Recept van Yvonne - Moschari me kydonia - Grieks stoofvlees met kweepeer

Een klassieker uit de Griekse keuken - Hoofdgerecht - 4 personen

Moschari me kydonia - Grieks stoofvlees met kweepeer

Kweepeer
De kweepeer of kwee (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en is een algemeen bekende vrucht, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. Ook in Nederland wint de kweepeer weer aan populariteit.De kweepeer is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. De botanische naam is afkomstig van de Griekse stad Kydonia, tegenwoordig Chania, in het noordwesten van Kreta. Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees en het hoge gehalte looistoffen in het vruchtvlees. Het woord "marmelade", dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo. Een inmiddels wereldberoemde toepassing van kweepeer is het Spaanse Membrillo, een stevige kweeperenpasta die vaak bij de even zo beroemde Manchego schapenkaas wordt geserveerd.

Voorbereiding
Schil de kweepeer niet te vroeg. Kweeperen oxideren erg snel en slaan dan bruin uit. U kunt dit voorkomen door er wat citroensap overheen te sprenkelen. Wanneer u zover bent, schil de kweepeer, verwijder het klokhuis en snij hem in dunne partjes (ongeveer 16).

Snij het vlees in stukken van 2-3 cm. Kruid het met zout en peper. Stoof de tomatenpuree even gaar in wat olijfolie om de zure smaak eruit te halen. Snipper de uien fijn.

Bereiding
Doe wat olijfolie in een cocotte of braadpan en schroei hierin het vlees rondom dicht.. Haal het vlees uit de pan en voeg de ui toe.

Laat deze even glazig worden. Doe nu het vlees weer in de pan. Voeg de wijn toe en daarna het water. Het vlees moet net onder staan.Laat het vlees op een heel zacht pitje langzaam stoven gedurende 1 uur. Doe wat olie in een koekenpan. Laat heet worden en voeg de partjes kweepeer toe. Strooi de suiker erover heen. Stoof de kweepeer een minuutje of vijf. Zorg ervoor dat de kweepeer mooi caramelliseert en dat de suiker niet aanbrandt. Voeg nu de kweepeer met het bakvocht toe aan het vlees. Laat het geheel nog 45 minuten stoven. Uw stoofschotel is klaar. U kunt naar eigen inzicht de saus iets binden met maïzena.

Serveertip:
Moschari me kydonia wordt in Griekenland vaak geserveerd met brood. Rijst kan ook. Wij hebben gekozen voor een mengsel van rijst en zachte tarwe. Eens wat anders.

Wijntip:
Een droge witte wijn. Om bij het Griekse thema te blijven zou u eens een Assyrtiko Santorini kunnen proberen.

Ingrediënten

Maak een keuze:

2 stuk(s)
per 250g
€ 4,65
2 stuk(s)
per 250g
€ 2,90
1 stuk(s)
per 500g
€ 7,40
500 gram
per 300g
€ 3,70
1 stuk(s)
per 500g
€ 5,90
1 stuk(s)
per 500g
€ 4,65
1 stuk(s)
per 500g
€ 8,70
5 stuk(s)
per 100g
€ 1,65
500 gram
per 1000g
€ 11,75

En verder:

1 Kweepeer
2 Middelgrote uien
150ml Witte wijn
2 el. Tomatenpuree
1 el. Suiker
1 kopje Water
naar behoeven Olijfolie
naar smaak Zout & peper uit de molen

Voor de garnituur:

200 gram Basmatirijst
30 gram Zachte tarwe
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte