Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Vlees uit een potje

Vlees uit een potje

Bereidingswijze

Myaso v gorshochke

Hoe Russisch wilt u het hebben? Russischer dan dit gaat het niet worden: dit is zó Russisch dat het thuishoort in het rijtje vodka, kaviaar en blinis. Dit recept is een traditionele bereidingswijze van vlees, nog uit de tijd dat alle huizen een lemen houtoven hadden. Deze oven, de zogeheten pech’ of pechka,  was de centrale verwarming van het huis: gebouwd van dikke steen en leem, meestal in de keuken, met grote vleugels aan de zijkant waar men op koude winterdagen op kon slapen. Een soort stenen bedstee. Die oven ging ’s ochtends vroeg aan, het huis werd opgewarmd en tegen de middag werd het vuur niet verder aangewakkerd. De kachel smeulde rustig door tot de avond en tegen bedtijd waren de bedsteden precies op de juiste temperatuur. Tijdens de dag werd de oven op gezette momenten gebruikt voor het bereiden van verschillende gerechten. Op zijn heetst ging het brood erin, voor de middag de “gorshochki” met stoofvlees (zie dit recept), later op de dag de “zapekanki”, allerlei soufflé-achtige lekkernijen, en nog later de groentestoofschotels voor de volgende dag. Zo werd de pech’optimaal gebruikt, voor verwarming en koken. Dit soort kachels vindt men tegenwoordig in Rusland nog steeds, in bijna alle dacha’s op het platteland.

russische pechRussische pech’. Met dank aan: http://pechnoedelo.com/

gorshochek
Gorshochek

Stap voor stap

Vlees uit een potje

Begin met goed vlees

Russen zijn niet erg goed met vlees. IN een typisch Russisch recept zult u dan ook “rundvlees”, of “varkensvlees” aantreffen als ingrediënt voor deze schotel. Wij weten dat er natuurlijk meer bij komt kijken. Niet elk deel van het rund, kalf of varken is immers geschikt. Overigens, afhankelijk van de streeks wordt het gemaakt van allerlei soorten vlees, tot beer en eland toe. Wij hebben daarom in de ingrediëntentenlijst een klein kolommetje gemaakt van vleessoorten waaruit u zou kunnen kiezen. Wij zelf hebben voor dit gerecht gekozen voor kalfsonderrib. Het gevecht aan tafel was het teken dat dat geen verkeerde keuze was.

Vlees uit een potje
  • Verwarm uw oven tot 200℃.
  • Snij het vlees (als u het in één  stuk heeft besteld) eerst in plakken en vervolgens in blokken. Niet al te klein. Kruid de blokjes met onze meerdanvlees.nl kruidenmix of met uw eigen kruidenmengsel. Wees niet te zuinig – het vlees mag wel hoog op smaak (aangezien we het gaan garen in een vloeistof).
Vlees uit een potje

Klontje boter in een koekenpan.

Vlees uit een potje

Vleesblokjes op hoog vuur even aanbraden. Garen hoeft niet. Vlees uit de pan halen met een schuimspaan, boter achterlaten. Vlees even ergens bewaren.

Vlees uit een potje

Grof gesneden ui aanfruiten in dezelfde boter. Hoeft niet al te lang, even de “hoekige” smaak van verse ui eraf is voldoende.

Opbouwen

Ga laag voor laag te werk: Eerst een bodempje vlees, dan de spekblokjes, dan de ui.

vlees spek ui

Vlees uit een potje

Maak de bospeen schoon en snij deze in kleine blokjes of plakjes en voeg ze toe aan de stoofpotjes.

wortel

Vlees uit een potje

Hak de champignons. U kunt ook andere paddestoelen gebruiken, het is maar net wat het seizoen biedt. In de Russische keuken worden hiervoor vaak eekhoorntjesbrood, cantharellen en honingzwam (Armillaria Mellea – bij ons niet zo in trek).

griby

Vlees uit een potje

Schil de aardappel, snij in blokjes en voeg toe aan de stoofpotjes.

kartoshka

Vlees uit een potje

Nu mag er een klontje boter bij. Haak de dille en de peterselie fijn en bestrooi daarmee de aardappel.

