Myaso v gorshochke
Hoe Russisch wilt u het hebben? Russischer dan dit gaat het niet worden: dit is zó Russisch dat het thuishoort in het rijtje vodka, kaviaar en blinis. Dit recept is een traditionele bereidingswijze van vlees, nog uit de tijd dat alle huizen een lemen houtoven hadden. Deze oven, de zogeheten pech’ of pechka, was de centrale verwarming van het huis: gebouwd van dikke steen en leem, meestal in de keuken, met grote vleugels aan de zijkant waar men op koude winterdagen op kon slapen. Een soort stenen bedstee. Die oven ging ’s ochtends vroeg aan, het huis werd opgewarmd en tegen de middag werd het vuur niet verder aangewakkerd. De kachel smeulde rustig door tot de avond en tegen bedtijd waren de bedsteden precies op de juiste temperatuur. Tijdens de dag werd de oven op gezette momenten gebruikt voor het bereiden van verschillende gerechten. Op zijn heetst ging het brood erin, voor de middag de “gorshochki” met stoofvlees (zie dit recept), later op de dag de “zapekanki”, allerlei soufflé-achtige lekkernijen, en nog later de groentestoofschotels voor de volgende dag. Zo werd de pech’optimaal gebruikt, voor verwarming en koken. Dit soort kachels vindt men tegenwoordig in Rusland nog steeds, in bijna alle dacha’s op het platteland.
Russen zijn niet erg goed met vlees. IN een typisch Russisch recept zult u dan ook “rundvlees”, of “varkensvlees” aantreffen als ingrediënt voor deze schotel. Wij weten dat er natuurlijk meer bij komt kijken. Niet elk deel van het rund, kalf of varken is immers geschikt. Overigens, afhankelijk van de streeks wordt het gemaakt van allerlei soorten vlees, tot beer en eland toe. Wij hebben daarom in de ingrediëntentenlijst een klein kolommetje gemaakt van vleessoorten waaruit u zou kunnen kiezen. Wij zelf hebben voor dit gerecht gekozen voor kalfsonderrib. Het gevecht aan tafel was het teken dat dat geen verkeerde keuze was.
Maak een mooie bouillon (voor een suggestie, klik op deze link). Voeg een flinke scheut halfzoete witte wijn toe. Verdeel de bouillon over de stoofpotjes. De bedoeling is dat de potjes ongeveer 2/3 gevuld zijn met bouillon.
U kunt het dekseltje gebruiken dat met de gorshochek meegeleverd wordt. Leuker is echter een kap van deeg. Maak deeg voor het kapje zoals aangegeven in dit recept. Vouw het deeg over de hals van het stoofpotje.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.