Een klassieker
De oorsprong van de Tiramisù is niet meer te achterhalen. Iedere regio van het Italiaanse schiereiland claimt het gebied van oorsprong te zijn. Ieder op zijn eigen manier. De meest kansrijke pretendenten naar de titel “Uitvinder van de tiramisù” zijn toch wel Toscane, Piemonte en Veneto. Legendes over dit gerecht zijn er genoeg. Sommige menen zelfs te weten dat deze zoete dis een afrodisiacum is. De meest plausibele variant plaatst de tiramisù in de 17e eeuw in Siena, Toscane. Daar zouden de locale banketbakkers, in afwachting van een bezoek aan de stad van de Groothertog van Toscane, Cosimo de Medici, besloten hebben een dessert te maken dat hun meester’s grandeur zou weerspiegelen. Het dessert moest dus in een aantal opzichten op hem lijken: Zacht van aard, geprononceerd en belangrijk, en van eenvoudige bouwstoffen. De banketbakkers noemden hun creatie de “Zuppa del duca” (Soep van de hertog). Het was de hertog zelf die het recept meenam naar Florence, van waaruit het zijn verspreiding door de wereld begon. Onder de edelen werd het dessert al snel bekend omdat het goed zou zijn voor de potentie. Zo ontstond de naam “tirami su”, oftewel “doe mij herrijzen, laat mij opstaan”. Wie weet, misschien is het daarom wel no steeds een erg geliefd dessert rond Valentijnsdag.
Savoiardi
Savoiardi, zoete lange brosse koekjes die lijken op langevingers maar veel breder van vorm en delicater van smaak zijn, ontlenen hun naam aan de oorspronkelijke streek van herkomst: Savoye. Hun oorsprong ligt ergens aan het eind van de XV eeuw, toen deze koekjes voor het hof van de Hertogen van Savoye werden gecreëerd ter gelegenheid van een bezoek van de Franse koning. Hierna is de savoiardo zich gaan verplaatsen door Italië. In de Napoletaanse traditie wordt dit koekje vooral gegeten rond carnaval, gedoopt in sanguinaccio, een brij van pure chocolade die wordt aangezuurd met vers varkensbloed. In de rest van Italië, en inmiddels ook in de rest van de wereld, is de savoiardo het meest bekend om zijn hoofdrol in het maken van Tiramisù.
Het kost even tijd om de juiste verhoudingen vocht en koekjes te ontdekken. In ieder geval is het zo, dat de koek langzaam het vocht uit de marscarpone in zich opneemt. DUS (zoals met een heleboel traditionele gerechten): De volgende dag is ie nog lekkerker!
Bestuif de tiramisù vlak voor het opdienen met cacaopoeder. Doet u dat te vroeg, dan gaat de cacao “zweten” en dat ziet er minder mooi uit.
Dit recept is ook een goede suggestie voor uw kerstdiner.
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.