vooral op het platteland ziet men dat veel. Anderen gebruiken gepelde tomaten uit blik, al dan niet voorgemalen (passato di pomodoro). In de grote steden wordt vaak het principe van de “sugo veloce” gehanteerd: een sugo die in een paar minuten wordt gemaakt door wat tomatenpulp aan te zetten met olijfolie eniets in te laten dampen in een koekenpan. Oma’s en moeders kijken hierbij hoofdschuddend toe en houden vast aan de ouderwetse manier: Hierbij wordt de saus langzaam ingekookt, waardoor een veel intensere smaak onstaat.

Sugo kan prima worden geconserveerd in weckpotten of worden ingevroren in porties. Een beetje meer maken is dus geen probleem. Sterker nog: het is een voordeel. Sugo houdt ervan om in grote hoeveelheden te worden bereid, zoals veel slow-cookinggerechten.

Stap voor stap

Sugo, Italiaanse tomatensaus

San Marzano

Het zijn de lekkerste tomaten van deze aardbol. San Marzano, een variëteit langwerpige tomaat uit Zuid-Italië die het beste geschikt is voor soepen en sauzen. Ze hebben iets weg van de bij ons beter bekende Roma-tomaat, maar hebben minder pitten en dikker vruchtvlees, zijn minder zuur en hebben meer suiker. De overlevering wil dat de zaden van de eerste San Marzano in de achttiende eeuw door het Koninkrijk Peru werden geschonken aan het toenmalige Koninkrijk Napels. De eerste planten ontkiemden in een dorp bij Napels, San Marzano, aan de voet van de Vesuvius. De vulkanische grond, die naar zeggen het grondwater filtert van allerlei schadelijke stoffen, schijnt de belangrijkste reden te zijn geweest voor het enorme succes van deze soort in de streek rond Napels. San Marzano’s komen veel voor in blik. Let er wel op dat echte San Marzano’s het EU-kenmerk DOP hebben (Denominazione di Origine Protetta). Mocht u aan verse kunnen komen: even in kokend water en meteen laten “schrikken” om het velletje te verwijderen en ze zijn klaar voor gebruik.

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Passaverdure

Niet weg te denken uit de keuken van “La mamma”. Dagelijks in gebruik, voor de sugo bijvoorbeeld, maar ook voor de ribollita, de minestrone passato (kleine kinderen eten minestrone vaak vermalen), de aardappelpuree, enz.

Passata di pomodoro
U kunt natuurlijk ook dat hele gezeef achterwege laten en starten met voorgepureerde tomaat(zie afbeelding) 


Bereiding

Zet een hoge pan op het vuur. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Leg de stukken ui en/of knoflook erin en laat deze glazig worden. Ze mogen niet verkleuren! Indien u knoflook heeft gebruikt moet u die nu verwijderen. Maal nu door een groentenmolen de tomaten erbij. Wees niet te enthousiast met het vermalen van eventuele pitjes: de bedoeling van de passaverdure is dat deze juist niet in de sugo terechtkomen. Ze geven namelijk een bittere nasmaak. Als u “passata di pomodoro” gebruikt, voorgepureerde tomaat, kunt u dat er gewoon bijgieten. Let op oliespatten! Sluit de pan niet af, gebruik hooguit een spatdeksel. Laat het geheel heel langzaam (uur of 3 minstens) inkoken tot iets meer dan een derde over is en een stevige saus is ontstaan die voldoet aan de volgende karakteristieken:

  • Smaakt stevig, geconcentreerd, geeft voldoening, is niet waterig
  • Is mooi egaal van structuur
  • Is ondoorzichtig
  • Heeft een iets zoete nasmaak
  • Op de lepel laat de olijfolie iets los van de saus, u ziet een oranje randje olie aan de randen van de saus

U kunt de sugo nu naar smaak zouten. Verwijder de ui. Indien u de saus direct gaat gebruiken kunt u er een takje verse basilicum even doorheenscheppen voor een nog fijnere smaak.

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Serveertip

La morte sua sono gli spaghetti. Oftewel, de beste combinatie met sugo zijn spaghetti (Klik voor recept): simpel, geen duurdoenerij, gewoon fantastisch lekker.

Lang houdbaar

Sugo kan een week in de koelkast bewaard blijven. U kunt het ook invriezen. Om het extra makkelijk te maken adviseren wij dit trucje:

Sugo invriezen - cupcakevorm   Haal een cupcakevorm van siliconen. Was hem goed af. Drogen is niet noodzakelijk.

