Zelf maken: nóg gezonder!
Desem (zuurdesem, zuurdeeg, natuurdesem; Fr. levain, Eng. sourdough, Sp. madre, Du.. Sauerteig) is een brooddeeg dat wordt gemaakt zonder toevoeging van gist. De enige ingrediënten zijn bloem en water. Gisting vindt plaats dankzij melkzuurbacteriën en gisten die van nature in het deeg aanwezig zijn.
Allereerst wordt een ‘zetsel’ gemaakt van (rogge)bloem en water. Dit zetsel laat men spontaan fermenteren. Daarna wordt een deel van het zetsel gemengd met verse bloem en water, gevormd, en voor het bakken nog enkele uren met rust gelaten om verder te rijzen. De rest van het zetsel wordt bewaard en regelmatig aangevuld met bloem en water, zodat er steeds opnieuw een deel uitgenomen kan worden om brood van te bakken. Zuurdesembrood heeft meer karakter en een voller aroma dan ander brood. Het is ook veel gezonder en veel langer houdbaar. Het bakken ervan is wel wat complexer. Bovendien zijn er nog steeds mensen die de iets zurige smaak van zuurdesembrood niet op prijs stellen.
Benodigdheden voor 1 brood: Binnenkort op deze site!
Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant
Wilt u dagelijks genieten van een vers, gezond en vooral verantwoord stukje vlees? U wilt vlees dat met respect voor dieren geproduceerd is en geen onnodige toevoegingen, zoals e-nummers en zout, bevat.
Maar u heeft misschien niet altijd tijd om bij de slager op de hoek slager inkopen te doen. Zou het dan niet superhandig zijn als dat verantwoorde stukje vlees gewoon bij u wordt thuisbezorgd? Kies voor nog meer gemak voor een vleespakket. Dan krijgt u van alles wat en heeft voor een hele tijd prima vlees in huis, zonder rompslomp!
Geen reactie gevonden.