Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Bereidingswijze

Ook als tussendoortje!

Torta rustica (rustieke taart), ook wel torta salata genoemd, is een Italiaanse lekkernij die vaak op tafel komt. Het is eigenlijk gewoon gebak, maar dan hartig. Je zou het familie van de quiche Lorraine kunnen noemen. Torta rustica wordt zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd en dient meestal als bijgerecht bij het hoofdgerecht. Van zo’n hoofdgerecht moet u zich niet al te veel voorstellen: Italianen eten vaak een goed bord pasta als voorgerecht en volstaan daarna met wat kleine zaken. Zo’n torta rustica bijvoorbeeld zou men doorgaans eten met een paar plakjes ham of Mortadella, meer niet eigenijk. Glas wijn erbij – de avond kan niet meer stuk.

Julienne

Julienne is een culinaire vakterm. Het is eigenlijk gewoon een duur woord voor in reepjes snijden. Er zijn in de Franse keuken aardig wat termen die te maken hebben met snijpatronen. Buiten de julienne zijn er bijvoorbeeld nog:

  • Tranché: plakjes (bijv. vlees en brood)
  • Parisien: blokjes van 20 mm
  • Brunoise: blokjes van 3 mm
  • Parmentier: blokjes van ongeveer 1 cm
  • Emincé: zeer dunne plakjes (bijv. truffel, knoflook of paddenstoelen)
  • Tourné: mooi rond bijgesneden (bijv. aardappelen of wortelen)
  • Paré: in het gewenste model gesneden (bijv. bij vlees het verwijderen van overtollige aanhangsels)
  • Cannelé: met groeven of geultjes (bijv. komkommer of citroen)
  • Chinoise: in ruitjes gesneden

Stap voor stap

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Wassen

Verwarm de oven voor op 180℃.

Was de spinazie. Verwijder de hardere stelen. Doe in een pan met alleen het lekwater op de bladeren en stoof de groente gaar (5-10 minuten) op een laag vuur met een mespuntje zout. Stort de spinazie in een zeef en laat afkoelen. Druk er vervolgens met een houten spatel of lepel zo veel mogelijk vocht uit. Snij/hak de spinazie hierna fijn met een “mezzaluna” of goed keukenmes.

Spinazie laten uitlekkenSpinazie hakkenGehakte spinazie

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Mengen

Als u ervoor kiest spekjes toe te voegen, snij deze dan julienne (in dunne reepjes) en  bak deze goed hard uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. U heeft zo’n 50 gram nodig (uitgebakken gewicht). Meng de spinazie, de ricotta, de spekjes (eventueel) en de geraspte Parmezaan in een kom tot een glad geheel.

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Klutsen

Klop de eieren, hou iets apart om de taart straks te bestrijken en  voeg de rest toe aan het mengsel. Voeg een mespuntje zout toe. Niet te veel, de Parmezaan is ook al zout.

Ei klutsen

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Deeg maken

Maak een mooie hartige pâte brisée zoals in ons recept (klik hier). Let wel op de verhoudingen: u heeft 650 gram nodig!! Hou de helft apart en vul de vorm, waar u eerst een laag bakpapier in hebt gelegd, met de helft van het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

Springvorm met bakpapierGaatjes prikken in deeg

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Vulling erbij

Stort de vulling in de deegvorm. Strijk glad af met een spatel.

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Deksel erop

Maak van de rest van het deeg een dunne schijf. Leg deze over de taart heen, druk de randen goed vast en snij het overtollige deeg weg. Perforeer ook deze laag hier en daar met een vork. Bestrijk met het overgebleven eimengsel.

DeegplakTweede laag deegBestrijkenGaatjes prikken in deeg 2

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Bakken

Bak de taart in 45-60 minuten gaar en goudbruin.

Torta rustica (hartige Italiaanse taart) met ricotta en spinazie

Wijntip

Spinazie heeft veel ijzer. Dat gaat niet zo goed samen met rode wijn. Daarom een mooie, lichte, witte wijn. Zeer koel.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

Anderen bekeken ook

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Snelle levering met uitstekende stuk(ken) vlees (:
Snelle levering met uitstekende stuk(ken) vlees (:Graag weer.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Oldenzaal
8
Wederom een goede levering
De bestelling was goed verzorgd en het vlees zag er mals uit, dus kwaliteit als altijd, ook weer andere producten erbij besteld om uit te proberen. de levering was volgens planning en goed tijdstip.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Laren
7
Een tevreden klant
Het vlees was goed verpakt en ik zal in de toekomst waarschijnlijk nog een bestelling plaatsen.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Borgerhout
10
Uitstekend
Top kwaliteit vlees en super verpakt. Echt een aanrader.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Horst aan de maas
10
super
Ik heb een cadeaubon besteld. Die was er binnen 5 minuten via de mail. Mijn schoonzoon eet graag vlees van de barbecue van Meerdanvlees.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Supertrots! Dank u!

- Hengelo
7
Prima
Uiteraard hen ik nog niet alles geproefd. Het pakket zag er goed verzorgd uit. Het was net op tijd , de koelelementen waren ontdooit. Een aardig briefje bij de ossenworst dat deze s‘morgens gemaakt was en zondag op kleur en smaak zou zijn . En inderdaad prima !
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor de update! Koelelementen horen min of meer ontdooid aan e komen, dat klopt wel. Ze moeten de kou immers afstaan aan de omgeving. Belangrijk is dat de inhoud van de doos binnen de wettelijke norm van 2-7 graden blijft.Onze oude reactie: Klopt als een bus. Kiyoh houdt geen rekening met onze handige kalender en gaat ervan uit dat iedereen alles de volgende dag in huis wil hebben. Wat met ons heerlijke vlees natuurlijk helemaal niet zo is soms. Goed bevallen allemaal?

- Almere
10
Top geregeld
Vandaag gekozen voor afhalen Alles lag klaar op de afgesproken dag De receptioniste handelde de bestelling zeer vriendelijk af
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!!

- Hellendoorn
10
Top
Keurig verpakt,mooi op tijd. Heel blij mee!
Reactie bekijken
Onze reactie

Anders wij wel, met uw tien! Dank u!!

- Mijdrecht
9.2
3318 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10