Recept van Erik - Maastrichts zuurvlees
Mestreechs zoervleis - Hoofdgerecht - 6 personen

Mestreechs zoervleis. Een typisch Limburgs recept.
Ingrediënten
Maak een keuze: |
|||
1 stuk(s) |
per 1000g
|
€ 17,35 | |
5 stuk(s) |
per 200g
|
€ 3,30 | |
1 stuk(s) |
per 1000g
|
€ 12,25 | |
1 stuk(s) |
per 1000g
|
€ 11,75 | |
1 kilo | Paardenvlees (niet in ons assortiment) | ||
En verder: |
|||
500 gram | Witte uien | ||
200 ml | Gele azijn | ||
400 ml | water | ||
5 bl. | Laurier | ||
2 forse plakken | Ontbijtkoek | ||
2 el. | Suiker | ||
1½ el. | Aardappelzetmeel | ||
1 | Citroen | ||
2 el. | Fruitstroop (appelstroop kan ook) | ||
naar behoeven | Boter | ||
Benodigdheden
Wat | Hoeveel | ||
---|---|---|---|
Cocotte |
Stap voor stap

- Snijd het vlees in blokjes van +/- 3 cm.
- Snij de citroen in plakjes.
- Snij de ui in halve ringen.
- Doe de kruiden (behalve zout en peper), de citroen en de uien in een kom.
- Leg het vlees erop.
- Meng water en azijn en giet dit over het vlees.
- Kruid met peper en zout en zet in de koelkast. Laat minstens 24 uur marineren.

- Verwijder de kruiden en de citroen.
- Hou het vlees apart en hou de ui achter, samen met het vocht van de marinade.

- Doe een flink stuk boter in de pan en laat goed heet worden.
- Voeg de suiker toe en laat deze karamelliseren tot deze donkerbruin is MAAR NIET LATEN AANBRANDEN.
- Voeg nu vliegensvlug het vlees toe en braad dit een minuut of 10 aan.

- Bak ondertussen de uien apart goudbruin in boter.
- Voeg ze bij het vlees.
- Blus het geheel af met de marinade,
- sluit af met een deksel en
- stoof langzaam gaar (ongeveer 2 uur, afhankelijk van het vlees).
- Regelmatig omscheppen.
- Voeg halverwege de stroop en de koek toe.
- Als het vlees gaar is kan de saus gebonden worden met een papje van aardappelzetmeel en water.
- Breng op smaak met zout, peper, eventueel nog wat stroop en/of wat azijn.
Serveertip:
Wijntip:

Wij vonden een lekkere Belgische Kriek hier nog het beste bij passen.