Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Bereidingswijze

Italiaanse basissaus voor pasta en pizza
In ieder Italiaans huishouden wordt het gemaakt: Sugo. Het is de basissaus voor alle pastagerechten, voor pizza, voor polenta, noem maar op. Een heleboel sauzen, zoals “arrabbiata”, “marinara”, “puttanesca”, “boscaiola“, “Amatriciana” zijn afgeleiden van deze basissaus. Ieder gezin heeft zo zijn eigen recept. Sommige vinden een zoetere variant het lekkerst en zullen – in de seizoenen dat tomaten met veel zonuren niet te krijgen zijn – zelfs een schepje suiker toevoegen. Sommigen maken sugo met knoflook, anderen pertinent niet. Sommige families maken sugo van verse tomaten en conserveren deze. Vooral op het platteland ziet men dat veel. Anderen gebruiken gepelde tomaten uit blik, al dan niet voorgemalen (passato di pomodoro). In de grote steden wordt vaak het principe van de “sugo veloce” gehanteerd: een sugo die in een paar minuten wordt gemaakt door wat tomatenpulp aan te zetten met olijfolie eniets in te laten dampen in een koekenpan. Oma’s en moeders kijken hierbij hoofdschuddend toe en houden vast aan de ouderwetse manier: Hierbij wordt de saus langzaam ingekookt, waardoor een veel intensere smaak onstaat.
Sugo kan prima worden geconserveerd in weckpotten of worden ingevroren in porties. Een beetje meer maken is dus geen probleem. Sterker nog: het is een voordeel. Sugo houdt ervan om in grote hoeveelheden te worden bereid, zoals veel slow-cookinggerechten.

Stap voor stap

San Marzano

Het zijn de lekkerste tomaten van deze aardbol. San Marzano, een variëteit langwerpige tomaat uit Zuid-Italië die het beste geschikt is voor soepen en sauzen. Ze hebben iets weg van de bij ons beter bekende Roma-tomaat, maar hebben minder pitten en dikker vruchtvlees, zijn minder zuur en hebben meer suiker. De overlevering wil dat de zaden van de eerste San Marzano in de achttiende eeuw door het Koninkrijk Peru werden geschonken aan het toenmalige Koninkrijk Napels. De eerste planten ontkiemden in een dorp bij Napels, San Marzano, aan de voet van de Vesuvius. De vulkanische grond, die naar zeggen het grondwater filtert van allerlei schadelijke stoffen, schijnt de belangrijkste reden te zijn geweest voor het enorme succes van deze soort in de streek rond Napels. San Marzano’s komen veel voor in blik. Let er wel op dat echte San Marzano’s het EU-kenmerk DOP hebben (Denominazione di Origine Protetta). Mocht u aan verse kunnen komen: even in kokend water en meteen laten “schrikken” om het velletje te verwijderen en ze zijn klaar voor gebruik.

Passaverdure

Niet weg te denken uit de keuken van “La mamma”. Dagelijks in gebruik, voor de sugo bijvoorbeeld, maar ook voor de ribollita, de minestrone passato (kleine kinderen eten minestrone vaak vermalen), de aardappelpuree, enz.

Passata di pomodoro
U kunt natuurlijk ook dat hele gezeef achterwege laten en starten met voorgepureerde tomaat(zie afbeelding)

Bereiding

Zet een hoge pan op het vuur. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Leg de stukken ui en/of knoflook erin en laat deze glazig worden. Ze mogen niet verkleuren! Indien u knoflook heeft gebruikt moet u die nu verwijderen. Maal nu door een groentenmolen de tomaten erbij. Wees niet te enthousiast met het vermalen van eventuele pitjes: de bedoeling van de passaverdure is dat deze juist niet in de sugo terechtkomen. Ze geven namelijk een bittere nasmaak. Als u “passata di pomodoro” gebruikt, voorgepureerde tomaat, kunt u dat er gewoon bijgieten. Let op oliespatten! Sluit de pan niet af, gebruik hooguit een spatdeksel. Laat het geheel heel langzaam (uur of 3 minstens) inkoken tot iets meer dan een derde over is en een stevige saus is ontstaan die voldoet aan de volgende karakteristieken:

  • Smaakt stevig, geconcentreerd, geeft voldoening, is niet waterig
  • Is mooi egaal van structuur
  • Is ondoorzichtig
  • Heeft een iets zoete nasmaak
  • Op de lepel laat de olijfolie iets los van de saus, u ziet een oranje randje olie aan de randen van de saus

U kunt de sugo nu naar smaak zouten. Verwijder de ui. Indien u de saus direct gaat gebruiken kunt u er een takje verse basilicum even doorheenscheppen voor een nog fijnere smaak.

