Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Treccia di Pasqua – paastulband

Treccia di Pasqua – paastulband

Bereidingswijze

Pasen wordt over de hele christelijke wereld uitbundig gevierd. Eten, en vooral vlees en eieren, spelen hierin een voorname rol. Bijna in ieder land is wel een paasbrood, met of zonder (meestal nogal machtige) vulling te vinden. Denk aan deze Italiaanse treccia Pasquale, de Russische Koelietsj, de Duitse Hefezopf, de Italiaanse Colomba, er is teveel om op te noemen.

Voor deze treccia Pasquale moeten we terug naar Sicilië. Oh nee, naar Molise. Molise? Welnee, het is een traditioneel gerecht uit Apulië (Puglia)….U ziet het – ik heb eerlijk gezocht naar de herkomst maar ik kom er niet uit. Wel weet ik inmiddels dat de treccia (Italiaanse voor vlecht) zowel als een tulband wordt gevlochten als recht. Ook is bekend dat er een zoetere en een meer hartige variant bestaan. Hoe dan ook – dit recept vergt enige vaardigheid. Maar dan heb je ook wat!

Stap voor stap

Eerst even over de ingrediënten

Caciocavallo is een Italiaanse kneedkaas, net als mozzarella. Hij wordt meestal in een peervorm gekneed en aan een touw te drogen gehangen. Deze kaas is zijn best aan het doen Nederland te veroveren, maar het kan nog even duren voor hij overal verkrijgbaar is. Provolone dolce, ook een kneedkaas, die meestal rond als een voetbal is of op een hele grote sigaar lijkt, is beter verkrijgbaar. 

Soppressata, in het Nederlands ook wel “hoofdkaas”, is een droge, meestal gerookte worst die in origine hoofdzakelijk bestond uit delen van het koeienhoofd (tong, oren, enz.). Tegenwoordig worden veelal andere bestanddelen gebruikt. U kant voor dit recept gerust een mooie salami gebruiken.

Kwarteleieren zijn geen ust. In groete delen van Italië wordt de treccia veel groter gemaakt dan in dit recept (in verband met grote families) en dan kan een kippenei net zo goed.

Aan het werk kneden

 • Verwarm de oven voor op 180 ℃
 • Zeef de bloem door een zeef en stort het uit in een hoopje op het werkblad
 • Los de gist op in lauw water en giet het in een kuiltje in het midden van de bloem. Meng het deeg.
 • Blijf kneden en voeg op het laatst zout en olijfolie toe. Blijf kneden tot een elastische en homogene massa is ontstaan.
 • Maak een glazen mengkom vet met olijfolie. Leg het deeg erin en laat het rijzen tot tweemaal zijn volume, afgedekt met een vochtige doek.
 • Wanneer het deeg gerezen is: snij er 150 gram vanaf voor de versiering van de treccia

Stap 2 de hulzen vullen

 • De rest van het deeg verdelen in 3 gelijke delen.
 • Zorg voor een goed bestoven werkblad.
 • Het eerste deel tot een worstje rollen. Daarvan een strook maken met de deegroller van ongeveer 60 cm lengte en 8 centimeter breedte.
 • De worst heel fijn snijden en op het midden van de deegstrook leggen. De lange zijden naar elkaar toevouwen en de zo ontstane huls bovenaan dichtdrukken met de vingers.
 • Maak op precies dezelfde manier, naast deze huls, nog twee hulzen. De ene gevuld met olijven, de ander met kaas.

Stap 3 vlechten en opmaken

 • Vlecht de drie gevulde hulzen voorzichtig in elkaar. Geef de vlecht de vorm van een krans en vlecht de uiteinden in elkaar.
 • Bestrooi met maanzaad, sesamzaad en pompoenzaad.
 • Zet hier en daar een (rauw) ei in de vlecht.
 • Maak van het overgeleven deeg kleine sliertjes en zet hiermee de ieren vast.
 • Bestrijk de treccia met losgeklopt ei.
Treccia di Pasqua – paastulband

Stap 4 al forno!

 • Laat de treccia 15-20 minuten rusten om haar tijd te geven na te rijzen.
 • Bak de treccia in 40-50 minuten gaar.
 • Om te voorkomen dat de eieren barsten kunt u het beste tijdens het bakproces de oven dicht laten.

Vegetarisch Dit recept heeft een vegetarische variant. Laat dan de soppressata achterwege.

