Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Bereidingswijze

Italiaanse basissaus voor pasta en pizza
In ieder Italiaans huishouden wordt het gemaakt: Sugo. Het is de basissaus voor alle pastagerechten, voor pizza, voor polenta, noem maar op. Een heleboel sauzen, zoals “arrabbiata”, “marinara”, “puttanesca”, “boscaiola“, “Amatriciana” zijn afgeleiden van deze basissaus. Ieder gezin heeft zo zijn eigen recept. Sommige vinden een zoetere variant het lekkerst en zullen – in de seizoenen dat tomaten met veel zonuren niet te krijgen zijn – zelfs een schepje suiker toevoegen. Sommigen maken sugo met knoflook, anderen pertinent niet. Sommige families maken sugo van verse tomaten en conserveren deze. Vooral op het platteland ziet men dat veel. Anderen gebruiken gepelde tomaten uit blik, al dan niet voorgemalen (passato di pomodoro). In de grote steden wordt vaak het principe van de “sugo veloce” gehanteerd: een sugo die in een paar minuten wordt gemaakt door wat tomatenpulp aan te zetten met olijfolie eniets in te laten dampen in een koekenpan. Oma’s en moeders kijken hierbij hoofdschuddend toe en houden vast aan de ouderwetse manier: Hierbij wordt de saus langzaam ingekookt, waardoor een veel intensere smaak onstaat.
Sugo kan prima worden geconserveerd in weckpotten of worden ingevroren in porties. Een beetje meer maken is dus geen probleem. Sterker nog: het is een voordeel. Sugo houdt ervan om in grote hoeveelheden te worden bereid, zoals veel slow-cookinggerechten.

Stap voor stap

San Marzano

Het zijn de lekkerste tomaten van deze aardbol. San Marzano, een variëteit langwerpige tomaat uit Zuid-Italië die het beste geschikt is voor soepen en sauzen. Ze hebben iets weg van de bij ons beter bekende Roma-tomaat, maar hebben minder pitten en dikker vruchtvlees, zijn minder zuur en hebben meer suiker. De overlevering wil dat de zaden van de eerste San Marzano in de achttiende eeuw door het Koninkrijk Peru werden geschonken aan het toenmalige Koninkrijk Napels. De eerste planten ontkiemden in een dorp bij Napels, San Marzano, aan de voet van de Vesuvius. De vulkanische grond, die naar zeggen het grondwater filtert van allerlei schadelijke stoffen, schijnt de belangrijkste reden te zijn geweest voor het enorme succes van deze soort in de streek rond Napels. San Marzano’s komen veel voor in blik. Let er wel op dat echte San Marzano’s het EU-kenmerk DOP hebben (Denominazione di Origine Protetta). Mocht u aan verse kunnen komen: even in kokend water en meteen laten “schrikken” om het velletje te verwijderen en ze zijn klaar voor gebruik.

Passaverdure

Niet weg te denken uit de keuken van “La mamma”. Dagelijks in gebruik, voor de sugo bijvoorbeeld, maar ook voor de ribollita, de minestrone passato (kleine kinderen eten minestrone vaak vermalen), de aardappelpuree, enz.

Passata di pomodoro
U kunt natuurlijk ook dat hele gezeef achterwege laten en starten met voorgepureerde tomaat(zie afbeelding)

Bereiding

Zet een hoge pan op het vuur. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Leg de stukken ui en/of knoflook erin en laat deze glazig worden. Ze mogen niet verkleuren! Indien u knoflook heeft gebruikt moet u die nu verwijderen. Maal nu door een groentenmolen de tomaten erbij. Wees niet te enthousiast met het vermalen van eventuele pitjes: de bedoeling van de passaverdure is dat deze juist niet in de sugo terechtkomen. Ze geven namelijk een bittere nasmaak. Als u “passata di pomodoro” gebruikt, voorgepureerde tomaat, kunt u dat er gewoon bijgieten. Let op oliespatten! Sluit de pan niet af, gebruik hooguit een spatdeksel. Laat het geheel heel langzaam (uur of 3 minstens) inkoken tot iets meer dan een derde over is en een stevige saus is ontstaan die voldoet aan de volgende karakteristieken:

  • Smaakt stevig, geconcentreerd, geeft voldoening, is niet waterig
  • Is mooi egaal van structuur
  • Is ondoorzichtig
  • Heeft een iets zoete nasmaak
  • Op de lepel laat de olijfolie iets los van de saus, u ziet een oranje randje olie aan de randen van de saus

U kunt de sugo nu naar smaak zouten. Verwijder de ui. Indien u de saus direct gaat gebruiken kunt u er een takje verse basilicum even doorheenscheppen voor een nog fijnere smaak.

Sugo, Italiaanse tomatensaus

Serveertip

La morte sua sono gli spaghetti. Oftewel, de beste combinatie met sugo zijn spaghetti (Klik voor recept): simpel, geen duurdoenerij, gewoon fantastisch lekker.

