Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Tiramisù

Tiramisù

Bereidingswijze

Een klassieker

De oorsprong van de Tiramisù is niet meer te achterhalen. Iedere regio van het Italiaanse schiereiland claimt het gebied van oorsprong te zijn. Ieder op zijn eigen manier. De meest kansrijke pretendenten naar de titel “Uitvinder van de tiramisù” zijn toch wel Toscane, Piemonte en Veneto. Legendes over dit gerecht zijn er genoeg. Sommige menen zelfs te weten dat deze zoete dis een afrodisiacum is. De meest plausibele variant plaatst de tiramisù in de 17e eeuw in Siena, Toscane. Daar zouden de locale banketbakkers, in afwachting van een bezoek aan de stad van de Groothertog van Toscane, Cosimo de Medici, besloten hebben een dessert te maken dat hun meester’s grandeur zou weerspiegelen. Het dessert moest dus in een aantal opzichten op hem lijken: Zacht van aard, geprononceerd en belangrijk, en van eenvoudige bouwstoffen. De banketbakkers noemden hun creatie de “Zuppa del duca” (Soep van de hertog). Het was de hertog zelf die het recept meenam naar Florence, van waaruit het zijn verspreiding door de wereld begon. Onder de edelen werd het dessert al snel bekend omdat het goed zou zijn voor de potentie. Zo ontstond de naam “tirami su”, oftewel “doe mij herrijzen, laat mij opstaan”. Wie weet, misschien is het daarom wel no steeds een erg geliefd dessert rond Valentijnsdag.

Savoiardi
Savoiardi, zoete lange brosse koekjes die lijken op langevingers maar veel breder van vorm en delicater van smaak zijn, ontlenen hun naam aan de oorspronkelijke streek van herkomst: Savoye. Hun oorsprong ligt ergens aan het eind van de XV eeuw, toen deze koekjes voor het hof van de Hertogen van Savoye werden gecreëerd ter gelegenheid van een bezoek van de Franse koning. Hierna is de savoiardo zich gaan verplaatsen door Italië. In de Napoletaanse traditie wordt dit koekje vooral gegeten rond carnaval, gedoopt in sanguinaccio, een brij van pure chocolade die wordt aangezuurd met vers varkensbloed. In de rest van Italië, en inmiddels ook in de rest van de wereld, is de savoiardo het meest bekend om zijn hoofdrol in het maken van Tiramisù.

Stap voor stap

Tiramisù
  • Allereerst moet u sterke espressokoffie zetten. Hoe sterker hoe beter.
  • Deze giet u in een vorm. U kunt de koffie eventueel zoeten met wat suiker maar echt nodig is het niet.
  • Sommige recepten voegen nog wat Marsala toe aan de koffie maar ook dat is eigenlijk overbodig.
  • Laat de koffie afkoelen.
Tiramisù

Scheid de dooiers van de eiwitten.

Tiramisù

Klop de eierdooiers met de helft van de suiker. Blijf kloppen tot een egale massa is bereikt.

Tiramisù

Voeg de mascarpone toe en klop deze los met een houten lepel of garde (niet al te lang).

Tiramisù

Klop nu de eiwitten tot stevige sneeuw en…

Tiramisù

…voeg deze toe aan de massa. Doe de rest van de suiker erbij en spatel voorzichtig door elkaar. De crème van de tiramisù is nu klaar.

Tiramisù

Dep de savoiardi in de koffie aan de kant zonder de suikerlaag. Laat ze niet liggen in de koffie, dan worden ze te slap.

Tiramisù

Bestrijk de bodem van een schaal met een laagje van het mengsel van eieren en mascarpone.

Tiramisù

Leg de savoiardi in de schaal.

Tiramisù

Bedek de laag savoiardi met een laag mascarponecrème en…

Tiramisù

…strijk deze glad. Strooi eventueel wat cacaopoeder (of chocoladekruimel) over de mascarponelaag.

Tiramisù

Maak weer een laag met de savoiardi. Als het goed is heeft u nu in de gaten dat u veel te weinig espresso had gezet…

Tiramisù

Weer een laag crème.

Tiramisù

Sla met een deegroller pure chocolade tot kruim.