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

Anderen bekeken ook

Deegwaren voor Pasen (Italië)
Colomba pasquale – Italiaans paasbrood
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

10
Delivered on time. Very good quality of meat
Perfectly packed.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Heerlen
#organization Meerdanvlees.nl
10
snel geleverd, ziet er mooi uit en smaakt heerlijk
snel geleverd, ziet er mooi uit en smaakt heerlijk
Reactie bekijken
Onze reactie

weer een tien! Dank u wel!

- Voorst gem voorst
#organization Meerdanvlees.nl
8
Vlees smaakte heerlijk
Eerste keer dat ik hier bestelde, vlees kwam gekoeld aan, mede door de ijskast elementen die er bijzitten, vlees ook mooi vacuum verpakt en gelabeld. Aangezien met post.nl verstuurd, die ineens bij mij laat op de dag leveren zoals tussen 17-19 is dit toch een mindere mode van verzending. Er zijn ook leveranciers die met een koel wagen rijden en laten bezorgen..
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw hoge waardering! Inderdaad, er zijn webwinkel die andere transportvormen hebben gekozen. Ook wij blijven zoeken naar de meest ideale optie: betaalbaar voor de klant en 100% betrouwbaar.Zoals u met uw bestelling heeft kunnen zien komen onze spulletjes netjes koel aan, mede door de ingenieuze, speciaal ontwikkelde, volledig recyclebare koelboxen en koelelementen. Deze zijn berekend op het nabootsen van de temperatuur in uw koelkast gedurende 48 uur. Dus ook al zou de vervoerder een hele dag te laat zijn, zitten we nog ruim binnen de marge. Bezorging laat op de dag is voor ons dus geen enkel probleem!We zijn erg blij met de titel van uw recensie: "het vlees smaakte heerlijk". Daar gaat het ons om. We zouden het erg vervelend vinden als klanten zouden kiezen voor vlees van mindere kwaliteit, puur om de verzendmethode. Dan zou de wereld op zijn kop staan.

- Julianadorp
#organization Meerdanvlees.nl
7
Het vlees was niet meer bevroren
Er waren slechts 3 koelelementen toegevoegd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u voor deze mededeling! We hebben uw bestelling er even bijgepakt. Wat u besteld had waren producten, zoals de meeste producten die wij voeren, die vers gekoeld worden verstuurd en helemaal nooit bevroren zijn geweest. Op de productpagina kunt u altijd zien in welke toestand (vers of diepvries) een product wordt verstuurd. We hopen uw twijfels hiermee te hebben weggenomen.

- Ruinerwold
#organization Meerdanvlees.nl
9
Zeer verrassend en perfect koel verpakt.
De kwaliteit is erg goed, erg blij met deze eerste- en zeker niet de laatste bestelling. Direct de varkensfilet rollade klaar gemaakt en geproefd, erg goed en lekker.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geen reactie gevonden.

- Wehl
#organization Meerdanvlees.nl
9
Supergoed vlees!
Al meerdere keren genoten van heerlijk stuk vlees! Enige halve minpuntje nu bij laatste bestelling is dat de gekonfijte eendenpoten niet konden worden geleverd.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw reactie! Gelukkig komt het nauwelijks voor maar heel af en toe moeten we inderdaad een klant teleurstellen. Dan grijpen we nét mis in de voorraad bij het verzamelen van de producten voor verzending. We blijven dit continu perfectioneren!

- Bilthoven
#organization Meerdanvlees.nl
8
Een nieuwe verrassende ervaring
Uitgebreid aanbod van artikelen Aantrekkelijk gepresenteerd Snelle levering Professioneel verpakt
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw positieve reactie. We hopen u snel weer bij ons in de webwinkel te treffen. We hebben een aantal lekkere dingetjes in petto voor het najaar en de feestdagen! Wellicht is het - mits u dat nog niet heeft gedaan - een idee om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen en heeft u als eerste toegang tot onze interessante aanbiedingen. Inschrijven is eenvoudig: https://www.meerdanvlees.nl/nieuwsbrief/

- Noordhorn
#organization Meerdanvlees.nl
8
Vers, snel, maar bovenal: kwaliteit.
Vers, snel, maar bovenal: kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk dank voor uw beoordeling!

- Soest
#organization Meerdanvlees.nl
9.2
3111 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10
#organization Meerdanvlees.nl