met gomazu en ponzu
Na fondue, chocoladefontein, steengrillen, gourmetten, en wokken wordt Teppan Yaki (ook wel Teppan Yaki genoemd) de nieuwe hit van gezellig tafelend Nederland. De term komt uit Japan en houdt in principe niet meer in dan “hete plaat”. Koken op een teppan yaki is eenvoudig en bijzonder smakelijk. Boven- dien behoeft de kookwijze erg weinig vet, dus het is nog gezond ook. Bij ons leveren de eerste fabrikanten al teppan yaki-platen voor in de keuken of op tafel. De culinaire instituten en hotelscholen installeren de professionele varianten ervan in hun leskeukens en ook steeds meer restauranthouders gaan op zoek naar dit nieuwe medium, dat ver buiten de grenzen van de Oosterse keuken lijkt te gaan treden. Bereid u dus voor: Teppan Yaki is niet meer tegen te houden, en binnenkort wordt van u verwacht dat u uw gasten eens een avondje op zo’n “plaatfeest” trakteert! Denk er wel aan: De dikte van de plaat van de teppan yaki is van niet te onderschatten belang: Hoe dikker, hoe beter. De hitte moet namelijk hoog zijn, en constant. De plaat moet geleidelijk warmte afgeven. Als uw plaat te dun is, loopt u kans op aanbranden. Ook kan het zijn dat uw plaat te snel afkoelt waardoor uw gerechten beginnen te stoven in plaats van te bakken. En dat is niet de bedoeling. Teppan yaki kan gemaakt worden met allerlei ingrediënten. In de lijst ziet u wat we op dit moment op voorraad hebben en een aantal alternatieven. Dit recept is slechts één variant. Bij de teppan yaki worden altijd sauzen geserveerd. We noemen er hier twee en geven u het recept. Deze twee zijn de meest gangbare, maar zeker niet de enig mogelijke.
Daar gaan we!
Bereiding:
Steek de teppan-yakiplaat aan (het liefst op tafel natuurlijk). Doe er een heel klein beetje olie op en begin te grillen. Het allerbeste is om de plaat gewoon in te wrijven met een in olie doordrenkte doek of een stuk keukenpapier. Verwerk de prducten het liefst in deze volgorde: Vlees, garnalen en schelpdieren, vis, en groenten. Verdeel iedere keer dat iets gaar is over de borden van de gasten. Laat uw gasten zelf proberen welke saus ze het beste vinden passen bij de verschillende gerechten. Prettige avond!
Wijntip:
Hierbij drinkt men warme sake (rijstwijn) uit aardewerken of porseleinen borrelglaasjes. Heerlijk.
Serveertip:
Vergeet aan het begin van het festijn de warme, vochtige gastendoekjes niet waar de Japanse keuken zoveel aandacht aan besteedt. Dat zullen uw gasten erg op prijs stellen. En natuurlijk: Teppan yaki wordt UITSLUITEND gegeten met stokjes!! Teppan Yaki wordt vaak vergezeld met chuka wakame en witte rijst.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Dank u! Mooi om the "heur'n"!:) Binnenkort staat ie weer online want het seizoen is in aantocht!