Uit de Oostenrijkse keuken
De originele Wiener Schnitzel
wordt gemaakt van kalfsfricandeau. Inmiddels heeft dit gerecht zijn ronde om de wereld gemaakt en onderweg is de directe verbinding met kalfsvlees verloren gegaan. In Nederland wordt deze schnitzel hoofdzakelijk gemaakt van varkensvlees. In Oostenrijk zal men hier en daar nog duidelijk het verschil maken: Een schnitzel is een stukje gepaneerd varkens- of kipvlees, een WIENER Schnitzel een stukje gepaneerd kalfsvlees.De benaming Wiener Schnitzel komt het eerst voor in een kookboek in 1884. Toch wordt voor dit gerecht nog tot diep in het eerste decennium van de 19e eeuw vaker de benaming eingebröselte Kalbsschnitze gebruikt.
Radetzky
De naam Wiener Schnitzel is waarschijnlijk ontstaan als analogie met een Italiaans gerecht dat er op lijkt, de “Cotoletta alle Milanese”, ook een gepaneerd stukje kalfsvlees. Volgens de legende was het Veldmaarschalk Radetzky zelf die dit recept in 1857 mee terugnam, na zijn pensioen als Gouverneur van over Noord-Italië in Milaan. wel weer jammer dat later is gebleken dat het een broodje-aap-verhaal is. Of een broodje kalfsvlees?
De Wiener Schnitzel behoort in zeer ruime boter op 160 graden “zwemmend” te worden gebakken en tijdens het proces regelmatig overgoten te worden met de resterende boter (arroseren). De Schnitzel behoort slechts eenmaal te worden gekeerd maar moet wel in beweging blijven, omdat anders de boter onder het vlees te snel afkoelt. Het paneermeel hoort niet geplet te zijn, opdat het tijdens het bakken kan “souffleren”. Traditioneel wordt Wiener Schnitzel geserveerd met Kartoffelsalat en/of komkommersla. De traditionele versiering zijn een schijfje citroen en een toefje peterselie, beide uitstekend geschikt voor combinatie met vette spijzen.
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.