Recept van Mats - Paglia e fieno alla boscaiola

Groene en witte lintpasta met ham en room - Pastagerecht - 4 personen

Paglia e fieno alla boscaiola

De combinatie van een groene en een gele lintpasta (tagliatelle, tagliolini, linguine, spaghetti) wordt in de Italiaanse keuken doorgaans vergeleken met een mengsel van stro en hooi, oftewel paglia e fieno. Er zijn verschillende recepten voor deze interessante pastacombinatie. "Alla boscaiola" is er daar slechts een van. De naam van dit gerecht wordt ook wel eens voluit gespeld, naar (bijna) alle bestanddelen (pasta, prosicutto, panna, funghi e piselli - pasta, ham, room, paddestoelen en doperwten), tenminste, als die bestanddelen erin zitten. Want ja, ook de benaming "alla boscaiola" (op de aard van de houthakker) kan in de Italiaanse keuken van alles betekenen: met of zonder room, met of zonder worst, met of zonder sugo....alles komt eigenlijk voor. Alleen zonder paddestoelen, die heb ik niet kunnen ontdekken. Het visuele effect van stro en hooi wordt versterkt als u de pastasoorten niet alleen van kleur, maar ook van breedte laat verschillen, bijvoorbeeld groene tagliatelle met gele tagliolini of linguine. Houd er wel rekening mee dat verschillende pastasoorten ook verschillende gaartijden hebben. Soms is het dus even uitkienen.

 

Ingrediënten

200 gram
per 160g
€ 4,90

Maak een keuze:

150 gram Spinazie
500 gram Eiengemaakte pasta (klik voor recept)

Of:

400 gram Kant-en-klare lintpasta

En verder:

200 ml Room
100 gram Parmezaanse kaas of Grana Padano, geraspt
150 gram Doperwten
125 gram Kastanjechampignon
een snufje Nootmuskaat
naar smaak Zout en peper uit de molen
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Vergiet
Pastamachine
Pannenlikker
Koekenpan
Faitout

Stap voor stap

Paglia e fieno alla boscaiola

Voorbereiding:

  • Als u de pasta zelf maakt: maak deeg voor spaghetti zoals aangegeven in dit recept.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
  • Blancheer de spinazie, giet deze af en laat deze heel goed uitlekken.
  • Verwijder, door te drukken met de hand of met een pannenlikker,  zoveel mogelijk vocht.
  • Snij de spinazie zo fijn mogelijk, zo goed als tot een brij.
  • Voeg deze toe aan een van de helften pastadeeg en kneed goed door elkaar. Maak nu van de twee kleuren pasta vierkante spaghetti (spaghetti alla chitarra) of tagliatelle.
  • Borstel de champignons schoon, snij ze in plakken en bak ze in een koekenpan licht aan in een heel klein beetje olijfolie.
  • Breng op smaak met wat zout en een draai van de pepermolen en zet apart.
  • Snij de ham julienne.

Bereiding: 

  • Kook de pasta en giet deze af.
  • Bewaar een beetje "acqua della pasta", kookwater, om eventueel het gerecht mee te bevochtigen als het te droog wordt..
  • Voeg 6-7 minuten voor het einde van de kooktijd van de pasta de room toe aan de paddestoelen en breng aan de kook, niet te onstuimig, lekker rustig.
  • Laat ongeveer tot de helft indampen.
  • Voeg de (gekookte) doperwten, de ham en de kaas toe.
  • Breng aan de kook.
  • Voeg een vleugje nootmuskaat toe en haal van het vuur.
  • Vermeng de pasta met de saus.
  • Als het te droog dreigt te worden kunt u iets van het achtergehouden kookvocht toevoegen,

Wijntip

Paglia e fieno alla boscaiola

Een mooie ronde witte wijn, zeker niet te zuur. Een Casal Marchese uit Frascati, bijvoorbeeld.

Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant