Recept van Yvonne - Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad

Ook wel - Osternester - Deegwaren voor Pasen (Duitsland en Oostenrijk) - 12 à 15 stuk

Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad

Mohnkranzerl worden in Oostenrijk vaker gegeten dan alleen met Pasen, maar Pasen is toch wel dé gelegenheid ervoor. We vinden in dit recept de invloed van de Slavische en Balkankeukens, vooral door het rijke gebruik van maanzaad, iets dat in onze inheemse keuken eigenlijk alleen voorkomt als decoratie. En toch is maanzaad bijzonder lekker binnenin allerlei zoetwaren, niet alleen bovenop: het wordt als vulling zacht en zoet en geeft een specifieke smaak die in de verte aan amandelspijs doet denken.

Mohnkranzerl worden met Pasen vaak versierd met een gekookt, gekleurd ei. Dit ei kan er ingedrukt worden meteen nadat de kransjes uit de oven komen. Onder deze variant worden de Mohnkranzerl vaak ook Osternester genoemd.

mohnkranzler

Ingrediënten

Voor de vulling:

200 gram Maanzaad
100 gram Gesmolten boter
80 gram Suiker
5 gram Vanillesuiker
125 ml Volle melk (heet)
1 snufje Kaneel
½ citroen Citroenzest
1 el. Rum

Voor de glans:

1 Eigeel
1 el. Melk

En verder:

500 gram Bloem
250 ml Volle melk (lauw)
2 Eierdooiers
110 gram Boter
60 gram Suiker
7 gram droge gist
mespuntje Zout

Eventueel:

12-15 Paaseieren (klik hier voor de masterclass)

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Zesteur (citroentrekker)
Deegroller
Oven
Bakpapier
Bakvel (siliconen bakvel)

Stap voor stap

Bereiding:

Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad
  • Doe het meel in een brede kom
  • Strooi daar de gist, de suiker en het zout bij

 

Bereiding:

Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad

Vermeng.

Serveertip:

Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad

Verwarm de melk tot lauwwarm, smelt daar de boter in

Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad

Giet dit mengsel samen met de eierdooiers bij het meel en kneed tot een samenhangend deeg

 

Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad
  • Bedek de kom met een doek
  • 30 minuten laten rijzen op een warme plaats (27-30° C)
  • Heteluchtoven voorverwarmen op 180° C

     

     

    Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad

    Vermeng nu alle ingrediënten voor de vulling. Vermaal hiervoor het maanzaad met een koffiemolen of blender en...

    mohnkranzerl

    Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad

    ... kook het in melk tot het zacht wordt (ongeveer 10 minuten).

      • Kneed een rol van het gistdeeg en snijd hier ca. 14 stukken van.
      • Rol deze met een roller uit tot rechthoekige stroken van 15 bij 5 cm
      • Leg in het midden een strook van 2 cm vulling
      • Vouw de rechthoeken dicht, druk ze aan en vorm er rolletjes van

      mohnkranzerl    mohnkranzler

      mohnkranzler

        • Maak nu van telkens 2 rolletjes een spiraal door de rolletjes om elkaar heen te laten draaien
        • Vorm van de spiralen vervolgens kransjes

        mohnkranzler    mohnkranzler

        mohnkranzler    mohnkranzler

        Mohnkranzerl - Paasbroodjes met maanzaad
        • Smeer ze vervolgens in met het eigeelmengsel en bestrooi ze eventueel met wat maanzaad
        • Bak de kransjes op 18 0° C in de oven gedurende 20 minuten gaar en goudbruin

        Vegetarisch Dit recept is vegetarisch of heeft een vegetarische variant

        paasbrunchDit recept is leuk voor uw paasbrunch