Vrij naar een recept van Mrouzia
Tajine
Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot die tegelijkertijd dienst doet als pan en als draagbare oven. Ook de gerechten die ermee gemaakt worden heten tajine. Vooral in Marokko is de tajine populair. Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. Tajines zijn geglazuurd of ongeglazuurd (zoals een Römertopf). Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt. Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze barst. Bij gebruik op gas is het verstandig (lees: nodig) een sudderplaatje te gebruiken.
Laat de tajine minstens 2 uur op een zacht pitje stoven. Tijdens de laatste 15 minuten gaat u aan de slag met de bulgur (klik hier voor het recept), die zo’n 8-12 minuten moet koken in water, afhankelijk van de soort.
De landen waarin de tajine populair is zijn hoofdzakelijk moslim. Wijn is dus niet op zijn plaats. Mocht u de traditie toch willen breken, kies dan voor een wijn uit de streek: Een Egyptische Omar Khayyam, een Tunesische Sidi Saâd , of een Marokkaanse Château Roslane bijvoorbeeld. Of als u écht iets heel bijzonders of tafel kunt/wilt zetten: Een Libanese Chateau Musar van Hochar, uit de Bekaavallei.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank voor uw bericht. Fijn dat u met ons meedenkt! We hebben in de 13 jaar dat we op de markt zijn alle verpakkingsmaterialen getest die we konden verzinnen. Hennep, karton, papier, schapenwol - om er maar een paar te noemen. Om allerlei redenen zijn we voorlopig bij EPS gebleven - die redenen kunnen variëren van kosten (die we door moeten berekenen aan u, de consument), isolatiewaarde maar ook duurzaamheid - onze EPS dozen worden 100% gerecycled voor het vervaardigen van licht beton (zoals gebruikt wordt voor de bouw van parkeergarages bijvoorbeeld). Wel hebben we geïnvesteerd in LIVING PACKETS, een Frans bedrijf dat op de markt komt met herbruikbare EPS dozen die 1000 keer meegaan en voorzien zijn van een LCD scherm in plaats van een papieren etiket (geen papierverspilling) en een GPS-tracker. U kunt het zien als een gasfles - u mag hem gebruiken en zelf ook hergebruiken om dingen te versturen. Levert u hem in, dan krijgt u statiegeld terug. Het wachten is op de introductie van dit revolutionaire idee in Nederland. Het plastic van de koelelementen is ook 100% recyclebaar en de koelelementen (die water bevatten) mogen in de oranje Kliko. "Papieren" koelelementen die men nog wel eens tegenkomt zijn jammer genoeg niet van papier. De lining is ook van plastic (anders zouden ze lekken) en die elementen zijn veel moeilijker te recyclen door de combinatie van plastic binnenin en een "duurzaam" velletje aan de buitenkant...