Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Treccia di Pasqua – paastulband

Treccia di Pasqua – paastulband

Bereidingswijze

Pasen wordt over de hele christelijke wereld uitbundig gevierd. Eten, en vooral vlees en eieren, spelen hierin een voorname rol. Bijna in ieder land is wel een paasbrood, met of zonder (meestal nogal machtige) vulling te vinden. Denk aan deze Italiaanse treccia Pasquale, de Russische Koelietsj, de Duitse Hefezopf, de Italiaanse Colomba, er is teveel om op te noemen.

Voor deze treccia Pasquale moeten we terug naar Sicilië. Oh nee, naar Molise. Molise? Welnee, het is een traditioneel gerecht uit Apulië (Puglia)….U ziet het – ik heb eerlijk gezocht naar de herkomst maar ik kom er niet uit. Wel weet ik inmiddels dat de treccia (Italiaanse voor vlecht) zowel als een tulband wordt gevlochten als recht. Ook is bekend dat er een zoetere en een meer hartige variant bestaan. Hoe dan ook – dit recept vergt enige vaardigheid. Maar dan heb je ook wat!

Stap voor stap

Eerst even over de ingrediënten

Caciocavallo is een Italiaanse kneedkaas, net als mozzarella. Hij wordt meestal in een peervorm gekneed en aan een touw te drogen gehangen. Deze kaas is zijn best aan het doen Nederland te veroveren, maar het kan nog even duren voor hij overal verkrijgbaar is. Provolone dolce, ook een kneedkaas, die meestal rond als een voetbal is of op een hele grote sigaar lijkt, is beter verkrijgbaar.

Soppressata, in het Nederlands ook wel “hoofdkaas”, is een droge, meestal gerookte worst die in origine hoofdzakelijk bestond uit delen van het koeienhoofd (tong, oren, enz.). Tegenwoordig worden veelal andere bestanddelen gebruikt. U kant voor dit recept gerust een mooie salami gebruiken.

Kwarteleieren zijn geen ust. In groete delen van Italië wordt de treccia veel groter gemaakt dan in dit recept (in verband met grote families) en dan kan een kippenei net zo goed.

Aan het werk kneden

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃
  • Zeef de bloem door een zeef en stort het uit in een hoopje op het werkblad
  • Los de gist op in lauw water en giet het in een kuiltje in het midden van de bloem. Meng het deeg.
  • Blijf kneden en voeg op het laatst zout en olijfolie toe. Blijf kneden tot een elastische en homogene massa is ontstaan.
  • Maak een glazen mengkom vet met olijfolie. Leg het deeg erin en laat het rijzen tot tweemaal zijn volume, afgedekt met een vochtige doek.
  • Wanneer het deeg gerezen is: snij er 150 gram vanaf voor de versiering van de treccia

Stap 2 de hulzen vullen

  • De rest van het deeg verdelen in 3 gelijke delen.
  • Zorg voor een goed bestoven werkblad.
  • Het eerste deel tot een worstje rollen. Daarvan een strook maken met de deegroller van ongeveer 60 cm lengte en 8 centimeter breedte.
  • De worst heel fijn snijden en op het midden van de deegstrook leggen. De lange zijden naar elkaar toevouwen en de zo ontstane huls bovenaan dichtdrukken met de vingers.
  • Maak op precies dezelfde manier, naast deze huls, nog twee hulzen. De ene gevuld met olijven, de ander met kaas.

Stap 3 vlechten en opmaken

  • Vlecht de drie gevulde hulzen voorzichtig in elkaar. Geef de vlecht de vorm van een krans en vlecht de uiteinden in elkaar.
  • Bestrooi met maanzaad, sesamzaad en pompoenzaad.
  • Zet hier en daar een (rauw) ei in de vlecht.
  • Maak van het overgeleven deeg kleine sliertjes en zet hiermee de ieren vast.
  • Bestrijk de treccia met losgeklopt ei.
Treccia di Pasqua – paastulband

Stap 4 al forno!

  • Laat de treccia 15-20 minuten rusten om haar tijd te geven na te rijzen.
  • Bak de treccia in 40-50 minuten gaar.
  • Om te voorkomen dat de eieren barsten kunt u het beste tijdens het bakproces de oven dicht laten.

Vegetarisch Dit recept heeft een vegetarische variant. Laat dan de soppressata achterwege.

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

Anderen bekeken ook

Deegwaren voor Pasen (Italië)
Colomba pasquale – Italiaans paasbrood
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Goede producten en top service
Meerdanvlees heeft een uitgebreid assortiment en kan snel leveren. Ook fijn dat je zelf je leverdatum kan kiezen. Je wordt ook goed op de hoogte gehouden van de voortgang van de order. En de kwaliteit van de producten is natuurlijk goed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- WAALWIJK
10
Alles volgens afspraak
Correct
Reactie bekijken
Onze reactie

Een tien! Dank u wel hoor!

- Enter
10
Altijd goede kwaliteit
Op tijd bezorgd en goede kwaliteit
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor deze hoogst mogelijke score!

- Opmeer
9
Mooi vlees
Goed kwaliteit vlees. Snel geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel!

- Putten
10
Uitstekend, snelle levering
Het juiste product die ik wou hebben gekregen. Super!
Reactie bekijken
Onze reactie

Thank you veru much for your kind words!

- Groningen
10
Heerlijk vlees
Perfect verpakt en gelabeld zodat men het meteen in de juiste portie kan invriezen. #blijmee
Reactie bekijken
Onze reactie

Yes! WEER een tien! Heel hartelijk dank!

- HENDRIK-IDO-AMBACHT
10
Heel goed
Zeer netjes verpakt goed vlees
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw maximale score!

- Berltsum
10
Als steeds keurig verzorgd en op de gevraagde dag aangekomen.
Tot tweemaal toe prima vlees, morgen de derde keer proeven.
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel fijn om te horen! Hartelijk dank voor deze dikke tien!

- VLAARDINGEN
9.2
3619 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10