maslo zelen zelen

Vlees uit een potje

Maak een mooie bouillon (voor een suggestie, klik op deze link). Voeg een flinke scheut halfzoete witte wijn toe. Verdeel de bouillon over de stoofpotjes. De bedoeling is dat de potjes ongeveer 2/3 gevuld zijn met bouillon.

vino

Vlees uit een potje

Afdekken

U kunt het dekseltje gebruiken dat met de gorshochek meegeleverd wordt. Leuker is echter een kap van deeg. Maak deeg voor het kapje zoals aangegeven in dit recept. Vouw het deeg over de hals van het stoofpotje.

testo testo 

testo

Vlees uit een potje

In de oven

Zet de potjes in de oven. Na 2 uur zijn de stoofpotjes klaar en is het deeg mooi van kleur. Gaat het te hard, bedek de dekseltjes dan met wat zilverpapier.

pech pech 

gorshochki

Vlees uit een potje

Serveertip

Glaasje vodka erbij kan geen kwaad. De Russischie gewoonte is om deze stoofpotjes te serveren met wat smetana (zure room of crème fraîche kan ook) in een bakje apart op tafel. Za zdorovie!

Omschrijving
Omschrijving

Het gemak van onze vleespakketten

Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.

Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!

 

Meer weten over onze pakketten? Klik hier!

Dit zeggen onze fans
op kiyoh Kiyoh

8
Kwaliteit is prima .
Wij zijn tevreden over de producten, maar toch een tweetal kleine puntjes ,de lekkere Ierse worstjes ( diepvries ) waren al iets ontdooit bij aankomst ?, is dit niet goed of maakt dat niets uit ? .En het tweede puntje ,van de bestelde 1000 gram varkens waren er 5 pakjes a 180gram in de doos. Het is maar 100 gram maar toch. Ik hoor altijd mag het iets MEER Zijn ? ( Grapje ) Dit laatste is een min puntje maar toch wel tevreden .
- Woerden
8
Prima vlees!
Vlot en gekoeld geleverd Mooie kwaliteit!
- Benneveld
8
.
.
Reactie bekijken
Onze reactie

Dank voor uw hoge waardering! We zijn het met uw beide punten eens!:)

- Rijssen
10
Uitstekende kwaliteit.
Makkelijk te bestellen, snel bezorgd. Kwaliteit vlees, erg tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Nou, en als u dat bent, dan zij wij het des te meer! Heel hartelijk dank! Weer een tien!

- Budel
10
Super
Keurig grleverd goed vlees gaan we nog een keer doen
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank u wel! We zitten voor u klaar!

- Westerbork
8
Gewicht klopt niet allemaal.
Van het ene wat meer en het andere wat minder. Kan wel meer dan 10% zijn.
Reactie bekijken
Onze reactie

Hè, wat jammer nou weer dat we dit van u moeten horen via de recensies! Wij hebben een gouden regel: inderdaad, het is heel moeilijk om het gewicht van vers vlees op de gram precies uit te kienen - het ene beestje is het andere niet. Maar....de regel is: krijgt u teveel, dan is dat voor onze rekening, krijgt u te weinig, dan behoort u daarvoor geld terug te krijgen. Onze elektronische weegsystemen vangen het grootste gedeelte van producten met ondergewicht af. Heel af en toe schiet er eentje tussendoor. Gewoon aan de bel trekken hoor! U heeft recht op compensatie!

- Lisse
10
Goede kwaliteit, goede levering
Goede kwaliteit vlees! Ook zeer snelle levering op een heel correcte wijze. Zelfs allerlei koelelementen waren bijgesloten! Kortom helemaal tevreden.
Reactie bekijken
Onze reactie

Weer een tien! Dank, ook namens PostNL. Mag best wel eens gezegd worden dat die hun stinkende best doen in deze barre tijden:)

- Zaltbommel
10
Zeer tevreden
Het produkt komt goed gekoeld binnen via Post.nl In eerste instantie zette ik mijn vraagteken hierbij maar dat bleek dus niet nodig te zijn.Het vlees is heel goed van kwaliteit.Top dus
- Almere
9.2
2921 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.2/10