Tiramisù
  • Strooi dit over het mascarponemengsel
  • Zet het dessert nu minstens 5 uur in de koelkast. Let op voor sterke geuren in de buurt (vis, kaas, enz.). Tiramisù is daar erg gevoelig voor.
Tiramisù

Serveertip

Het kost even tijd om de juiste verhoudingen vocht en koekjes te ontdekken. In ieder geval is het zo, dat de koek langzaam het vocht uit de marscarpone in zich opneemt. DUS (zoals met een heleboel traditionele gerechten): De volgende dag is ie nog lekkerker!

Bestuif de tiramisù vlak voor het opdienen met cacaopoeder. Doet u dat te vroeg, dan gaat de cacao “zweten” en dat ziet er minder mooi uit.

HulstDit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
Goed
Alles is lekker
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!!

- Breda
10
Kwaliteitsproducten voor een mooie prijs!
Goed vlees voor een goede prijs, snelle levering en alles mooi in aangegeven porties vacuüm verpakt, zodat het gelijk in de vriezer kan.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! Al nagedacht over de feestdagen? We hebben weer van alles in petto! Let op onze nieuwsbrieven! Inschrijven kan in onze webwinkel.

- Deventer
8
Goed en snel
X
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw hoge waardering!

- Soest
10
Lekker vlees en betaalbaar
Qua prijs vergelijkbaar met vlees uit de supermarkt maar dan voor topkwaliteit.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dat is nou eens een mooi compliment ! Heel hartelijk dank voor uw 10!

- Hengelo
9
Altijd een goede service en kwaliteit
Goed gekoeld mooie versproducten en super kwaliteit. Zeker voor onze gourmet avondjes
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel! Ach ja, gourmetten - heerlijk! Binnenkort komen die dagen weer wat vaker voor....Sinterklaasavond, Kerst, Nieuwjaar, allemaal leuk om samen te vieren rond een gourmetstel of teppanyaki!

- Gouda
10
smullen smullen, en nog 'ns smullen.........
Zoals altijd, hééééérlijk. Goed zacht en vooral lekker mals vlees. De carbonades groot, dik gesneden en lekkerrrrrr. Het is een en al genot. Zonder twijfel. Aanbevelen? Geen "JA", maar "zonder twijfel" aanbevelen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Wederom heel hartelijk dank voor uw trouw, steun en enthousisame!

- Oss
6
is bestelling wel verstuurt
ervaring kan ik nog niet beoordelen daar er bij nog steeds geen bestelling is binnen gekomen post nl is vrijdag aan de deur geweest om een ander pakje af te leveren. en gaf door dat er nog een pakje in auto ligt maar kon deze niet vinden gaf mij door dat het goed zou komen maar kreeg s avonds per mail te horen dat pakket de volgend dag zou worden afgeleverd. heb op zaterdag bericht van post nl dat het tussen 12.50 en 14.50 zou worden geleverd. maar om 17.00 uur was er nog niks binnen. post nl gebeld en deze gaven door dat ik niet ongerust moest zijn want was op locatie in Opmeer op gehaald om 12.30 en zou het vandaag krijgen maar er is niks gekomen . krijg in eens een om 17.55 mail dat pakket was afgeleverd bij de buren op middelzand 4308 . bij buurman geweest maar deze heeft ook niks ontvangen. dus heb nu probleem wel betaald maar geen vlees van U ontvangen . U kunt er niks aan doen maar fout ligt bij post nl die gaven op dat ik het via U moest regelen hoop nog dat het goed komt is getekend: h.haverkate middelzand4306
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Haverkate, Dank voor uw bericht. de bestelling bleek door een fout bij PostNL te laat bij u te zijn geleverd om de kwaliteit van de goederen te kunnen garanderen. We zijn daarom met u overeengekomen dat u de gehele bestelling kosteloos nogmaals ontvangt.

- julianadorp
7
Prima vlees.
Vlees ik prima. Maar bezorging met PostNL ???!! Jammer.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte klant, Wij hebben u een e-mail gestuurd met het verzoek ons te laten weten of er wellicht iets misgegaan was met uw bestelling. We hebben niet mer van u vernomen dus we gaan ervan uit dat alles goed is verlopen! Wij werken al 13 jaar met PostNL en zijn tot dusver zeer tevreden. Bovendien hebben wij een "niet goed? Geld terug!"- regeling die ervoor zorgt dat klanten volledig worden vergoed als de bestelling niet aankomt binnen de afgesproken tijdslimieten. Onze verpakkingen garanderen dat uw bestelling 48 uur koel blijft vanaf het vertrek uit ons bedrijf.

- ALMERE
9.2
3404 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10