Lang houdbaar

Sugo kan een week in de koelkast bewaard blijven. U kunt het ook invriezen. Om het extra makkelijk te maken adviseren wij dit trucje:

Sugo invriezen - cupcakevorm   Haal een cupcakevorm van siliconen. Was hem goed af. Drogen is niet noodzakelijk.

Sugo invriezen - cupcakevorm 2 Vul de vorm met de sugo. Strijk af met een paletmes of deegsteker. Sluit af met een stukje huishoudfolie. Vries in. Verwijder de sugoporties en bewaar ze in de diepvries in een plastic zakje. U heeft nu sugo in eenpersoons porties. Even een minuutje ontdooien in de magnetron en u bent klaar. Met pasta koken erbij binnen een kwartier aan tafel!

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Hoofdgerecht Barbecuerecept Basisrecept
Biefstuk grillen – THE MOVIE
Basisrecept
Korstdeeg
Basisrecept
Deeg voor Flammkuchen
Basisrecept
Engelse custardsaus
Basisrecept Saus Frans Mediterraans Provençaals
Aïoli
Basisrecept
Ravigote
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
Goed
Alles is lekker
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!!

- Breda
10
Kwaliteitsproducten voor een mooie prijs!
Goed vlees voor een goede prijs, snelle levering en alles mooi in aangegeven porties vacuüm verpakt, zodat het gelijk in de vriezer kan.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Al nagedacht over de feestdagen? We hebben weer van alles in petto! Let op onze nieuwsbrieven! Inschrijven kan in onze webwinkel.

- Deventer
8
Goed en snel
X
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw hoge waardering!

- Soest
10
Lekker vlees en betaalbaar
Qua prijs vergelijkbaar met vlees uit de supermarkt maar dan voor topkwaliteit.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dat is nou eens een mooi compliment ! Heel hartelijk dank voor uw 10!

- Hengelo
9
Altijd een goede service en kwaliteit
Goed gekoeld mooie versproducten en super kwaliteit. Zeker voor onze gourmet avondjes
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Ach ja, gourmetten - heerlijk! Binnenkort komen die dagen weer wat vaker voor....Sinterklaasavond, Kerst, Nieuwjaar, allemaal leuk om samen te vieren rond een gourmetstel of teppanyaki!

- Gouda
10
smullen smullen, en nog 'ns smullen.........
Zoals altijd, hééééérlijk. Goed zacht en vooral lekker mals vlees. De carbonades groot, dik gesneden en lekkerrrrrr. Het is een en al genot. Zonder twijfel. Aanbevelen? Geen "JA", maar "zonder twijfel" aanbevelen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Wederom heel hartelijk dank voor uw trouw, steun en enthousisame!

- Oss
6
is bestelling wel verstuurt
ervaring kan ik nog niet beoordelen daar er bij nog steeds geen bestelling is binnen gekomen post nl is vrijdag aan de deur geweest om een ander pakje af te leveren. en gaf door dat er nog een pakje in auto ligt maar kon deze niet vinden gaf mij door dat het goed zou komen maar kreeg s avonds per mail te horen dat pakket de volgend dag zou worden afgeleverd. heb op zaterdag bericht van post nl dat het tussen 12.50 en 14.50 zou worden geleverd. maar om 17.00 uur was er nog niks binnen. post nl gebeld en deze gaven door dat ik niet ongerust moest zijn want was op locatie in Opmeer op gehaald om 12.30 en zou het vandaag krijgen maar er is niks gekomen . krijg in eens een om 17.55 mail dat pakket was afgeleverd bij de buren op middelzand 4308 . bij buurman geweest maar deze heeft ook niks ontvangen. dus heb nu probleem wel betaald maar geen vlees van U ontvangen . U kunt er niks aan doen maar fout ligt bij post nl die gaven op dat ik het via U moest regelen hoop nog dat het goed komt is getekend: h.haverkate middelzand4306
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Haverkate, Dank voor uw bericht. de bestelling bleek door een fout bij PostNL te laat bij u te zijn geleverd om de kwaliteit van de goederen te kunnen garanderen. We zijn daarom met u overeengekomen dat u de gehele bestelling kosteloos nogmaals ontvangt.

- julianadorp
7
Prima vlees.
Vlees ik prima. Maar bezorging met PostNL ???!! Jammer.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte klant, Wij hebben u een e-mail gestuurd met het verzoek ons te laten weten of er wellicht iets misgegaan was met uw bestelling. We hebben niet mer van u vernomen dus we gaan ervan uit dat alles goed is verlopen! Wij werken al 13 jaar met PostNL en zijn tot dusver zeer tevreden. Bovendien hebben wij een "niet goed? Geld terug!"- regeling die ervoor zorgt dat klanten volledig worden vergoed als de bestelling niet aankomt binnen de afgesproken tijdslimieten. Onze verpakkingen garanderen dat uw bestelling 48 uur koel blijft vanaf het vertrek uit ons bedrijf.

- ALMERE
9.2
3404 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10