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Serveertip

La morte sua sono gli spaghetti. Oftewel, de beste combinatie met sugo zijn spaghetti (Klik voor recept): simpel, geen duurdoenerij, gewoon fantastisch lekker.

Lang houdbaar

Sugo kan een week in de koelkast bewaard blijven. U kunt het ook invriezen. Om het extra makkelijk te maken adviseren wij dit trucje:

Sugo invriezen - cupcakevorm   Haal een cupcakevorm van siliconen. Was hem goed af. Drogen is niet noodzakelijk.

Sugo invriezen - cupcakevorm 2 Vul de vorm met de sugo. Strijk af met een paletmes of deegsteker. Sluit af met een stukje huishoudfolie. Vries in. Verwijder de sugoporties en bewaar ze in de diepvries in een plastic zakje. U heeft nu sugo in eenpersoons porties. Even een minuutje ontdooien in de magnetron en u bent klaar. Met pasta koken erbij binnen een kwartier aan tafel!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Deeg voor Flammkuchen
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Geweldig
Heel mooi vlees. Super goed verpakt. Snelle levering. Ga zo door!!
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Hardenberg
9
Snel en kwaliteit
Vlees die niet makkelijk verkrijgbaar is, is bij jullie aanwezig en snel geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!! Gaaf hè? Dat heb je nou als je geboren bent als horecaslager!:) Met ons kunt u alle kanten op - van kipsateetje tot zwezerik, van verse worst tot tomahawk steak! Soms moet u wel wat meer tegelijk kopen - kleine porties is nog steeds een uitdaging. Maar...we leveren 95% vers gekoeld dus het kan thuis zó de diepvries in!

- Almere
10
Geweldig
Het is zooooo lekker,ook de kruiden ook erop zitten.
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie!

- Nijmegen
9
Alleen top geregeld
Super verpakt en super mooi vlees tot de volgende x
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze TOPSCORE!

- Annapaulowna
7
Vlees ziet er goed uit, maar veel plastic verpakkings materiaal
Het bestelde ziet er super uit !! Maar wat gebruiken jullie veel plastic/Tempex. Vlees in plastic vaccuum zal niet anders kunnen, maar grote tempex doos met plastic koel elementen heb ik al even niet gezien. Had liever gezien dat het verpakkingsmateriaal incl koelelementen van karton/papier zouden zijn ! Dit vind ik wel een gemiste kans in deze tijd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw bericht. Fijn dat u met ons meedenkt! We hebben in de 13 jaar dat we op de markt zijn alle verpakkingsmaterialen getest die we konden verzinnen. Hennep, karton, papier, schapenwol - om er maar een paar te noemen. Om allerlei redenen zijn we voorlopig bij EPS gebleven - die redenen kunnen variëren van kosten (die we door moeten berekenen aan u, de consument), isolatiewaarde maar ook duurzaamheid - onze EPS dozen worden 100% gerecycled voor het vervaardigen van licht beton (zoals gebruikt wordt voor de bouw van parkeergarages bijvoorbeeld). Wel hebben we geïnvesteerd in LIVING PACKETS, een Frans bedrijf dat op de markt komt met herbruikbare EPS dozen die 1000 keer meegaan en voorzien zijn van een LCD scherm in plaats van een papieren etiket (geen papierverspilling) en een GPS-tracker. U kunt het zien als een gasfles - u mag hem gebruiken en zelf ook hergebruiken om dingen te versturen. Levert u hem in, dan krijgt u statiegeld terug. Het wachten is op de introductie van dit revolutionaire idee in Nederland. Het plastic van de koelelementen is ook 100% recyclebaar en de koelelementen (die water bevatten) mogen in de oranje Kliko. "Papieren" koelelementen die men nog wel eens tegenkomt zijn jammer genoeg niet van papier. De lining is ook van plastic (anders zouden ze lekken) en die elementen zijn veel moeilijker te recyclen door de combinatie van plastic binnenin en een "duurzaam" velletje aan de buitenkant...

- Oosterhout
9
Snelle levering
Veel keuze voor de BBQ en voor een redelijke prijs.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Deventer
9
Ruime keus, uitstekende kwaliteit!
Bijzonder goed vlees, snel en goed gekoeld bezorgd!
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Den Haag
10
Zeer goed, top
Zeer goed en netjes geregeld De volgende dag al, was snel dus
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw tien! Zo is et maar net: vóór 12.00 besteld? De volgende werkdag al in huis.

- Uden
9.2
3560 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10