Recept van Erik - Maastrichts zuurvlees

Mestreechs zoervleis - Hoofdgerecht - 6 personen

Maastrichts zuurvlees

Mestreechs zoervleis. Een typisch Limburgs recept.

erik eet smakeleijk

erik eet smakeleijk

Ingrediënten

Maak een keuze:

1 stuk(s)
per 1000g
€ 17,35
5 stuk(s)
per 200g
€ 3,30
1 stuk(s)
per 1000g
€ 12,25
1 stuk(s)
per 1000g
€ 11,75
1 kilo Paardenvlees (niet in ons assortiment)

En verder:

500 gram Witte uien
200 ml Gele azijn
400 ml water
5 bl. Laurier
2 forse plakken Ontbijtkoek
2 el. Suiker
1½ el. Aardappelzetmeel
1 Citroen
2 el. Fruitstroop (appelstroop kan ook)
naar behoeven Boter
Producten

Benodigdheden

Wat Hoeveel
Cocotte

Stap voor stap

Maastrichts zuurvlees
  • Snijd het vlees in blokjes van +/- 3 cm.
  • Snij de citroen in plakjes.
  • Snij de ui in halve ringen.
  • Doe de kruiden (behalve zout en peper), de citroen en de uien in een kom.
  • Leg het vlees erop.
  • Meng water en azijn en giet dit over het vlees.
  • Kruid met peper en zout en zet in de koelkast. Laat minstens 24 uur marineren.

Maastrichts zuurvlees
  • Verwijder de kruiden en de citroen.
  • Hou het vlees apart en hou de ui achter, samen met het vocht van de marinade.

Maastrichts zuurvlees
  • Doe een flink stuk boter in de pan en laat goed heet worden.
  • Voeg de suiker toe en laat deze karamelliseren tot deze donkerbruin is MAAR NIET LATEN AANBRANDEN.
  • Voeg nu vliegensvlug het vlees toe en braad dit een minuut of 10 aan.

Maastrichts zuurvlees
  • Bak ondertussen de uien apart goudbruin in boter.
  • Voeg ze bij het vlees.
  • Blus het geheel af met de marinade,
  • sluit af met een deksel en
  • stoof langzaam gaar (ongeveer 2 uur, afhankelijk van het vlees).
  • Regelmatig omscheppen.
  • Voeg halverwege de stroop en de koek toe.
  • Als het vlees gaar is kan de saus gebonden worden met een papje van aardappelzetmeel en water.
  • Breng op smaak met zout, peper, eventueel nog wat stroop en/of wat azijn.

Serveertip:

Serveer met friet, mayonaise  en warme appelmoes met kaneel.

Wijntip:

Maastrichts zuurvlees

Wij vonden een lekkere Belgische Kriek hier nog het beste bij passen.