Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Treccia di Pasqua – paastulband

Treccia di Pasqua – paastulband

Bereidingswijze

Pasen wordt over de hele christelijke wereld uitbundig gevierd. Eten, en vooral vlees en eieren, spelen hierin een voorname rol. Bijna in ieder land is wel een paasbrood, met of zonder (meestal nogal machtige) vulling te vinden. Denk aan deze Italiaanse treccia Pasquale, de Russische Koelietsj, de Duitse Hefezopf, de Italiaanse Colomba, er is teveel om op te noemen.

Voor deze treccia Pasquale moeten we terug naar Sicilië. Oh nee, naar Molise. Molise? Welnee, het is een traditioneel gerecht uit Apulië (Puglia)….U ziet het – ik heb eerlijk gezocht naar de herkomst maar ik kom er niet uit. Wel weet ik inmiddels dat de treccia (Italiaanse voor vlecht) zowel als een tulband wordt gevlochten als recht. Ook is bekend dat er een zoetere en een meer hartige variant bestaan. Hoe dan ook – dit recept vergt enige vaardigheid. Maar dan heb je ook wat!

Stap voor stap

Eerst even over de ingrediënten

Caciocavallo is een Italiaanse kneedkaas, net als mozzarella. Hij wordt meestal in een peervorm gekneed en aan een touw te drogen gehangen. Deze kaas is zijn best aan het doen Nederland te veroveren, maar het kan nog even duren voor hij overal verkrijgbaar is. Provolone dolce, ook een kneedkaas, die meestal rond als een voetbal is of op een hele grote sigaar lijkt, is beter verkrijgbaar. 

Soppressata, in het Nederlands ook wel “hoofdkaas”, is een droge, meestal gerookte worst die in origine hoofdzakelijk bestond uit delen van het koeienhoofd (tong, oren, enz.). Tegenwoordig worden veelal andere bestanddelen gebruikt. U kant voor dit recept gerust een mooie salami gebruiken.

Kwarteleieren zijn geen ust. In groete delen van Italië wordt de treccia veel groter gemaakt dan in dit recept (in verband met grote families) en dan kan een kippenei net zo goed.

Aan het werk kneden

 • Verwarm de oven voor op 180 ℃
 • Zeef de bloem door een zeef en stort het uit in een hoopje op het werkblad
 • Los de gist op in lauw water en giet het in een kuiltje in het midden van de bloem. Meng het deeg.
 • Blijf kneden en voeg op het laatst zout en olijfolie toe. Blijf kneden tot een elastische en homogene massa is ontstaan.
 • Maak een glazen mengkom vet met olijfolie. Leg het deeg erin en laat het rijzen tot tweemaal zijn volume, afgedekt met een vochtige doek.
 • Wanneer het deeg gerezen is: snij er 150 gram vanaf voor de versiering van de treccia

Stap 2 de hulzen vullen

 • De rest van het deeg verdelen in 3 gelijke delen.
 • Zorg voor een goed bestoven werkblad.
 • Het eerste deel tot een worstje rollen. Daarvan een strook maken met de deegroller van ongeveer 60 cm lengte en 8 centimeter breedte.
 • De worst heel fijn snijden en op het midden van de deegstrook leggen. De lange zijden naar elkaar toevouwen en de zo ontstane huls bovenaan dichtdrukken met de vingers.
 • Maak op precies dezelfde manier, naast deze huls, nog twee hulzen. De ene gevuld met olijven, de ander met kaas.

Stap 3 vlechten en opmaken

 • Vlecht de drie gevulde hulzen voorzichtig in elkaar. Geef de vlecht de vorm van een krans en vlecht de uiteinden in elkaar.
 • Bestrooi met maanzaad, sesamzaad en pompoenzaad.
 • Zet hier en daar een (rauw) ei in de vlecht.
 • Maak van het overgeleven deeg kleine sliertjes en zet hiermee de ieren vast.
 • Bestrijk de treccia met losgeklopt ei.
Treccia di Pasqua – paastulband

Stap 4 al forno!

 • Laat de treccia 15-20 minuten rusten om haar tijd te geven na te rijzen.
 • Bak de treccia in 40-50 minuten gaar.
 • Om te voorkomen dat de eieren barsten kunt u het beste tijdens het bakproces de oven dicht laten.