 Sugo invriezen - cupcakevorm 2 Vul de vorm met de sugo. Strijk af met een paletmes of deegsteker. Sluit af met een stukje huishoudfolie. Vries in. Verwijder de sugoporties en bewaar ze in de diepvries in een plastic zakje. U heeft nu sugo in eenpersoons porties. Even een minuutje ontdooien in de magnetron en u bent klaar. Met pasta koken erbij binnen een kwartier aan tafel!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

9
smakelijk lekker vlees
echt smakelijk lekker vlees gebruik meer natuurlijke smaak maker bio kruiden , en geen chemische en kunstmatige smaak stoffen en ingespoten met anti biotica in het vlees toevoegen en graag nergens meer in all uw vlees arsortiment geen zout en transvetten meer gebruiken in vlees producten dat is echt ongezond en onsmakelijk en slecht voor de mens in uw online slagerij shoshop hou het echt puur natuur biologisch vlees, ik heb hekel aan nep kunstmatig vlees bah.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw hoge waardering!! U heeft helemaal gelijk: nep is niks. We zijn erg blij met u als jarenlange vaste klant en waarderen het heel erg dat u de moeite heeft genomen even een reactie te plaatsen. Ook aan de telefoon met u kletsen is altijd weer een feestje!Chemische toestanden, daar zijn wij niet van, dat weet u. Zout in onze kant-en-klare producten, dat moet u ons toch maar vergeven, anders houden we de boel niet goed...Graag tot uw volgende bestelling!

- amsterdam centrum
#organization Meerdanvlees.nl
10
Super kwaliteit
Groot assortiment, super kwaliteit, goedverpakt, fijne webshop.Kortom een plezier om te kopen en een feestje om op te eten.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Heel hartelijk dank!

- Wijlre
#organization Meerdanvlees.nl
8
GOEDE SERVICE
Alweer een mooie voorraad van alles wat vlees in de vriezer.
Reactie bekijken
Onze reactie

Klant naar ons hart! We hebben producten van hele hoge kwaliteit. Soms denken klanten daarom dat we duurder zijn en alleen maar bij bijzondere gelegenheden op tafel kunnen. Niets is minder waar! We komen met de prijs prima mee en, zeg nou zelf, waarom niet elke dag voor topkwaliteit kiezen? Bovendien - wie een "voorraadje" bestelt komt sowieso goedkoper uit met de bezorgkosten!

- Nijmegen
#organization Meerdanvlees.nl
10
Uitstekend
Lekker vlees en goede service
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen! Dank voor deze maximale score!

- Appingedam
#organization Meerdanvlees.nl
6
Goede kwaliteit
Goede kwaliteit, ik bestel hier vaker
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! We horen graag van u hoe we van uw 6 een 10 kunnen maken!

- Sneek
#organization Meerdanvlees.nl
10
Zoals gewoonlijk : heerlijk vlees en goed verzorgd geleverd.
zie boven
Reactie bekijken
Onze reactie

Topscore! Dank u wel!!

- Utrecht
#organization Meerdanvlees.nl
10
Que experiencia tan agradable.
Het is feest wanneer ik een bestelling bij jullie plaats, een échte verheuging en blijdschap alleen bij het zien van een zorgvuldige, keurige en vooral hygiënische verpakking. Allemaal werk van personen die een goed oog voor details hebben, die precies weten wat de klant(en) van hem verwacht verwacht(en). SUPERRRRRRRRRRR. GOGOGOGOGO. Tremendo. Gracias. Y sigue p'alante.
Reactie bekijken
Onze reactie

Muchísimas gracias por su compra y su amable comentario! Haremos todo lo posible para mantener usted tan satisfecho!

- Oss
#organization Meerdanvlees.nl
10
Wat een genot
Mijn bestelling kwam op de dag die ik aangegeven had wat ik als erg prettig ervaren heb. Alles was netjes ingepakt in de doos met koolelementen en dan ook nog per portie verpakt dus kon het zo in de vriezer doen. En dan ook nog kwaliteit wat wil je nog meer ;)
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor deze tien! Tje, wat wil je nog meer....hmmm...nog vaker bestellen en nog vaker genieten van onze heerlijke producten?:)

- Oudenbosch
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3121 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl