Food for real cowboys
De tomahawk, wie kent hem niet….een imposant stuk vlees voor het échte Country-Western-Hickory-Smoked-Sundance-Kid-barbecuegevoel! Een ribeye met een handvat, zo zou je het ook kunnen noemen. Hoe dan ook, wat een festijn om zo’n joekel van meer dan een kilo klaar te maken! Moeilijk? Welnee. Geduld moet je hebben, dat wel. En een goede kernthermometer!
Wij snijden de tomahawk natuurlijk van de beste runderen die we kunnen vinden: hier gaat het om het volledige plaatje – de smaak, de kleur, de structuur, de hele beleving moet gewoon kloppen. No discounts is het motto! We hebben twee versies: een rundertomahawk en een kalfstomahawk.
Je kunt onze tomahawk op de grill braden. Hou wel rekening met de dikte – het vlees heeft even nodig om binnenin warm te worden. Een goede methode is om het vlees snel aan te braden en vervolgens na te garen op een graad of 100-120° C. Dit kun je doen door de klep van je outdoor kitchen, je Weber® of Green Egg® te sluiten. Een andere optie is het vlees (op open vuur) te bedekken met een paar lagen aluminiumfolie. Zorg er dan wel voor dat het vuur inmiddels matig is en het rooster niet te laag staat.
Het mag een beetje veel lijken, maar geloof me – een tomahawk voor 2 personen, die heb je wel nodig. Er zit een redelijk zwaar bot aan, dat is 1. Het is onweerstaanbaar lekker vlees, dat is 2.
SUPERBELANGRIJK: Zorg ervoor dat het vlees minstens 2 uur uit de koelkast is en op kamertemperatuur heeft kunnen komen.
Zorg voor een goed hete grill.
Kruid het vlees. Gebruik hiervoor je eigen kruidenmengsel of favoriete rub, of onze superlekkere vleeskruiden. Hou daarbij wel rekening dat deze laatste al zout bevatten. Wrijf eventueel het vlees even in met wat olijfolie en pers er een teentje knoflook overheen.
Schroei het vlees snel dicht aan beide kanten. Zoek daarna een “rustiger” plekje van je grill op om het vlees na te garen. Het vlees moet mooi rosé blijven, maar mag, zeker dichter tegen het bot, niet koud zijn. Zo’n 55° C is een mooie kerntemperatuur .
Haal het vlees van de grill, pak het in met zilverpapier en laat het 5 minuten rusten (rijpen). Afblijven!! Hierdoor verdelen de sappen zich gelijkmatig over het vlees, zodat je mooi mals vlees overhoudt (en razend enthousiaste eters).
Leg de tomahawks op een paar leistenen platen of houten snijborden, voor wat extra “Western Touch”. Serveer er coleslaw en home fries bij.
Miller, Budweiser, Coors, ANYTHING but wine!! Als je het kunt vinden, er is zelfs een Tomahawk Amber Ale, een lichte Ale, gemaakt door Anheuser-Busch, een brouwerij in St. Louis, Missouri.
The rest is history…
Wilt u eens een lekkere barbecuesaus zelf maken? Kijk dan naar onze recepten voor barbecuesauzen:
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Hartelijk dank voor deze dikke TIEN!