Vegetarisch Dit recept heeft een vegetarische variant. Laat dan de soppressata achterwege.

paasbrunch Dit recept is leuk voor uw paasbrunch

Anderen bekeken ook

Deegwaren voor Pasen (Italië)
Colomba pasquale – Italiaans paasbrood
Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

6
teleurstellende ervaring
Wij kopen al enkele jaren vlees bij MdV en altijd tevreden over de kwaliteit en de verzending. De laatste keer hebben wij o.a slavinken besteld van 120 gram en zonder enige communicatie andere slavinken ontvangen van 100 gram. Hierover een mail verstuurd en kreeg toen een tegoedbon van € 0,30 die een maand geldig was terwijl ik alleen had gevraagd naar het verschil in besteld en geleverd. Klantenservice is gewoon knudde, de biefstukken zijn oke.
Reactie bekijken
Onze reactie

Geachte heer Schrama. Dank voor uw beoordeling! U heeft ons attent gemaakt op een gewichtsverschil van 20 gram bij 5 slavinken. Wij hebben u onze excuses aangeboden en uitgelegd dat dit artikel inderdaad heel iets minder is gaan wegen omdat we zijn overgestapt op een nieuwe versie van dit product. We maken deze slavinken tegenwoordig helemaal zelf (en dus anders) en kopen ze niet meer kant-en-klaar in. Deze overstap heeft plaatsgevonden tussen de dag dat u heeft besteld en de dag dat we hebben geleverd. De kwaliteit van het artikel is er enorm op vooruit gegaan. U heeft volkomen gelijk - we hadden u moeten waarschuwen dat we u een heel iets lichter artikel zouden afsturen, te meer omdat dit artikel 6 cent per stuk goedkoper is. Dit was erbij in geschoten. Excuses daarvoor! We hebben onmiddellijk het verschil (dertig eurocent) vergoed Omdat u vaker bij ons besteld had hebben we dit verschil in een korting van 30 cent "gegoten". Een terugbetaling op uw rekening van 30 cent kost ons bedrijf ongeveer 1,5 Euro en dat leek ons, aangezien u terugkerende klant bent, een onverantwoorde optie. U heeft contact opgenomen met ons bedrijf via e-mail en heeft ons laten weten dat u niet tevreden was met de geboden uitleg. Ondanks de nogal cynische toon van uw e-mail (want, geloof het niet, ook wij zijn mensen) hebben we u netjes per ommegaande gevraagd aan te geven waar u zich niet in kon vinden. Uw antwoord was dat u hier verder niet over wilde corresponderen. Nu schrijft u deze negatieve recensie. De enige conclusie die wij hieruit kunnen trekken (en dat doen we echt niet vaak) is dat u, door ons niet de kans te geven uw "probleem" op te lossen, blijk geeft van het feit meer genoegen te halen uit het toebrengen van reputatieschade aan ons bedrijf dan aan het oplossen van dit voorval en het onderhouden van een vriendelijke en professionele verstandhouding met uw leverancier. En dat allemaal over dertig cent. Jammer. Jammer ook dat u onze biefstukken "oke" noemt. Dat zijn ze namelijk niet. Ze zijn fantastisch. Al zeggen we het zelf. Vr. groet, Klantenservice.

- Hazerswoude-Dorp
2
Goed koel verpakt
Avocado burgers waren helemaal dubbel gevouwen en kapot eigenlijk geen normale burger meer om te bakken, dan toch dure aankoop Het zag er zo mooi verpakt uit! Hoop dat ik een antwoord krijg of dit op te lossen is
Reactie bekijken
Onze reactie

Wat slordig van PostNL! We hebben inmiddels e-mailcontact met u en zijn een passende oplossing overeengekomen.

- Tilburg
10
Geweldig
Het vlees kwam goed gekoeld bij ons aan... En heerlijk, vooral de natriumarm produkten, zijn erg lekker..
- Borculo
8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank u wel voor uw uitvoerige uitleg! We hebben u al een mail gestuurd. U heeft gelijk! Volgens ons elektronisch weegsysteem had u inderdaad 60 gram te weinig op de kophaas en 140 gram teveel op de worstjes. Zoals u weet - te veel mag, te weinig niet. Dat is onze regel. Excuses dat dit niet is opgemerkt door onze inpakkers. We hebben u ter compensatie een mooi kortingsbon gestuurd!

- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
Reactie bekijken
Onze reactie

Heel hartelijk bedankt voor uw recensie. Zegt het voort!:))

- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
9.2
2924 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10