Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Tiramisù

Tiramisù

Bereidingswijze

Een klassieker

De oorsprong van de Tiramisù is niet meer te achterhalen. Iedere regio van het Italiaanse schiereiland claimt het gebied van oorsprong te zijn. Ieder op zijn eigen manier. De meest kansrijke pretendenten naar de titel “Uitvinder van de tiramisù” zijn toch wel Toscane, Piemonte en Veneto. Legendes over dit gerecht zijn er genoeg. Sommige menen zelfs te weten dat deze zoete dis een afrodisiacum is. De meest plausibele variant plaatst de tiramisù in de 17e eeuw in Siena, Toscane. Daar zouden de locale banketbakkers, in afwachting van een bezoek aan de stad van de Groothertog van Toscane, Cosimo de Medici, besloten hebben een dessert te maken dat hun meester’s grandeur zou weerspiegelen. Het dessert moest dus in een aantal opzichten op hem lijken: Zacht van aard, geprononceerd en belangrijk, en van eenvoudige bouwstoffen. De banketbakkers noemden hun creatie de “Zuppa del duca” (Soep van de hertog). Het was de hertog zelf die het recept meenam naar Florence, van waaruit het zijn verspreiding door de wereld begon. Onder de edelen werd het dessert al snel bekend omdat het goed zou zijn voor de potentie. Zo ontstond de naam “tirami su”, oftewel “doe mij herrijzen, laat mij opstaan”. Wie weet, misschien is het daarom wel no steeds een erg geliefd dessert rond Valentijnsdag.

Savoiardi
Savoiardi, zoete lange brosse koekjes die lijken op langevingers maar veel breder van vorm en delicater van smaak zijn, ontlenen hun naam aan de oorspronkelijke streek van herkomst: Savoye. Hun oorsprong ligt ergens aan het eind van de XV eeuw, toen deze koekjes voor het hof van de Hertogen van Savoye werden gecreëerd ter gelegenheid van een bezoek van de Franse koning. Hierna is de savoiardo zich gaan verplaatsen door Italië. In de Napoletaanse traditie wordt dit koekje vooral gegeten rond carnaval, gedoopt in sanguinaccio, een brij van pure chocolade die wordt aangezuurd met vers varkensbloed. In de rest van Italië, en inmiddels ook in de rest van de wereld, is de savoiardo het meest bekend om zijn hoofdrol in het maken van Tiramisù.

Stap voor stap

Tiramisù
  • Allereerst moet u sterke espressokoffie zetten. Hoe sterker hoe beter. 
  • Deze giet u in een vorm. U kunt de koffie eventueel zoeten met wat suiker maar echt nodig is het niet.
  • Sommige recepten voegen nog wat Marsala toe aan de koffie maar ook dat is eigenlijk overbodig.
  • Laat de koffie afkoelen. 
Tiramisù

Scheid de dooiers van de eiwitten. 

Tiramisù

Klop de eierdooiers met de helft van de suiker. Blijf kloppen tot een egale massa is bereikt.

Tiramisù

Voeg de mascarpone toe en klop deze los met een houten lepel of garde (niet al te lang). 

Tiramisù

Klop nu de eiwitten tot stevige sneeuw en…

Tiramisù

…voeg deze toe aan de massa. Doe de rest van de suiker erbij en spatel voorzichtig door elkaar. De crème van de tiramisù is nu klaar.

Tiramisù

Dep de savoiardi in de koffie aan de kant zonder de suikerlaag. Laat ze niet liggen in de koffie, dan worden ze te slap.

Tiramisù

Bestrijk de bodem van een schaal met een laagje van het mengsel van eieren en mascarpone.

Tiramisù

Leg de savoiardi in de schaal. 

Tiramisù

Bedek de laag savoiardi met een laag mascarponecrème en…

Tiramisù

…strijk deze glad. Strooi eventueel wat cacaopoeder (of chocoladekruimel) over de mascarponelaag. 

Tiramisù

Maak weer een laag met de savoiardi. Als het goed is heeft u nu in de gaten dat u veel te weinig espresso had gezet…

Tiramisù

Weer een laag crème.

Tiramisù

Sla met een deegroller pure chocolade tot kruim.

Tiramisù
  • Strooi dit over het mascarponemengsel
  • Zet het dessert nu minstens 5 uur in de koelkast. Let op voor sterke geuren in de buurt (vis, kaas, enz.). Tiramisù is daar erg gevoelig voor.
Tiramisù

Serveertip

Het kost even tijd om de juiste verhoudingen vocht en koekjes te ontdekken. In ieder geval is het zo, dat de koek langzaam het vocht uit de marscarpone in zich opneemt. DUS (zoals met een heleboel traditionele gerechten): De volgende dag is ie nog lekkerker! 

Bestuif de tiramisù vlak voor het opdienen met cacaopoeder. Doet u dat te vroeg, dan gaat de cacao “zweten” en dat ziet er minder mooi uit. 

 HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10